«Сингента» запускає інноваційну лінійку протруйників Вайбранс™
Современная агрономия: прозрачная, управляемая и прогнозируемая

Гарний урожай зріє із доброго насіння, а йому потрібно створити всі умови, щоб реалізувати свій потенціал уже з самого початку вегетації. Конференція із запуску лінійки продуктів Вайбранс, яка відбулась у Києві 23 жовтня 2018 року, дала відповідь щодо перспектив ефективного захисту рослин за умов складної фітосанітарної ситуації та погодно-кліматичних викликів. А українські агровиробники все більше розуміють, що втілена на їх ланах сила інновацій – це справжнє коріння високих та якісних урожаїв.

Українським агровиробникам вже відомі такі продукти, як інсекто-фунгіцид Вайбранс™ Інтеграл для протруювання насіння зернових культур та фунгіцид Вайбранс™ 500 для протруювання насіння кукурудзи.

 

Седаксан – нова формула успіху

Інновації – це рушійна сила сучасного агровиробництва. Про це, зокрема, переконливо свідчить діяльність компанії «Сингента», яка є світовим лідером у R&D, вкладаючи понад 1 млрд доларів щороку лише в науково-дослідницьку діяльність. Створення нових діючих речовин та формуляцій, розробка й втілення ще більше ефективних технологій дає віддачу для компанії. Так, «Сингента» закінчила минулий рік із 12,6 мільярдами доларів прибутку. І це є показником того, що продукти й рішення компанії приносять вагомий прибуток агровиробникам у всьому світі, сприяють сталому розвитку сільського господарства.

21 388 33 3Крістіан Шлаттер, керівник департаменту захисту насіння «Сингента» в Україні, наголосив: «Ми будемо надавати всебічну підтримку вашому бізнесу, його поступальному розвитку». Компанія не лише виводить на ринок якісні інноваційні продукти, а й надає консультаційні послуги з їх застосування, технічну підтримку, відповідні сервіси та послуги. І новий рівень в обробці насіння – низка протруйників Вайбранс™ уже стає найсучаснішим рішенням для надійного захисту насіння та сходів, безпеки для навколишнього середовища, новим стандартом якості протруювання, а відтак, гарантом гарних урожаїв та прибуткового господарювання.

Останні роки свідчать про зростальний інтерес агроіндустрії до інгібіторів сукцинатдегідрогенази (SDHI). Адже вони здатні вирішують найбільш актуальні завдання у сфері захисту рослин, які недоступні діючим речовинам інших класів. І саме компанія «Сингента» є світовим лідером у виробництві речовин із класу карбоксамідів. Технологія Вайбранс™ на основі унікальної молекули седаксан, яка розроблена компанією «Сингента» саме для захисту насіння, спочатку було запущена в Аргентині, в тісній співпраці з науково-дослідними установами та місцевими агровиробниками. Дослідження та тестування проводились на найвищому технологічному рівні, з використанням найбільш сучасних різотронів, спеціально розроблених кореневих сканерів, обладнання для визначення впливу стресів на рослину. Були отримані чудові результати спочатку на зернових культурах та кукурудзі, а зараз відповідні продукти реєструю­ться на соняшник, цукрові буряки, сою, ріпак. Наразі технології захисту насіння із використанням продуктів лінійки Вайбранс™ широко поширені в основних країнах-виробниках сільськогосподарської продукції, вони стали найбільш ефективним інструментом у царині захисту рослин. Для прикладу, у Франції вже добра третина посівів низки культур обробляється продуктами на основі седаксан.

 

Знання – це сила коренів

А фахівець з університету Ноттінгем Руміану Рей розповіла про дослідження дії седаксану в різних формуляціях на грибкові патогени на зернових культурах у Великобританії. Була застосована методика досліджень, яка дозволила отримати достовірні дані, та розроблене спеціалізоване обладнання, зокрема томограф надвисокої роздільної здатності.

Серед патогенних чинників об’єктом досліджень стала ризотонія, якою уражена більша частина ґрунтів. Вона значною мірою перешкоджає розвитку кореневої системи та рослини в цілому. Rhizoctonia cerealis та Rhizoctonia solani є збудниками ризоктоніозу, пліснявіння та кореневих гнилей, а втрати врожаю можуть сягати 26-50 %. Ураженість цими грибковими захворювання різниться, і особливого поширення набула в регіонах Великобританії, які відзначаються вищою вологістю та нижчими температурами.

