Для отримання більшого прибутку горіхівникам необхідно налагодити зберігання продукції
Современная агрономия: прозрачная, управляемая и прогнозируемая

Для отримання більшого прибутку горіхівникам необхідно налагодити зберігання продукції

Таку думку висловив президент кооперативу «Горіх Причорномор’я» Павло Тулба.

Він зауважив, що приміром, якщо зараз вартість горіха у шкаралупі 11-19 грн/кг, то уже у серпні-вересні за нього можна отримати 30-36 грн/кг, якщо йдеться про чищений горіх, то сьогодні його можна продати за $4, то у серпні його можна продати вдвічі дорожче.

«Саме у цей час у Європі цінове "вікно", адже ринок знаходиться в очікуванні нового врожаю. США, Чилі та Китай достатньо далеко від ЄС, а потрібна коротка логістика. У цьому плані — Україна ідеальний варіант, тому цим потрібно користуватись — європейський покупець готовий платити за продукцію дорого тільки у цей період, у решті випадків протягом року він має укладені довготривалі контракти», — говорить Павло Тулба.

Та зауважує, що стосується довготривалого зберігання, то у цьому немає рівних американцям — для цього вони горіх сушать, збирають у певний час, перед збиранням горіх обробляється певними препаратами для того, аби краще зберігався.  І найголовніше — плід покривається  перед закладанням на зберігання спеціальним воском і зберігається при  стабільній температурі. 

«Зрозуміло, ця технологія настільки дорога, що поодинокому фермеру із цим не впоратись. Подекуди, за вартістю ці технології можуть перевершувати закладку 100 га горіха і коштувати $1-2 млн. Ми на своєму підприємстві уже створили замкнутий цикл зберігання та доробки продукції — своєрідний  горіховий елеватор із камерами РГС, на якому при температурі +5 та вологості не більше 8% ми можемо зберігати горіхи до року без втрати якості, а завдяки французькому обладнанню зможемо, за потреби, горіх покрити воском і зберігати уже два роки. Запланована потужність зберігання горіху близько 3 тисяч тонн,  з них третина буде занята нашим урожаєм, на решту будемо надавати послуги бажаючим фермерам. Також купили консервний завод, який буде займатись переробкою горіхів, і теж можемо залучати до цього клієнтів», — розповів президент кооперативу.

Докладніше про дієві рекомендації з переробки продукції для фермерів читайте на Agravery.com.

agravery.com



Схожі новини
  • «Горіх Причорномор’я» вперше в Україні вироблятиме горіхове молоко
  • В Україні видали перші «шипшинові» аграрні розписки
  • Світові ціни на горіхи у поточному році зростуть
  • В Україні необхідно виховати культуру зберігання овочів у сховищах
  • Частина золотовалютних резервів має зберігатися в зерні

  • Додати комментар
    Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.