«БТУ-Центр»: 20 років розвитку та успіху
Современная агрономия: прозрачная, управляемая и прогнозируемая

Компанія «БТУ-Центр» відзначила ювілейну річницю з часу свого заснування, а її злет цілком справедливо було порівняно з польотом космічного корабля! Тому у майбутнє компанія дивиться впевнено, пропонуючи аграріям нові продукти та послуги.

У перший день лютого в Києві відбулася подія, що засвідчила потужний поступ виробника органічної продукції для сільського господарства, нафтогазової та медичної галузей нашої країни — компанії «БТУ-ЦЕНТР». Сьогодні «БТУ-ЦЕНТР» — українська компанія, що заслужено є лідером в агропромисловому виробництві. Лінійка продуктів компанії складає 48 оригінальних запатентованих ферментних та мікробних препаратів для захисту і живлення культур сільськогосподарських посівів, оздоровлення ґрунтів, біо­препарати для тваринництва та багато іншого.

 

 

Святковий захід об’єднав справді кращих із кращих спеціалістів, науковців та практиків аграрного виробництва з усіх областей України. Привітати «БТУ-ЦЕНТР» зібралися провідні топ-менеджери найбільш потужних холдингів, керівники фермерських господарств, сертифікаційних органів, ректори наукових закладів та багато партнерів компанії з різних галузей вітчизняної економіки. Подія стала непересічним святом шанування лідера українського ринка біотехнологій, його партерів та друзів. Музичні та світлові ефекти під час заходу створювали дійсно відчуття унікальності та надзвичайності усіх присутніх, були справжнім бенефісом для працівників компанії «БТУ-ЦЕНТР».

Читайте також: Інтегрована технологія вирощування культур: досвід «БТУ-Центр»

04 395 19 3Відкриваючи подію, засновник «БТУ-ЦЕНТР» Віктор Васильович Болоховський зазначив, що порівняння компанії з космічним кораблем, котрий потужно злітає до найвищих щабелів розвитку, є справедливим у нашому високотехнологічному столітті. Адже підприємство ставить перед собою максимальні завдання для задоволення потреб споживачів, активно інвестує у власні виробничі потужності та дбає про власних спеціалістів.

«Компанії «БТУ-ЦЕНТР» було важливо зібрати навколо себе небайдужих партнерів, які мислять екологічно та дбають про здоров’я нашої планети. За 20 років ідеали «БТУ-ЦЕНТР» залишалися незмінними. Уся діяльність компанії спрямована на те, щоб запропонувати якісний, стабільний продукт, що оздоровлює ґрунти, водоймища, поля, та, зрештою, людей. Отримати не просто багатий врожай, а ще якісний і здоровий — от чого прагне «БТУ-ЦЕНТР», — підкреслив Владислав Болоховський, генеральний директор компанії «БТУ-ЦЕНТР», кандидат сільськогосподарських наук.

Сьогоднішні 3 млн га орних ґрунтів України обробляються препаратами виробництва компанії. «БТУ-ЦЕНТР» проводить наукові дослідження у незалежних науково-дослідних інститутах по всій території України. За 2018 рік виконано 1320 наукових дослідів. Із них 610 польових та 710 лабораторних. З компанією працюють талановиті спеціалісти з усієї України — провідні агрономи, біохіміки, біотехнологи, інженери та науковці. Біопрепарати «БТУ-ЦЕНТР» містять природні корисні мікроорганізми, які компенсують їхню нестачу в агросистемах. «Піклуватися про живу землю, здорову екосистему — це не просто красиві слова, це наша місія, яка відображена в назві нашої торгової марки — «Жива земля», — зазначила Валентина Антонівна Болоховська, директор з перспективи та розвитку компанії «БТУ-ЦЕНТР», Лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки, кандидат технічних наук.

Читайте також: Овочевий практикум «БТУ-Центр»

Продукція «БТУ-ЦЕНТР» дозволена до використання в органічному землеробстві, що підтверджується сертифікатом Organic Standard. Виробничі потужності «БТУ-ЦЕНТР» становлять 10 000 т на рік. На підприємстві працює потужна система сучасних лабораторій.

04 395 20 3

Під час проведення святкового заходу було відзначено та нагороджено провідних спеціалістів компанії «БТУ-ЦЕНТР», партнерів з України та Молдови. Зокрема, за плідну співпрацю, розвиток мікробіологічної галузі та вагомий внесок в оздоровлення ґрунтів України було нагороджено ряд холдингів та фермерських господарств — KERNEL, UkrLandFarming, ФГ «Дібрівка Агросервіс», ФГ «Нива 2008» та багато інших.

Коментарі

04 395 19 2Валентина Антонівна БОЛОХОВСЬКАдиректор із перспективи та розвитку компанії «БТУ-ЦЕНТР», Лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки, канд. техн. наук

— Наша компанія створена 20 років тому, але нам не віриться, що так швидко збіг час. Успіх завжди приходить до того, хто думає про людей, партнерів робить друзями. Ми з чоловіком, Віктором Васильовичем Болоховським, коли заснували компанію, хотіли не лише ефективно використати сорокарічний досвід роботи у галузі біотехнологій, але й колективний досвід спеціалістів галузі, з якими працювали ще до створення компанії, тих людей, що нам повірили і пішли поряд з нами. Першим кроком у розвитку нової компанії була співпраця з нафтовиками, які потребували препаратів для очищення засолених ґрунтів та забруднених нафтовими проливами. Тому на орендованих потужностях ми почали виробництво біодеструкторів нафтових забруднень, біополімерів для інтенсифікації нафто-газовидобутку. Схема працювала так: є потреби ринку, компанія розробляє та виготовляє відповідне рішення для його задоволення. Далі системна робота привела до комплексних замовлень у сільському господарстві. Наприклад, коли аграрії спробували наш перший біоактиватор АЗОТОФІТ-Р®, що застосовувався у нормі 100 г/га по вегетації посівів соняшнику, то й отримали збільшення урожайності зерна на 700 кг на круг! Господарства переконалися у високій якості та продуктивності наших препаратів і почали замовляти.