Також досліджувався вплив на гриби Microdochium nivale, Microdochium majus та Fusarium, які викликають, зокрема, кореневі гнилі. Як показали дослідження, цей комплекс ґрунтових патогенів якісно контролюється комбінацією седаксан та флудиксіоніл, який діє на збудників фузаріозу та снігової плісняви. Вже першого року першого сезону індекс захворюваності на кореневі гнилі знизився на 35 %, серйозно зросла продуктивність культури. Загалом дослідження, проведені британськими науковцями, обґрунтовано підтвердили, що технологія Вайбранс™ знешкоджує шкідливий вплив вищеназваних патогенів. Це, дійсно, нове переконливе рішення у захисті рослин.

І таких рішень українське агровиробництво вкрай потребує. Як підкреслив у своїй доповіді член-кореспондент НАН України, доктор біологічних наук, завідувач відділом фізіології живлення рослин Інституту фізіології рослин і генетики НААН України Віктор Швартау: «Подальше зростання продуктивності культурних рослин потребує інноваційних підходів та підвищення рентабельності». На думку фахівця, компанія «Сингента» в цьому визначальному аспекті робить дуже важливі речі, впроваджуючи інноваційні сорти та гібриди зернових колосових, надаючи найбільш ефективні рішення для захисту.

21 388 33 2А проблеми з ураженням посівів кореневими гнилями та накопиченням у зерні мітотоксинів з кожним роком постають все більш гостро. І науковці недарма роблять акцент на дослідженнях у цьому напрямі, пошуках шляхів до вдосконалення кореневої системи, яка є фундаментом високої продуктивності культури. Віктор Швартау, зокрема, поділився даними дослідів щодо впливу SDHI-речовин та аніонів на розвиток кореневої системи пшениці сорту Новосмуглянка й гібриду ячменю озимого Галатіон компанії «Сингента». В підсумку було зазначено, що у формуванні врожаю 100 ц/га дуже важливу роль можуть відіграти технології захисту із застосуванням препаратів, які містять інноваційну діючу речовину седаксан.

І це дуже важливо. Доктор сільськогосподарських наук, проф. Інституту захисту рослин НААН Сергій Ретьман навів прості цифри: зернові культури в 2018 році займали майже 64% площ. Темою актуальної доповіді стала поширеність та шкодочинність хвороб кореневої системи, вплив зміни клімату на фітосанітарний стан посівів, зниження достовірності прогнозування та ефективності захисту. Втрати врожаю становлять до 25% озимої пшениці, а перелік шкодочинних загроз для зернових колосових зростає. Фахівець проаналізував поточний стан із поширенням таких інфекцій, як снігова пліснява, тифульоз, борошниста роса, септоріоз листя, піренофороз, плямистості, жовта іржа, бура іржа, тверда сажка, летюча сажка, карликова сажка, бактеріози, фузаріози та альтернаріози колоса, нігроспороз.

Що стосується кореневих гнилей, то посівам шкодять фузаріозно-гельмінтоспоріозні, церкоспорельозна прикоренева, офібольозна коренева, зростає інфікованість гібеллінозом та ризоктоніозною гниллю. Не можна обійти увагою вірусні інфекції, зростання ятрогенних хвороб, які викликані низькими температурами, хімічними опіками тощо. Тому система захисту в такі критичні для рослини фази, як початок вегетації, може стати визначальною для формування урожаю. Захист кореневої системи та сходів потребує нових ефективних рішень.

Також Вайбранс™ Інтеграл покликаний допомогти рослині в разі абіотичних чинників. Адже близько 50% втрат врожаю пов’язані зі стресовим впливом тих чи інших умов вирощування. Доцент Харківського національного аграрного університету ім. В. В. Докучаєва, канд. біолог. наук Юрій Карпець зазначив, що седаксан впливає не лише на паразитарні організми, а на функціонування рослинного організму. Цей інгібітор сикцинатдегідрогенази (СДГ) підвищує його стійкість до низки основних абіотичних чинників. Учасники заходу ознайомилися із механізмом дії на рослину, результатами досліджень тепло- та осмостійкості в умовах штучної посухи на низці сортів лісостепового, степового та поліського екотипів озимої пшениці під час застосування седаксану в різних нормах, інших інгібіторів СДГ, малату натрію. Стрес-протекторна функція седаксану отримала кваліфіковане підтвердження. І немає сумніву, що ця ґрунтовна перевага Вайбранс™ Інтеграл допоможе у разі культивування озимих зернових у складних погодно-кліматичних умовах.

