«Сингента» презентувала оновлену програму індексного страхування на 2019 рік
Современная агрономия: прозрачная, управляемая и прогнозируемая

Компанія «Сингента» у партнерстві зі страховою компанією PZU представила оновлену програму індексного страхування «МетеоЗахист» для 2019 року. Успішні результати роботи за три попередні сезони дозволили поширити її дію на всю Україну, залучити до участі дрібні господарства та надати додаткові можливості зі страхування врожаю у період жнив.

Клімат є одним із визначальних факторів сільгоспвиробництва. Так було, є та буде. До того ж він змінюється і аж ніяк не у сприятливу сторону. Загроза посухи чи злив, морозів та перепадів температур тепер не оминає жоден регіон. Та відтепер українські агровиробники отримали доступ до простого, зручного та ефективного механізму страхування від впливу негативних погодних факторів.

 

Негода не робить погоди

Андрій Заріпов, експерт із питань агрострахування проекту «Розвиток фінансування аграрного сектору в Європі та Центральній Азії, IFC» констатує, що програма індексного страхування «МетеоЗахист» не має аналогів на українському ринку. ««Сингента» виступила піонером в агрострахуванні, надавши своїм клієнтам можливість користування інноваційними страховими продуктами, такими як індекси погоди, що наразі є найбільш стрімко зростальним страховим продуктом у світі. Експерти IFC всіляко підтримували компанію у процесі створення програми, що, безумовно, відповідає найкращим світовим вимогам та стандартам», — зазначив пан Заріпов.

Це, дійсно, дуже серйозний крок у сфері агрострахування. «Аграрний сектор є одним із найбільш ризикових видів бізнесу, оскільки його розвиток залежить не тільки від ринкового середовища, фінансово-економічної ситуації, законодавчої бази, але й від погодно-кліматичних умов, — говорить директор управління міжнародного страхування компанії PZU Альона Гальцова. — PZU Україна пишається тим, що стала учасником ефективного впровадження Програми індексного страхування врожаю — це спільне досягнення та інноваційний крок у розвитку ринку страхових послуг сучасної України».

Фахівці пояснюють фундаментальну різницю між класичним та індексним страхуванням просто. Традиційне може включати один або декілька ризиків і передбачає обов’язковий огляд поля до прийому на страхування та відвідини так званих аварійних комісарів. Індексне ж становить собою параметричний вид страхування, коли виплати відбуваються за фактом досягнення певних параметрів, зокрема, згідно з даними метео­рологічних станцій.

01 02 392 393 63Тому у центрі механізму програми знаходиться індекс — спеціальний показник, що характеризує вплив інтенсивності певного ризику на врожайність культури у визначальні фази розвитку (період цвітіння та наливу зерна). Граничне значення його характеризує настання страхового випадку та відповідає критичній втраті врожайності для сільгоспвиробника, котра визначається ще під час розробки страхового продукту. Індекс повинен дуже точно показувати, як саме певний ризик впливає на врожайність культури.

Експерти підкреслюють, що при цьому індекс не завжди може відображати абсолютно точні дані про стан поля, він демонструє загальну ключову тенденцію. З наступного року у рамках програми «Метео­Захист» точка метеоданих для фіксації індексу становить 15 х 15 км, що вважається цілком прийнятною площею для страхування від посухи або надмірних опадів.

Що важливо, індексне страхування набагато простіше від традиційного. Тут, напевне, визначальною є думка самих агровиробників. «Чесно скажу: спочатку ми цю програму серйозно не сприйняли. Але оскільки, крім надання простої інформації, від нас більше нічого не було потрібно, то подумали: а чому б і ні? Підготувати дані для анкети нескладно — вони і так є у всіх аграріїв, тому що подаються у звітність... І ми — клієнти компанії «Сингента», купуємо насіння й засоби захисту рослин. Тому нам навіть не довелося змінювати свою агротехнологію, — розповіла начальник відділу матеріального постачання ТОВ Агрофірма «Еврика» (Одеська обл.) Людмила Миронова. — Застрахували 2200 га соняшнику й зернових та отримали 800 тис. грн відшкодування через несприятливі погодні умови під час страхового періоду». Загалом виплати здійснюються через п’ять-сім днів після закінчення страхового періоду.