У нас була мрія — мати власне виробництво продукції! І поступово відкрили першу виробничу лінію, потім другу! Далі весь прибуток інвестуємо у розвиток компанії, її технологічних розробок та людський потенціал, залучаючи кращих із кращих спеціалістів. Лише у 2018 році компанія взяла участь у 80 різних семінарах, конференціях та інших заходах, заклали 610 польових дослідів у різних куточках України. Загалом виробництво усіх препаратів відбувається під ретельним контролем якості на кожній ділянці виробництва. Відбувається постійна селекція мікроорганізмів. Працює ціла команда професіоналів, яка впроваджує їх у виробництво. Тому секрет успіху один: працювати на результат, давати якісний продукт і розуміти потреби ринку!

 

04 395 19 1Олег КОХАНЮКголовний агроном ТОВ «АПК-Розкішна» (Кіровоградська обл.)

— Наша співпраця із компанією «БТУ-ЦЕНТР» почалася у 2009 році. Тоді у нашому господарстві були великі площі озимого ріпаку. Для збереження урожайності та захисту від розтріскування стручків ми використовували біоклей ЛИПОСАМ®. У наступні роки застосовували препарати на пшениці та соняшнику, причому замовляли для власних потреб біокомплекси з оригінальними складниками. Вони враховували потреби саме нашого господарства для цих сільгоспкультур, даючи максимальний ефект від застосування. Крім того, обробляли посівний матеріал перед сівбою препаратами від «БТУ-ЦЕНТР». На соняшнику працюємо за технологією Clearfield і, відповідно, коли маємо менше 200 мм на рік опадів, то зіштовхнулися з проблемою післядії пестицидів. Ми звернулися до «БТУ-ЦЕНТР», щоб вони зробили препарат, котрий розкладає пожнивні рештки, а також залишки пестицидів у ґрунтах та зменшує їх післядію. Спеціалісти компанії виготовили ЕКОСТЕРН® та розробили програму «STOP Стрес», котрі відмінно справляються із цими зав­даннями. Також деструктор ЕКОСТЕРН® можна заробляти у грунт протягом кількох днів, він менш вибагливий до несприятливих погодних умов тощо. Надалі компанія виготовила ще один препарат, що цілком нас задовольняє: ГРАУНДФІКС® (GROUNDFIX)®. Він має іншу дію, підвищує коефіцієнт засвоєння добрив та покращує живлення рослин. За результатами наших дослідів, отримали прибавку врожаю сільгоспкультур у межах 2-5 ц/га!

 

04 395 20 1В’ячеслав Сергійович ШЕБАНІНректор Миколаївського Національного аграрного університету

— Наш науковий заклад працює із компанією «БТУ-ЦЕНТР» з 2008 року. Університет займається не лише науковою діяльністю, а й практичною роботою із сучасними посівними матеріалами, системами захисту та удобрення посівів сільгоспкультур. Пропагуємо біотехнології, сучасні органічні рішення, ведемо спільні дослідження із «БТУ-ЦЕНТР». Наші науковці постійно ведуть дослідження спільно зі спеціалістами компанії, випробовують їхні препарати на наших демо-ділянках. Наприклад, у 2018 році проведено на базі університету дослідження та впровадження 212 гібридів і сортів різних ранніх зернових культур іноземного виробництва, причому з використанням препаратів «БТУ-ЦЕНТР». Крім того, цього року тривають комплексні випробування препаратів на 98 гібридах сорго, 118 гібридах соняшнику. Спілкуючись з аграріями, бачимо велику потребу у продовженні такої співпраці, її поглиблення та подальшій адаптації до потреб споживачів.

 

04 395 20 2Володимир БІЛКОнезалежний агроном-консультант

— З компанією «БТУ-ЦЕНТР» працюю із 2007 року як перший агроном-консультант компанії, а останні два роки — вже як незалежний консультант, що використовує напрацьований із «БТУ-ЦЕНТР» досвід. При цьому пропагую біопрепарати спільно з «БТУ-ЦЕНТР», спеціалізуюся на різних нішевих сільгоспкультурах (спаржа, аспарагус). Зазначу, що завдяки цим препаратам фермери у всіх регіонах України можуть отримати високі прибавки урожайності. Тому вважаю, що за їхніми препаратами майбутнє, вони на роки забезпечують збереження ґрунтів та отримання аграріями високих показників урожайності сільгоспкультур. Я бачу велику кількість вдячних фермерів та представників агрокомпаній, які використовують розробки від «БТУ-ЦЕНТР». Серед препаратів, які вважаю найбільш запитуваними для овочівників Півдня нашої країни, назву БІОКОМПЛЕКС-БТУ®, ЛЕПІДОЦИД-БТУ-Р®, ЕКОСТЕРН®.

 

Олександр ГОРДА, спеціально для газети "Агробізнес Сьогодні"