 

Вайбранс™ Інтеграл змінює стереотипи

Статус світового лідера у сфері протруювання насіння підтвердив і вихід на ринок цього унікального інсекто-фунгіцидного продукту для захисту насіння озимої пшениці та ярого ячменю від хвороб і шкідників. Світлана Чоні, технічний менеджер із розвитку протруйників компанії «Сингента», закономірно констатує: технологія Вайбранс™ реально змінює стереотипи в захисті насіння і виводить його на якісно новий рівень. Чотири діючих компоненти Вайбранс™ Інтеграл - 25 г/л Седаксан + 25 г/л Флудиоксоніл + 10 г/л Тебуконазол + 175 г/л Тіаметоксам – надають неперевершений захист від хвороб кореневої системи разом з унікальним фізіологічним ефектом на рослину. Зокрема, тебуконазол є стандартом захисту від сажкових хвороб, які можливо контролювати лише за допомогою протруйників. А унікальна «родзинка» формуляції — седаксан забезпечує, крім посилення контролю старих фітопатогенів (фузаріоз, сажкові інфекції), ефективну протидію новим загрозам. Завдяки дії седаксану Вайбранс™ Інтеграл став важливим продуктом у захисті від тифульозу й ризоктиніозу, контроль за якими до сьогодні був практично неможливим.

21 388 34 4Дані лабораторних досліджень та більше 100 дослідів з урожайності в різних регіонах за складних умов свідчать про очевидні переваги препарату та високу рентабельність його застосування. Вартість обробки одного гектару приблизно еквівалентна вартості 100 кг зерна, а окупність перевершує у рази. Вайбранс™ Інтеграл є кращим рішенням на ранніх та надранніх посівах, вирощування після буряків, ріпаку, картоплі, овочі, зернових, і, звичайно, у разі появи загрози ураження тифульозом та ризоктиніозом. Слід відзначити необхідність використання продукту в регламентованих нормах для забезпечення належного ефекту.

За сукупністю своїх характеристик Вайбранс™ Інтеграл — продукт, який максимально відповідає вимогам агровиробництва в Україні. Він забезпечує оптимальний для наших умов баланс між фунгіцидним та інсектицидним захистом з урахуванням практики ранніх та посівів. Серед визначальних переваг нового продукту фахівці, зокрема, відзначають:

 

  • стимуляцію розвитку кореневої системи навіть за умов жорсткого абіотичного стресу,
  • підвищення стійкості посівів до несприятливих умов, включаючи посуху;
  • більш тривалий посилений захист проти фузаріозної, ризоктоніозної кореневих та прикореневих гнилей, тифульозу, снігової плісняви, а також наземних і ґрунтових шкідників;
  • можливість застосовувати препарат на культурі після будь-якого попередника;
  • наявність формули М у складі продукту, яка забезпечує надійне утримання препарату на насінні, ідеальну якість протруювання та зростання продуктивності протруювального обладнання.

 

Вайбранс™ 500 – царський захист

А на варті кукурудзи стоїть Вайбранс™ 500 (Седаксан — 500 г/л). «Цариця полів, як ніяка інша культура реагує на несприятливі фактори», — підкреслила Світлана Чоні. Врожайність її на 60% формується до фази 7 листків. І захист насіння та сходів є одним із ключових етапів вирощування цієї стратегічної для українських агровиробників культури. Трикомпонентна обробка насіння кукурудзи, яка поєднує у собі Вайбранс™ 500, Максим® ХL та Форс® Зеа, – це повний інсекто-фунгіцидний захист найвищої якості.

21 388 35 3Зокрема, за рахунок дії седаксану ми отримуємо контроль сажкових хвороб. Випробування у польових та лабораторних умовах, на гібридах із різним рівнем толерантності до сажкових хвороб підтвердило високу ефективність протруювання. Що важливо, як у мінімальний, так і в максимальний нормах (4 та
24 мл) седаксан не чинить ретардантного ефекту, як продукти інших виробників, не пригнічує культуру. Навпаки, фахівці відзначають стимуляцію розвитку кореневої системи, а також одночасне цвітіння качання та волоті, що в посушливих умовах працює на належний урожай. Комбіноване протруювання кукурудзи із застосуванням Вайбранс™ забезпечує:

 

  • новий стандарт у контролі летючої сажки;
  • стимулювальний ефект на розвиток кореневої системи;
  • максимальний рівень захисту від ризоктоніозної кореневої гнилі;
  • надійний захист у монокультурі.

