Елатус™ Ріа: починаємо постійну рубрику гарних новин з полів
Современная агрономия: прозрачная, управляемая и прогнозируемая

Протягом 12 років сотні спеціалістів компанії «Сингента» розробляли і впроваджували нову діючу речовину, слідуючи всього двом основним вимогам — тривала висока ефективність і безпека для людей та довкілля.

Царство проти царства (гриби проти рослин)

Кожен гектар пшениці має поверхню листків загальною площею близько 4 га, що складається з 20 млн листків, які щодоби створюють близько 200 кг/га органічної речовини. Водночас щогодини цей гектар споживає до 40 кг СО2 і виділяє близько 30 кг кисню, якого б вистачило на те, щоб автор цієї статті міг дихати десь протягом місяця.

Очікувано змінюються ці процеси, якщо рослини заражені такими грибами-паразитами, як-от борошниста роса, септоріоз, піренофороз, іржа, сіт­часта і темно-бура плямистості, ринхоспоріоз ячменю.

– По-перше, у заражених рослин втрачається здорова площа листя і суттєво знижується інтенсивність фотосинтезу. Тобто, коли гриби «реквізували» 10 % площі листя, то замість 4 га листків на гектарі поля лишається 3,6 га — логічно, що це недобір урожаю.

– По-друге, грибкова інфекція спричинює зменшення інтенсивності дихання і надмірне випаровування води у рослин.

В уражених листках пшениці вміст хлорофілу знижується на 19–71 %, аскорбінової кислоти — на 33–59 мг, інтенсивність фотосинтезу — в 4–9 разів і інтенсивність дихання зменшується на 4–17 %. За сильного ураження посівів зернових септоріозом спостерігається пустоколосість і загибель окремих рослин, що є причиною недобору врожаю до 30–40 % (Ретьман С. В., 2009, Марютін Ф. М., 2011). За середнього рівня ураження основними грибковими хворобами орієнтовні втрати врожайності становлять від 500 до 2000 кг/га, залежно від регіону і умов.

 

Елатус™ Ріа — революція стандартів у контролі хвороб листя

Елатус™ Ріа — це сучасний фунгіцид з трьома складовими: солатенол™, пропіконазол і ципроконазол, — що гармонійно поєднуються з поверхнево-активними речовинами. Протягом 12 років сотні спеціалістів компанії «Сингента» розробляли і впроваджували нову діючу речовину, слідуючи всього двом основним вимогам — тривала висока ефективність і безпека для людей та довкілля. Цей продукт створений саме для надійного і довгострокового захисту листків озимої пшениці, озимого та ярого ячменю від хвороб листя. І це дійсно революція стандартів у контролі хвороб листя.

 

Позитивний досвід і високі результати Елатус™ Ріа в різних регіонах України

01 02 392 393 24 2

 

Широкий спектр дії

Висока ефективність, на рівні 90–100 %, проти хвороб пшениці (борошнистої роси, септоріозу, піренофорозу, іржі) і ячменю (сітчастої та темно-бурої плямистості, ринхоспоріозу) підтверджена на 22 000 га в умовах 2018 року в усіх регіонах України. Крім цього, сильний авторитет Елатус™ Ріа передається з європейських країн, де солатенол™ захищає зернові вже кілька сезонів.

 

Тут був Елатус™ Ріа. Хвороб не виявлено!

01 02 392 393 24 3

 

Тривала ефективність

50 діб високої ефективності фунгіциду Елатус™ Ріа — хіба це можливо? Так! Підтверджено в полях господарств Лісостепу і Степу, в польових і виробничих дослідах. Солатенол™ має технологію «подвійного зв’язування» = зв’язування з восковим шаром листків + зв’язування з ферментом сукцинатдегідрогеназа (SDH) в мітохондріях грибів-паразитів. Саме цим і обґрунтований тривалий ефективний контроль хвороб листя зернових культур. Гармонійне поєднання трансламінарного поширення солатенол™ і системного (з різною швидкістю) руху в тканинах рослин двох триазолів — ципроконазолу й пропіконазолу — захищає листки на всіх етапах розвитку. Елатус™ Ріа має добру профілактичну, лікувальну і викорінювальну дії на збудників хвороб. Різний механізм дії активних речовин запобігає виникненню резистентнос­ті патогенів.