 

Географія зростання

Взагалі програма індексного страхування «МетеоЗахист», розроблена експертами компанії «Сингента» та її глобальними й локальними партнерами, націлена на максимальне врахування потреб агровиробників. «Пілотний проект розпочав свою роботу з 2016 року у Харківській, Дніпропетровській та Кіровоградській областях. Ми побачили, що цей інструмент був дуже позитивно сприйнятий ринком. Аналізуючи відгуки й запити сільгоспвиробників, а також перші отримані результати, на наступний сезон ми розширили опції та географію програми, охопивши весь південь та схід країни, загалом понад 100 тис. га. Цьогоріч програма «МетеоЗахист» запрацювала у центральних регіонах і покрила вже 420 тис. га. Страхування поширюється на низку основних культур: пшениця, ячмінь, кукурудза, соняшник, соя та горох, — підкреслив Роман Хрипко, керівник напряму Захист від агрономічних ризиків у Східній Європі компанії «Сингента».

01 02 392 393 62 1Цифри свідчать самі за себе. За даними аналітичного дослідження «Ринок агрострахування України в 2018 андертайтинговому році», проведеного IFC (Міжнародна фінансова корпорація) і Міністерством аграрної політики та продовольства України, кількість застрахованих посівних площ у 2018 році в Україні становить 1,4 млн га. З них 420 тис. га були застраховані через програму «Метео­Захист». Тобто компанія «Сингента» відповідно до цієї програми індексного страхування покрила 30 % загальної площі застрахованих посівів в Україні.

Розмір страхового відшкодування, що отримали фермери від традиційного страхування за сезон-2018, становить 5,7 млн грн, у той час як завдяки проекту «МетеоЗахист» сільгоспвиробникам компенсували 29,4 млн грн, що уп’ятеро більше. Основна частка виплат прийшлася на агровиробників південних і східних областей, які зазнали суттєвих втрат урожаю пшениці через посушливі умови в період цвітіння і наливу зерна. Хоча не лише засуха стає на заваді успішному агровиробництву. Цього літа аграрії зіткнулися із проблемою рясних опадів у період збирання врожаю, що погіршило якість зерна. З урахуванням запитів сільгоспвиробників компанія «Сингента» розробила погодний індекс від ризику надлишкових опадів у період збирання врожаю. Ця опція буде найбільш актуальною для фермерів західного й північного регіонів.

 

Нові можливості

В цілому, у сезоні-2019 програма індексного страхування розширить свої можливості та стане доступною і для аграріїв західних областей. Тут традиційною проблемою є надлишкові опади у період збирання врожаю, тож програма з новим індексом однозначно стане у нагоді. Базове покриття у період збирання становитиме 10 дол./га у разі можливості збільшити до 25 дол. Фахівці підкреслюють, що це допоможе компенсувати втрату премії за класовість тієї ж пшениці.

Окрім того, ще більше спроститься система реєстрації. Компанія велику увагу надає втіленню digital тренду в своїх рішеннях та інструментах для аграріїв. Розробка нової цифрової онлайн-платформи, яка є зрозумілою і зручною у користуванні з будь-якого пристрою, значно спростить процес підключення до програми. Окрім основного функціоналу, вона надасть можливість використовувати додаткові інструменти, зокрема, перегляд прогнозу погоди від акредитованого постачальника погодних даних MeteoBlue з порадами та рекомендаціями щодо агрозаходів. Нова платформа також дозволить приєднувати до програми «МетеоЗахист» представників дистриб'юторських компаній. Останнє важливо для залучення до програми дрібних фермерів (50-500 га землі). Відповідний пілотний проект буде запущено у Харківській та Луганській областях.

Фактично, всі категорії українських агровиробників отримують можливість більш впевнено інвестувати у виробництво, отримуючи просте та надійне страхування від погодних ризиків. А компанія «Сингента» не словом, а черговою реальною справою підтверджує наміри бути найнадійнішим партнером і постачальником якісних продуктів, рішень та послуг на аграрному ринку.

 

Олекса СТЕРНІЙ, спеціально для газети "Агробізнес Сьогодні"