«Август-Бєл»: як народжується якість
Современная агрономия: прозрачная, управляемая и прогнозируемая

Українські агровиробники ознайомились із виробничими потужностями компанії «Август»

Визнання засобів захисту рослин компанії «Август» в Україні щороку зростає, бо з ними, дійсно, легше це робити — як рослинам, так і агровиробництву в цілому. І звичайно, у відповідь на запити аграріїв асортимент продуктів постійно поповнюється. Та, що важливо, всі вони виробляються на одному заводі, за одними й тими ж високими стандартами якості. Тому для українських сільгоспвиробників нагода ознайомитись із провідним агрохімічним підприємством республіки Білорусь завжди цікава. На початку листопаду завод «Август-Бєл» відвідала делегація фахівців агробізнесу з Одеської, Миколаївської та Херсонської областей. І всі наочно впевнилися, як на сучасному підприємстві кращого європейського рівня створюються препарати, котрі вже стали еталоном якості та ефективності на українських полях.

Завод «Август-Бєл» є надійним партнером вітчизняних агровиробників. Його продукти дозволяють вибудовувати найбільш оптимальну та рентабельну систему захисту широкого спектра культур і маленьким фермерським господарствам, і провідним агрохолдингам.

 

У фокусі професійних інтересів

Продукти «Август-Україна» є ефективним інструментом агронома на кожному полі: від науково-дослідних ділянок, насіннєвих посівів до сотень тисяч гектарів фактично під кожну ключову культуру в Україні. Тому й не дивно, що кожен із доброї півсотні учасників поїздки виказував непідробний професійний інтерес. «Цікаво дізнатись, на власні очі побачити, як виробляються препарати, котрі українські агровиробники все більше використовують на своїх полях. Гарні результати від їх застосування очевидні. Ми випробовували продукти від провідних світових компаній. І практика свідчить, що препарати «Август-Україна» гарантують необхідну якість за доступною ціною, забезпечують прибуток. А мене як представника насіннєвого господарства цікавлять насамперед технології захисту рослин. Цього року ми, наприклад, застосували інсектицидні та фунгіцидні протруйники насіння цієї компанії», — говорить Олександр Волянський, головний агроном ДП Дослідне господарство «Покровське» Селекційно-генетичного інституту — НЦНС. Також учасники поїздки були раді можливості у теплій дружній атмосфері поспілкуватися зі своїми колегами. Це і приємно, і корисно, адже рік на рік не схожий, і неможливо випрацювати одну стандартну технологію на декілька років заздалегідь. Як говорять фахівці, постійно треба експериментувати, враховувати ті чи інші сюрпризи.

23 390 40 3І, напевне, досить символічно, що самі виробничі потужності заводу «Август-Бєл» розташовані в селищі Дружний неподалік від Мінська, в географічному центрі республіки Білорусь.

Українських аграріїв тут зустрічали справді по-дружньому, як гарних колег та партнерів, котрим раді все показати й розказати. «Головна мета поїздки полягає у тому, щоб показати нашим клієнтам із Південного регіону — в основному це керівники та головні агрономи господарств — безпосередньо виробництво широкої лінійки компанії «Август». Тобто продемонструвати виробничі потужності, технологічні лінії, лабораторії, логістичну складову, виробництво власної тари. Показати виробництво повністю, щоб відповісти на всі питання щодо довершеності виробничого процесу та кінцевого продукту, — наголошував Юрій Осадчук, керівник Південного регіону компанії «Август-Україна», — а учасникам поїздки, гадаю, цікаво поглянути не лише на завод «Август-Бєл», а краще познайомитись із нашими найближчими сусідами, подивитись, як вони живуть, працюють та відпочивають».