 

Преміальна обробка насіння вже стала стандартом для лінійки гібридів Artesian™ компанії «Сингента». Також комбінацією протруйників, у яку входить Вайбранс™ 500, обробляються кращі гібриди інших мультинаціональних насіннєвих компаній-партнерів відділу Seedcare, в ній зацікавлені й українські виробники насіння.

Під час панельної дискусії фахівці компанії «Сингента» дали відповідь на низку питань щодо нових розробок. Зокрема, в найближчі роки очікується реєстрація Вайбранс™-продуктів на сої та картоплі. Було розглянуте питання успішного застосування технології в інших країнах на різних культурах за різних умовах зволоження, показників економічної ефективності. Та, звичайно, результати на українських полях є найбільш переконливим аргументом. Як підкреслив Крістіан Шлатер, сільгоспвиробники сприйняли появу унікальних рішень у сфері обробки насіння з великим позитивом та зацікавленістю, що свідчить про велике майбутнє Вайбранс™ в Україні.

Коментарі

21 388 33 1Сергій РЕТЬМАН, доктор с.-г. наук, професор Інституту захисту рослин НААН України

— Зазвичай коренева система рослини, її морфологія не настільки потужна, як могла би бути, тому і потенціал урожайності ми повністю не розкриваємо. За тими даними, які ми отримуємо, новий діючий інгредієнт седаксан у поєднанні з іншими діючими речовинами дасть можливість розкривати генетично закладений потенціал. Застосовуючи нові технологічні прийоми, це реально можна зробити.

 

21 388 34 1Юрій КАРПЕЦЬканд. біолог. наук, доцент Харківського національного аграрного університету ім. В. В. Докучаєва

— Продукти на основі седаксану вельми актуальні. Нові діючі речовини, до яких ще не призвичаїлися патогени в посівах тих чи інших культур, мають майбутнє. Принаймні, років 10 можна сподіватися, що у збудників хвороб не виникне резистентності до їх дії. А коли продукт набуде поширення по всій Україні, ввійде у широкий вжиток, то прийде час задуматись про інші діючі речовини чи формуляції, які зможуть надалі контролювати патогенні мікроорганізми, котрі теж еволюціонують.

 

21 388 34 3Юрій КУЛИКголовний агроном ТОВ «Агросетон», Львівська обл.

— Як агроном уже з більш ніж двадцятирічним стажем завжди відвідую заходи, на яких можна дізнатись про новітні технології, сучасні бренди європейських та світових фірм. Взагалі є те, що ми можемо запозичити до своєї технології, від чого буде віддача. Почувши на презентації про сучасного протруйника Вайбранс™ Інтеграл, що обробка ним коштує плюс-мінус вартість 200 кг озимої пшениці на гектар, я зацікавився. Повірте, коли ми йдемо на 7-8 т/га урожайності при 2-му класі зерна, то цей фунгіцидно-інсектицидний препарат для нас просто «в десятку». Це обов’язковий продукт для наших технологій вирощування. У нас був великий асортимент протруйників, мали й певні складнощі з ними, тому що західний регіон, особли­во Львівщина, має опади під 900 мм. Це проблема з вологою і, відповідно, проблема з хворобами. Ми завжди вносили бакову суміш інсектицидів та фунгіцидів. А якщо ми можемо отримати це в одному препараті — просто чудово. Без сумніву можу сказати, що попри вартість цього унікального продукту він на заході матиме поширення й даватиме позитивний результат.

 

21 388 35 1Олексій ПРОДАНагроном ФГ «Стоянов А.А», Одеська обл.

— Ми вирощуємо пшеницю, ячмінь, ріпак, соняшник, кукурудзу в регіоні зі складними погодно-кліматичними умовами. І нове, те, що може нам допомогти в роботі, завжди цікаве. Для нас дуже гостро стоїть питання опадів, і тут стресозахисний ефект седаксану був би у пригоді. Ми дуже зацікавились! Для півдня питання засухи дуже болюче, і надзвичайно великий плюс для компанії «Сингента», якщо Вайбранс™ тут нам дещо допоможе. Ми вже думаємо про застосування на пшениці та ячмені. І в подальшому має сенс купляти оброблене цим препаратом насіння кукурудзи. Воно дорожче, та за якістю набагато краще.

 

Олекса СТЕРНІЙ,  спеціально для газети "Агробізнес Сьогодні"