БІОНОРМА: ми створюємо інновації та перетворюємо їх у цінності для світу
Современная агрономия: прозрачная, управляемая и прогнозируемая

Компанія-розробник відомого в Україні інокулянту Ризоактив сьогодні відкриває нову сторінку своєї історії. Тепер це вже не приватне підприємство, а група компаній, об’єднаних під назвою «БІОНОРМА». Ясна річ: цей крок — не просто зміна обгортки, а свідчення, що український виробник біопрепаратів отримав суттєвий потенціал для подальшого розвитку. Докладно про ГК «БІОНОРМА» нам розповів її генеральний директор, доктор с.-г. наук Ярослав Чабанюк.

  • Ярославе Васильовичу, якими були Ваші перші кроки в агробізнесі?

22 389 25— В аграрний бізнес я прийшов на початку 90-х, коли в Україні з новим законом з’явилось поняття «фермер». Тоді до тих, хто починав фермерувати, селяни ставились скептично: як до вискочок, які намагаються комусь щось довести. Але мій тато все-таки наважився орендувати 16 га землі. 2001 року, по закінченню Вінницького національного аграрного університету, я теж почав господарювати. Тоді я був і агрономом, і механізатором, і бухгалтером, і управлінцем, і юристом, і мусив контактувати з усіма безпосередньо. Було складно, але це розширило кругозір і дозволило комплексно підходити до вирішення проблем. Саме тоді був зароблений перший капітал. Сьогодні це смішні гроші, але на той час це стало свідченням, що сільське господарство стає прибутковою справою. Та водночас потяг до біології, відкриттів і досліджень не зникав, а тому паралельно я вступив в аспірантуру Інституту агроекології і природокористування НААН. 2006 року успішно захистив кандидатську дисертацію, а за 10 років — докторську.

 

  • Коли Ви створили бізнес із виробництва біопрепаратів?

— Це відбулось у 2007-2008 роках. У той час, залучивши висококваліфіковані кадри, ми отримали необхідний потенціал для створення ефективних біопрепаратів, яким став Ризоактив. Паралельно з виробництвом наша компанія займалась дистрибуцією біопродуктів. Успіху посприяло і те, що, продаючи їх, ми спілкувались з аграріями однією мовою, і все робили для того, щоб наш продукт приніс господарству очікуваний ефект. Завдяки такому підходу багато виробників почало звертатися до нас саме за консультаціями. Тоді і виникла ідея наукового консалтингу: глибоке пояснення наукових впроваджень простою мовою.

 

  • Що є основною ГК «БІОНОРМА»?

— Група компаній «БІОНОРМА» — це виробництво та дистрибуція біопрепаратів, приватний інститут, у якому відбуватимуться різноманітні дослідження з тих чи інших напрямів, а також компанія, що надає послуги з наукового консалтингу.

 

  • Що пропонує ГК «БІОНОРМА» українським аграріям?

— Наша пропозиція складається із трьох лінійок.

«Біонорма» — це препарати корисних ґрунтових мікроорганізмів, застосування яких сприятиме живленню рослин, їх активному росту та розвитку, захисту від хвороб, а також відновленню родючості ґрунту.

«АгріІнсекта» — це комплекс­ні біологічні препарати ентомопатогенних бактерій та мікроміцетів. Ефективні біоінсектициди з контактною, шлунковою та системною діями дозволяють контролювати широкий спектр шкідників. Є безпечними для ентомофагів та бджіл.

«Інокулянти» — це інноваційні біопрепарати симбіотичних азотфіксувальних бактерій. Застосування їх поліпшує азотне живлення сої та інших бобових культур, покращує ріст, підвищує урожайність та якість насіння.

Загалом специфікою наших препаратів є те, що їх можна поєднувати з хімічними засобами, вписувати в технологію вирощування культур, що дуже важливо.

 

  • Де випробовуються Ваші продукти?

— Ми маємо великий науковий полігон у Вінницькій області, на якому випробовуються наші новинки. А ефективність уже зареєстрованих препаратів показуємо на демонстраційних ділянках, яких у нас немало в Україні. Зокрема, їхню дієвість можна побачити на відкритій науковій платформі «Поле знань» — полігоні для практичних дослідів компанії «Євросем». Але для повноцінного покриття цієї кількості недостатньо, тому зараз ми активно працюємо над розширенням мережі регіональних демоділянок.

 

  • На сьогодні Ваші виробничі потужності задовольняють попит ринку?

— Ще у 2015-2016 рр., коли був «соєвий бум», і площі під цією культурою розширилися до майже 2,5 млн га, попит на Ризоактив переважав пропозицію. Деякий час ми взагалі не приймали замовлення, адже не хотіли йти шляхом погіршення якості продукції на користь більших обсягів. У той час наша продуктивність за інокулянтами становила 50-70 т продукту в сезон. Цьогоріч ми перетинули межу у 100 т, але і цього замало. Зараз переїжджаємо у більші приміщення та запускаємо новітнє обладнання, що забезпечить сезонну продуктивність на рівні 500-800 т. Ми не припиняємо розвиток: виводимо нові продукти на ринок, збільшуємо виробничі потужності, аби покрити попит, що зростає. Все це створює підґрунтя для подальшого розвитку, виходу в абсолютні лідери біотехнологічного виробництва.

 

  • З 2007 року Ваша компанія значно трансформувалась…

— Але не змінила своєї суті. БІО­НОРМА — це еталон, стандарт, те, до чого варто намагатись дійти всім іншим. Створення таких еталонних продуктів було і лишається нашим головним завданням. Це високо­ефективні біопрепрепарати, які сьогодні приносять користь аграріям України, а завтра — сільгоспвиробникам усього світу.

 

logo bionorma

 

ГК «БІОНОРМА»

м. Київ, бульвар Вацлава Гавела 4, корпус 45
0 800 216 000
Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.