Кращі гібриди року — кукурудза та соняшник
Современная агрономия: прозрачная, управляемая и прогнозируемая

Український ринок гібридів кукурудзи та соняшнику має чималі обсяги, є перспективним, але проблеми з контрафактом суттєво гальмують розвиток.

Протягом останніх десятиліть в аграрному бізнесі України кукурудза та соняшник стали стратегічними культурами, впливаючи на надходження валюти в країну і даючи левову частку прибутку сільгоспвиробникам. Відповідно кожен елемент технології їх вирощування став критично важливим. Цьогоріч виробництво кукурудзи та соняшнику в Україні зросло у порівнянні з минулим роком. Обсяг валового збору кукурудзи становив 34,1 млн т, соняшнику — 13,8 млн т відповідно, що більше торішніх показників на 7,8 та 1,8 млн т. Паралельно розширюються посівні площі під ними. Для якісного розвитку виробництва аграрії мають використовувати відповідний посівний матеріал. Які гібриди цих сільгоспкультур сьогодні популярні серед українських господарств? Повністю об’єктивне бачення ситуації на вітчизняному насіннєвому ринку отримати складно, але наведемо дані окремих виробників насіння. У 2018 році найбільш популярними гібридами соняшнику та кукурудзи в Україні у компаній «Сингента», «Лімагрейн» та «Аспрія» були:

 

«Сингента» гібриди кукурудзи — СІ Феномен, НК Кобальт, СИ Фортаго, НК Термо, СИ Фотон; соняшник — НК Конді, НК Неома, НК Бріо, Суміко HTS, СИ Експерто,

«Лімагрейн» гібриди кукурудзи — Адевей ЛГ, ЛГ 3350, ЛГ 30352; соняшник — ЛГ 5377, 5478, 50635;

«Аспрія Сідз» соняшник за технологією Євролайтінг АС 33104, АС 33102, високоолеїновий АС 33108; за технологією Express — АС 33111СУ. На кукурудзі краще всього проявили себе гібриди з ФАО 250 — АС 33002, ФАО 270 — АС 13290 та з ФАО 320 — АС 34010.

 

Що ж завадило ще більшому зростанню виробництва кукурудзи та соняшнику? Це — поширення вовчка, нехтування дотриманням обґрунтованих сівозмін та засилля контрафакту насіння.

 

Із чим стикнулися аграрії минулого сезону?

Гострою проблемою для усіх господарств залишається вовчок, що далі поширюється по Україні. Цьогоріч хвороба розвивається і у тих областях, де раніше її не було. Зокрема, поширилися на Полтавщині і продовжує з’являтися у більш північних областях нашої країни.

24 391 41У середньому урожайність соняшнику в Україні знизилася на 20-25%, що пов’язано з питаннями розвитком хвороби на багатьох полях, несприятливих погодних умов, а також недотримання науково обґрунтованих норм розміщення цієї сільськогосподарської культури в сівозмінах. Вітчизняні ґрунти не встигають «відпочити» після соняшнику необхідну кількість років, розміщення відбувається за рік-два і негативно випливає на продуктивність культури.

Із кукурудзою ситуація наступна. Більшість господарств на вітчизняному ринку висівають гібриди з ФАО 170 до 340, але при цьому ФАО, яке використовується — 250-310. Тому експерти ніколи не рекомендують аграріям сіяти кукурудзу одного виробника або з одним ФАО — це ризик, що господарство не отримає запланованого показника прибутку. Практика доводить потребу у використанні у різних кліматичних зонах гібридів з різним ФАО. Так, у Тернопільській області рекомендоване вирощування гібридів із ФАО 220, 250 та 290; для Харківської — 250, 290 та 310; але наголосимо, що це мають бути кілька гібридів із різним ФАО та різних виробників посівного матеріалу.

Необхідно підкреслити, що на Півдні України було мало опадів під час вегетації посівів, відповідно, всі виробники працювали на мінімумі вологи. Вихід у цих областях — застосовувати дощування. Це важко, дорого, але треба сіяти з поливом! Іншого шляху немає. На кукурудзі варто використовувати пізні гібриди з ФАО понад 300.

 

Відповідь: є варіант!

