«ОТП Агро фабрика» – ефективний кредитний конвеєр для агровиробників
Современная агрономия: прозрачная, управляемая и прогнозируемая

Від початку своєї діяльності в Україні ОТП Банк визначив як пріоритетний саме аграрний сектор.

Україна поступово перетворюється на вагомого гравця на світовому аграрному ринку. Наша країна вже займає провідні місця з торгівлі зерновими та олійними культурами, експортує значні обсяги молочної продукції та соняшникової олії до країн Європи і не тільки. На сьогодні це, дійсно, перспективний ринок, але попри це багато українських сільгоспвиробників дуже часто стикається із недоступністю кредитних ресурсів. Через це вони змушені купувати більш дешеві засоби захисту рослин та насіння, що призводить до зниження врожайності, недостатньо забезпечені технікою, і тому не можуть виконати посів у найбільш сприятливі терміни. Ще одна проблема полягає у тому, що постачальники палива та добрив зазвичай вимагають від аграрія 100% передоплату.

03 394 92 2Тож не випадково, що саме аграрний сектор ОТП Банк від початку своєї діяльності в Україні визначив як пріоритетний. З початку ми орієнтувались на великі холдинги та з більшістю з них співпрацюємо і зараз, але поступово зрозуміли, що саме невеликі та середні сільгоспвиробники не отримують належного фінансування для ведення свого бізнесу. Тому поступово ми розширили нашу співпрацю з усіма аграріями.

Для більш ефективної роботи ми створили окремий відділ, який з нуля запустив процедуру аналізу та взаємодії внутрішніх підрозділів банку між собою та з клієнтами. Маючи розуміння того, що надавати фінансування нашим виробникам необхідно тут і зараз, ми вимагаємо лише заповнення невеликої анкети з оптимальним набором інформації без будь-яких додаткових довідок. Така спрощена процедура прийняття рішення дозволяє нам надавати відповідь клієнту протягом одного робочого дня, а кредитні кошти — протягом 9 робочих днів.

Щодо застави, то наш клієнт має можливість отримати кредит у розмірі до 3 млн грн взагалі без застави — лише з порукою власника, а кредити від 3-х до 15 млн грн — під заставу аграрної розписки, без необхідності передачі в заставу тракторів або комбайнів. Адже фінансова аграрна розписка — це альтернатива класичній заставі, що дозволяє фермеру залучити оборотні кредитні кошти виключно за рахунок отриманих від продажу врожаю у майбутньому, а не під заставу наявного майна, якого часто не вистачає. Ми були першим системним банком, який почав працювати з таким інструментом. Від початку нашої діяльності у цьому напрямі вже оформили 198 аграрних розписок на загальну суму 955 млн грн. В цілому, такий підхід у роботі з нашими клієнтами ми називаємо «ОТП Агро фабрика» — ефективний кредитний конвеєр для агровиробників.

Найпоширенішими банківськими продуктами, які ми надаємо для аграріїв, є кредитна лінія на поповнення обігових коштів, інвестиційний кредит на купівлю сільгосптехніки та будівництво елеваторів/складів, а також авалювання векселів, випущених як розрахунок за поставлений товар. Кожен із цих продуктів має свої переваги. Наприклад, кредитна лінія — це найбільш універсальний продукт, він дозволяє використовувати кошти на купівлю техніки, добрив, заробітну плату та навіть оплату оренди паїв, проте максимальний термін кредиту — 1 рік. Інвестиційний кредит зручний тим, що дозволяє отримати гроші терміном на 5 років, що значно знижує кредитне навантаження на компанію. Аваль векселя — найдешевший інструмент, його вартість становить лише 3% річних.

Окремо хочу відзначити наші партнерські програми, які, окрім швидкості, простоти і доступності, ще й дешеві. Наразі у нас укладені партнерські програми з 10 постачальниками засобів захисту рослин, добрив та насіння, окремо уваги заслуговують наші спільні продукти з компаніями: Сингента — від 13% річних, Укравіт — від 0,01% на перші 6 місяців, БАСФ — від 13% річних, АльфаСмартАгро — від 15% річних. Використовуючи кредитні кошти на продукцію партнера, клієнт отримує знижену відсоткову ставку, при цьому вартість продукції не змінюється.

Загалом, можна впевнено говорити про популярність наших продуктів серед агровиробників, про це свідчать і наші результати за 2018 рік. За програмою «ОТП Агро фабрика» торік ми профінансували 110 нових клієнтів на загальну суму 670 млн грн. Наш загальний кредитний портфель з урахуванням клієнтів минулого року зріс до 970 млн грн, а середня сума кредиту одного клієнта становила 6 млн грн. Наразі більшість з них уже розрахувались та отримали фінансування на 2019 рік, деяким ми пролонгували термін погашення на лютий-березень 2019 року.

Якщо ж говорити про наші плани на 2019 рік, то ми налаштовані і надалі нарощувати об`єми кредитування у агросекторі. Тож плануємо подвоїти портфель з 1 до 2 млрд грн та збільшити максимальну суму кредиту з 15 до 30 млн грн.

logo otp bank