 

Елатус™ Ріа надійно захищає необроблені ділянки листків, штучно заражені бурою іржею

01 02 392 393 26 1

 

Захист нового приросту

Унікальна властивість Елатус™ Ріа — ефективний захист нового приросту. Тобто Елатус™ Ріа діє там, де препарат не потрапив під час обприскування. Інакше кажучи, навіть якщо Елатус™ Ріа внесений у фазі ВВСН 31–33, коли ще прапорцевого листка немає, цей листок однак залишається захищеним, порівняно з необробленими рослинами. Крім того, дифузія солатенол™ через восковий шар на листках в акропетальному та базипетальному напрямках ефективно захищає ділянки листка, на яких не було жодної краплі робочого розчину при обприскуванні.

 

01 02 392 393 26 2

 

Безпека в бакових сумішах

На зернових культурах використання бакових сумішей — звичайна справа. Це зручно і вигідно: за одне внесення захистити від бур’янів, шкідників і хвороб, а також додати регулятор росту і мікродобриво. Ми постійно перевіряємо наші препарати в бакових сумішах на безпеку для культурних рослин. Елатус™ Ріа не має жодних обмежень щодо використання в бакових сумішах з гербіцидами Дербі™, Пріма™ Форте, інсектицидами Карате® Зеон, Енжіо®, регулятором росту Моддус®, сульфатом амонію, сульфатом магнію, більшістю мікродобрив. Головна вимога — препарати в суміші не повинні змінювати рН розчину від нейтрального, вступати в реакцію з іншими компонентами чи утворювати токсичні речовини. Тому при застосуванні бакових сумішей варто суворо дотримуватися рекомендацій виробника кожного препарату — компонента суміші.

 

Ячмінь озимий, оброблений Елатус™ Ріа в фазі ВВСН 32 (початок виходу в трубку), коли на момент обробки ще не було підпрапорцевого і прапорцевого листків. Одеська обл., Біляївський р-н, 35 діб після обробки

01 02 392 393 26 3

 

З Елатус™ Ріа технологія зручніша і врожай більший

Щоб забезпечити надійний захист проти хвороб, один потужний фунгіцид Елатус™ Ріа заміняє дві обробки менш потужними фунгіцидами.

Наприклад, для умов Степу проста і доступна технологія захисту листя від хвороб — це одноразове застосування Елатус™ Ріа у нормі витрати 0,5 л/га в період ВВСН 31–37 (фаза від початку виходу в трубку — до повного розкриття підпрапорцевого листка). Далі можна планувати внесення Альто® Супер аж на фазу колосіння-цвітіння, хоч ця обробка часто є необов’язковою.

В умовах Лісостепу в інтенсивній технології за раннього відновлення весняної вегетації ефективна така технологія: перша обробка Т0–Т1 — Тілт® Турбо 0,8–1,0 л/га, Т1–Т2 (фаза початку виходу в трубку ВВСН 32–37) — Елатус™ Ріа. В умовах пізнього відновлення весняної вегетації достатньо 2 фунгіцидних обробок: Т1 — Елатус™ Ріа, Т3 — Магнелло®. Тобто, замість чотирьох обробок Т0–Т1–Т2–Т3, плануємо три Т0–Т2–Т3 або навіть дві — Т1–Т3 з високою ефективністю фунгіциду Елатус™ Ріа в обґрунтованій системі. Ці системи захисту були випробувані у виробничих умовах і мали високу ефективність проти хвороб.

Еквівалентна вартість Елатус™ Ріа на 1 га — біля 150 кг зерна, та ця інвестиція повертається збереженим урожаєм у 3–5 разів. За середніми даними наших досліджень, навіть за екстремальних умов Степу одноразове застосування Елатус™ Ріа зберігає 500–700 кг/га, в оптимальних умовах Лісостепу — 1000–1200 кг/га урожаю.

Отже, з новинкою від компанії «Сингента», а саме фунгіцидом Елатус™ Ріа, матимемо високу ефективність проти хвороб, збережену врожайність, економію витрат на внесенні додаткового фунгіциду, економію часу, а головне — задоволення від роботи!

 

Валерій ДУБРОВІН, к. с.-г. н., менеджер з технічної
підтримки, фунгіциди, ТОВ «Сингента»