Щодо культурно-пізнавальної програми, то учасники поїздки провели чудову екскурсію по Мінську, відвідали музей старовинних народних ремесел і технологій «Дудутки» та величний музейно-меморіальний комплекс, присвячений історії Другої Світової війни, мали змогу познайомитись із повсякденним життям республіки Білорусь. І треба сказати, що побачене залишає дуже приємні враження: тут пам’ятають про традиції і творять сучасну історію країни наполегливою працею. А співпраця з українськими хліборобами буде лише зростати, бо в ній є міцне історичне та технологічне підґрунтя.

 

Завод високих стандартів

Завод «Август-Бєл» приємно вражає з першого погляду. Настільки все охайно та зелено на території підприємства, що навіть складно здогадатись, що саме тут розташоване потужне хімічне виробництво. І воно з кожним роком модернізується та зростає. На момент відкриття у 2009 році проектна потужність становила 3 млн л, та зараз вже досягли планки 15 млн.

23 390 39 3Асортимент продукції постійно зростає, і на сьогодні сягає близько 60 найменувань. А якість його поза всяким сумнівом. «На рівних із провідними світовими виробниками нам дозволяє працювати висока якість нашої продукції та відносно низькі ціни. Баланс ціна-якість працює на нашу користь, на користь безпосередніх агровиробників, — підкреслила начальник цеху з виробництва засобів захисту рослин «Август-Бєл» Олена Новицька — Українські представники часто нам говорять, що великий плюс співпраці з компанією «Август» полягає ще й у тому, що вони можуть гарантувати, що продукція виробляється на одному заводі. Тут ви можете ознайомитись із процесом виробництва, з усіма етапами контролю якості й отримати впевненість, що саме тут виробляються всі продукти, якими ви користуєтесь на власних полях».

І під час огляду підприємства всі могли переконатись, що тут поступово нарощують виробничі потужності й асортимент продуктів. Наразі працюють два цехи, один із яких виробляє лише гербіциди, інший — фунгіцидні та інсектицидні препарати, щоб уникнути крос-контамінації діючих речовин. Також присутній розподіл за виробничими лініями, велика увага надається підготовці лінії під час зміни препаратів. Загалом проміжні випробування інколи включають добрий десяток етапів, що дозволяє повністю виключити порушення жорстких технологічних параметрів.

Постійно ведеться модернізація, яка за усіма параметрами виводить завод на рівень кращих світових виробників, забезпечуючи комплексну якість виробництва від А до Я. Зокрема, нещодавно встановлені два екструзійно-видувних автомати для виробництва каністр, обладнання з виробництва кришок для тари, що гарантує якість та збереження продукції у разі доставки її до кінцевого споживача. А роботизований цех фасування дозволив наростити виробничі потужності та обсяги виробництва. Предметом особливих гордощів став 5 склад для зберігання продукції, звідки проходять усі відвантаження товару. Він обладнаний на рівні кращих світових стандартів логістики. Відповідно, споживач отримує ще більш оперативну та якісну доставку необхідних продуктів.

 

Якість на совість

Запорукою того, що кожен український сільгоспвиробник отримає продукт високого рівня, є те, що на «Август-Бєл» всі та все працюють на совість. І сама технологія виробництва просто не дозволяє відступити від дотримання вивірених стандартів на кожному етапі. Як свого часу афористично висловився президент РБ Олександр Лукашенко, національною ідеєю Білорусі є якість. І на заводі «Август-Бєл» можна побачити, як ідеї втілюються у життя. Комплексний контроль якості тут на найвищому рівні: від відбору постачальника, контролю діючих та допоміжних речовин, процесу виробництва, фасування та готової продукції. «Ні один компонент, навіть вода під час загрузки, не уникає вхідного контролю. Також суворо контролюються всі матеріали, які застосовуються у виробництві, починаючи від піддонів, етикеток, гофроящиків тощо. Працює арбітражний склад, де зберігається кожна партія продукції та здійснюється регулярний моніторинг її якості протягом усього терміну придатності, плюс ще один рік», — пояснює Олена Новицька.