На українському ринку посівного матеріалу кукурудзи та соняшнику нинішнього року з’явилася нова компанія-дистриб’ютор «Преміум-насіння». Вона ставить за мету надавати клієнтам преміальне насіння: лише висока якість посівного матеріалу, протруєння фунгіцидами та інсектицидами, сертифікати і гарантії якості від виробників, щоб максимально захистити фермерів від підробок. До її пріоритетів входить тісна співпраця із виробниками. Обсяги виробництва зерна кукурудза та соняшнику зростають, тому потреба у посівному матеріали також велика. Будемо запитувати у виробників максимальний пакет документів для підтвердження якості посівного матеріалу. Компанія «Преміум-насіння» хоче змінити негативну ситуацію на ринку.

24 391 40 1Серед найбільш проблемних факторів — нестача вологи у потрібний час розвитку сільгоспкультур, особливо для соняшнику. З іншого боку, проблеми з технологією вирощування товарного насіння. Як гарантувати якість насіння? Колишня державна насіннєва інспекція не працює. Фермер самостійно не може контролювати якість гібридів. Однак поки що той, хто хоче швидко продати товар і не мати жодної відповідальності за нього, демпінгує на ринку. Але не може якісний посівний матеріал коштувати дешево! Тоді, коли фермер або агроном зрозуміє, що він купив контрафакт, то часу на придбання, дійсно, якісного насіння просто не залишиться.

У Європі більш жорстко працюють інспекції, що перевіряють якість насіння, а правоохоронна система значно жорсткіша, ніж в Україні, і всіх порушників швидко виявляють та штрафують за їхню незаконну діяльність. Відповідно поширення насіння поза офіційними дилерськими мережами там мінімальне.

В Україні поки маємо «сірих» та «чорних» постачальників насіння. «Чорні» беруть насіння невідомого походження, некалібруючи, перефарбовують його та пакують у мішки і далі продають його. «Сірі» купують насіння відомих брендів або українських виробників, фасують його та продають як оригінал. Однак все це — контрафакт.

 

Як вберегтися від контрафакту

Перед продажем товару компанія-дистриб’ютор має отримати від виробника насіння пакети документів, що підтверджують їхню якість. Фермеру або агроному треба дивитися на ціну посівної одиниці, що йому пропонують. Уважно перечитати пакет документів для придбання посівного матеріалу, вивчити всі нюанси та врахувати кожен пункт. Ще раз подивитися на ціну — дешево ніхто не продаватиме! Потім, коли посівний матеріал вже отримали в господарстві, то відкрити один з мішків із посівним матеріалом і уважно подивитися фарбування насінин, якість їхнього калібрування. У випадку, коли побачите низьку якість цих робіт, то сподіватися на високий потенціал насіння не доводиться.

Якщо візуально видно, що насіння необроблене чи оброблене непрофесійно, то одразу зрозуміло, що це контрафакт. Якщо ж продавець насіння підтвердить, що воно протруєне інсектицидом та фунгіцидом, то це — вагомий плюс до якісних характеристик, що дозволить із більшою довірою ставитися до нього. Також із посівним матеріалом кукурудзи звертайте увагу на цілісність зерен, бо якщо вони мають пошкодження, то можна зробити висновок, що раніше пересихали.

Крім того, бажано не полінуватися і у власних умовах висіяти хоча б кілька десятків насінин (створити міні-лабораторію), щоб побачити схожість. Якщо у таких умовах виросте лише 3-4 насінини, то у полі буде те ж саме. Тому зробіть цей дослід, і побачите, що придбали.

 

Головна стратегія на наступні роки

logo premium seedsДля компанії «Преміум-насіння», як повідомив керівник компанії Сергій Силін, протягом наступних п’яти років головним буде працювати з високоякісним посівним матеріалом сільськогосподарських культур, причому не лише соняшника та кукурудзи. Надалі пропонуватиме інший преміум-посівний матеріал, зокрема зернових культур. Підхід у кожному випадку наступний: гарантувати високу якість кожної посівної одиниці, що надаватиметься клієнтам. Ще варто підкреслити: — не буде дешеве насіння для тих агрокомпаній, хто хоче реально працювати з сучасними технологіями, щоб мати заплановані прибутки. Очікується, що частина насіння продаватиметься на зручних для клієнта умовах, можливо, і з певними відстрочками платежів.

 

Василь НАРІЗ, спеціально для газети "Агробізнес Сьогодні"