На Загальних зборах УКАБ був представлений звіт за 2018 рік
Современная агрономия: прозрачная, управляемая и прогнозируемая

27 листопада відбулися Загальні збори асоціації «Український клуб аграрного бізнесу», на яких були представлені результати діяльності УКАБ за 2018 рік та визначені плани на майбутній рік.

У 2018 році завдяки наполегливій роботі УКАБ було прийнято низку законопроектів та нормативних актів, які формують сприятливе бізнес-середовище в АПК.

У сфері оподаткування прийнято законопроект №7403-д, що повертає c/г виробникам відшкодування ПДВ при експорті сої та ріпаку. Законопроектом №6490-д законодавчо закріплено, що ПДФО з оренди земельних ділянок сплачується за місцем їх розташування.

У галузі реформування земельних відносин було прийнято законопроект № 6049-д, що впроваджує механізми консолідації земель у масивах. Встановлено механізм отримання громадою власності над землями, правовий режим яких досі не врегульований й забезпечено можливості отримання компенсації від суміжних користувачів за відновлення меліоративних систем, а також впроваджено окремий вид сервітуту для потреб зрошення.

У рамках роботи у сфері вільного доступу до передових технологій виконану низку завдань у напрямках насінництва, агрохімії, техніки, логістики та бізнес-етики. Зокрема у сфері насінництва розширено коло суб'єктів, що мають змогу здійснювати імпорт насіння, внесено до законопроекту №9162 ряд поправок до ЗУ «Про насіння та садивний матеріал». У галузі агрохімії прийнято постанову № 1120 щодо транскордонного перевезння небезпечних відходів, винесено на порядок денний ВРУ законопроект № 6606, що обмежує в Україну імпорт нових агрохімікатів для випробування. З метою поширення бізнес-етики серед членів УКАБ створено модуль на веб-сайті асоціації, що дозволяє розміщувати інформацію про ненадійних контрагентів.

Відкриття нових ринків та розширення товарної структури експорту є пріоритетом для УКАБ, саме тому за допомогою експертного супроводу асоціації було розроблено та представлено на погодження ЦОВВ якісну секторальну експортну стратегію України.

«Наступного року в УКАБ діятиме 12 комітетів. Вони поділятимуться на два напрямки: адвокаційні та комунікаційні. До адвокаційних входитимуть земельний, податковий, насіннєвий комітети, комітет захисту рослин та комітет техніки. До комунікаційних належать комітети з питань логістики, точного землеробства, аграрних технологій, дитриб’юторів ЗЗР, комітету з просування експорту, питань держпідтримки, та комерційний комітет», - розповідає генеральний директор УКАБ, Тарас Висоцький.

Ознайомитися з повним звітом діяльності УКАБ можна за посиланням.