23 390 41 1Загалом на підприємстві впроваджені три системи контролю: контролю якості, безпеки праці та екологічної безпеки. Проводиться постійний моніторинг, щороку міжнародні фахівці здійснюють сторонній аудит дотримання екологічних норм. Також на заводі працює ділянка термічного знешкодження відходів, єдина в республіці Білорусь. Старший регіональний менеджер Торгового дому «Август» Сергій Марченко наголошує: «Ми не економимо на сировині та інших виробничих матеріалах і складових, надаємо дуже серйозну увагу та вкладаємо максимальні кошти в систему якості продуктів». Наприклад, велика увага надається підготовці та професійному навчанню фахівців лабораторій «Август-Бєл». А їх оснащення не має собі рівних у республіці, включаючи унікальні газові та рідинні хроматографи, лазерні аналізатори дисперсності від кращих світових виробників тощо. Це далеко не дешеве задоволення: окремі прилади коштують 100 тис. євро і більше, але гарантована якість для споживачів дорожча.

Особливої уваги заслуговує так звана модульна лабораторія, яка являє собою завод у мініатюрі і дозволяє повністю змоделювати й протестувати технологічний процес виробництва того чи іншого продукту. Це суттєво пришвидшує промисловий випуск нових препаратів, що для «Август-Бєл» дуже актуально. Адже тут переходять на більш екологічні препаративні форми: водно-суспензійні та суспо-емульсії, постійно виводять на ринок власні ексклюзивні розробки. «Наша політика полягає у тому, щоб удосконалювати препарати за рахунок формуляції із вивіреним поєднанням діючих речовин, — говорить Олена Новицька. — Якщо раніше, скажімо, це була одна ДР, то зараз їх декілька заради більшої функціональності, підсилення та спектра дії. Прикладом таких продуктів є Терція, Віал Тріо, Борей Нео — вони забезпечують ще кращу ефективність, більш широкий спектр застосування, запобігають виникненню резистентності. Наступного року реєструється препарат Торнадо 540, у складі якого не ізопропіламінна сіль гліфосату, а калієва, що надає суттєві переваги у використанні споживачу».

 

«Август» — це сила!

Фахівці підприємства були раді показати все, що цікавило українських гостей, відповісти на їх чисельні запитання щодо особливостей виробництва, тонкощів застосування продуктів, взаємодії тих чи інших препаратів у бакових сумішах тощо. А учасники делегації самі з задоволеннями відповідали на питання агрономічної олімпіади, яку провели на заводі «Август-Бєл». Василь Мунжиу з Одещини не стримував позитивних емоцій: «Агрономічні знання, знання про продукти компанії «Август» — це сила! Мене вразили масштаби виробництва, наскільки все зроблено правильно, красиво. І зроблено все для людей, із турботою про них».

Дійсно, гості з України відзначили, що працівники заводу ставляться із повагою до них, до їх професійного та особистого розвитку. Власне, технологічна довершеність виробництва й висока кваліфікація фахівців «Август-Бєл» є головними складовими успіху білоруського виробника. А продукти компанії «Август» — це зважений вибір справжніх професіоналів аграрної справи в Україні.

 

Коментарі

23 390 39 1Олена НОВИЦЬКАначальник цеху з виробництва засобів захисту рослин «Август-Бєл»

— Наше виробництво постійно розвивається та модернізується, успішно конкурує із кращими світовими виробниками у своїй галузі. Ми працюємо в тісному взаємозв’язку з агровиробниками, оскільки нашим головним завданням є максимальне врахування їх реальних потреб та запитів. Насамперед наші препарати мають відповідати найвищим стандартам якості, ефективності та зручності в застосуванні, тобто всі технологічні процеси на заводі «Август-Бєл», вся наша робота спрямована на це. Відтак, українські аграрії завжди можуть бути впевнені в продуктах, вироблених тут.

 

23 390 39 2Юрій ОСАДЧУКкерівник Південного регіону компанії «Август-Україна»

— Поїздка видалась насиченою та цікавою. Наші аграрії виявили великий інтерес до заводу «Август-Бєл», до самої країни. І всі учасники відзначають цікаву програму відвідин підприємства, культурно-пізнавальні екскурсії, щиру гостинність білоруського народу.

Ми змогли переконатись на власні очі, наскільки технологічно довершеним є процес виробництва. Всі продукти, які постачаються в Україну, вироблені саме тут, на сучасному підприємстві кращого європейського рівня, і це є запорука якості, перевірений бренд. Загалом компанія «Август» надає українським аграріям якісні продукти і надійний агрономічний супровід. В цьому наша сила. Ми постійно вдосконалюємо продукти, відповідаючи на виклики агровиробництва, набуваємо нових знань та ділимося ними — і всі від цього отримують гарний зиск.

 

23 390 40 1Сергій МАРЧЕНКОстарший регіональний менеджер Торгового дому «Август»

— Ми завжди раді бачити наших українських колег на заводі «Август-Бєл». Вони, напевно, найбільш часті й чисельні наші гості. І ми завжди тепло спілкуємося, намагаємося показати все, що їх цікавить. Передусім це саме виробництво, адже заводу вже понад 10 років, він вийшов на серйозні потужності. Ми працюємо на внутрішній ринок, забезпечуємо якісними та доступними засобами захисту рослин білоруських сільгоспвиробників, і постійно нарощуємо експорт: як у країни близького зарубіжжя, так і на інші континенти. Цікаво, що відтепер навіть банани у Південній Америці почали захищати за допомогою наших препаратів.

Загалом ми зараз впевнено конкуруємо з основними світовими виробниками, бо наші препарати якісні та доступні агровиробнику. Головне, вони націлені на те, щоби з найменшими витратами отримати максимальний урожай — і це прекрасно вдається. Лінійка препаратів дуже широка, що дозволяє будувати комплексні системи захисту широкого спектра основних культур.

 

23 390 40 2Василь МУНЖИУдиректор компанії «Роско Агро»

— Відвідавши завод «Август-Бєл», ми наочно переконалися, що «Август» — гідна компанія. Дуже серйозна й класна компанія! Ми в своїй роботі на неї завжди опираємося, можна сказати, що це надійний партнер і друг. Продукти компанії «Август» завжди допомагають і виручають у складних питаннях, тобто є ефективним інструментом у роботі.

 

23 390 41 3Олександр ДЕНИСЕНКОагроном СФГ «Хаджидер», Одеська обл.

— Головне, звичайно, демонстрація сучасного заводу «Август-Бєл». Коли кажуть, що підприємство сучасне — це одне, та інша справа переконатися у цьому на власні очі. Ми змогли спостерігати, як проходять технологічні процеси, як утилізують відходи, яке сучасне обладнання та суворий контроль якості. І вже можна не просто купляти ці препарати, а ще й розуміти, на якому високому технологічному рівні вони виробляються. Дуже добрі враження склались від Білорусі.

 

23 390 41 4Віталій ГУЗИЛЯКпредставник компанії ТОВ «Еко-Грейн», Херсонська обл.

— Поїздка сподобалась, у Білорусі приймали дуже добре. І відвідини заводу «Август-Бєл» ще раз дали зрозуміти, чому препарати компанії відзначаються беззаперечною якістю та користуються великим попитом в українських сільгоспвиробників. Тут сучасне потужне виробництво, увага до якості у всьому передусім. Ми це побачили, переконались та оцінюємо нашу поїздку, організовану компанією «Август-Україна», на «відмінно».

 

23 390 41 5Василь НЕБОГАСФК «Родина», Одеська обл.

— Білорусам наш низький уклін! Нас радо зустрічали, і все було гостинно та хлібосольно. Взагалі компанія «Август» все організувала якнайкращим чином. А сам «Август-Бєл» — завод чистий, красивий, і його продукція, беззаперечно, заслуговує уваги.

 

Олекса СТЕРНІЙ, спеціально для газети "Агробізнес Сьогодні"