Рекорди по осені рахують: у «Прогресі» зібрали врожай на «рекордному» полі
Современная агрономия: прозрачная, управляемая и прогнозируемая

У господарстві «Прогрес» Балтського району Одеської області наприкінці вересня зібрали врожай на полі, де весною було встановлено рекорд України з посіву соняшнику просапною сівалкою KUHN Maxima 2 TRX. Результати приємно вразили: врожай на полі становить 4,2 т/га.

 

Встановлення рекорду

4 травня 2018 року у господарстві «Прогрес» (с. Плоске, Балтський р-н Одеської області) відбулась унікальна подія, яку організували разом голова Михайло Дмитрович Лазаренко, компанія «Прогрес» та KУН-Україна.

У цей день було засіяно 204 га соняшнику за одну робочу зміну тривалістю 18 годин. Посів проводився широкозахватною 16-рядною сівалкою KUHN Maxima 2 TRX.

Сівалка впоралася зі складним завданням, що було офіційно зафіксовано та внесено до Книги рекордів України!

 

21 388 87 1

 

Розвиток рослин

Варто зазначити, що умови для розвитку рослин були далекими від ідеальних. У регіоні майже два місяці після посіву не було дощів, і це ставило під загрозу результат посівів.

 

21 388 86 3

 

Втім, завдяки правильному догляду, вчасному внесенню добрив і, безумовно, посіву в якісно підготовлене посівне ложе, який забезпечила KUHN Maxima 2 TRX, соняшник на полі «дочекався» вологи і почав активно розвиватись.

21 388 86 2Головний агроном господарства «Прогрес» Петро Васильович Ланецький розповідає, який догляд отримав соняшник за час розвитку:

«На цьому полі посіяний гібрид соняшнику Конді. До посіву ми провели оранку, внесення мінеральних добрив по 100 кг/га, закультивували. Сіяли нашою новою сівалкою KUHN. Давали по 66 000 насінин на гектар. Відразу після посіву, ще до сходів, внесли ґрунтові гербіциди, завдяки яким наш соняшник чистий. Двічі удобрювали бором, один раз фунгіцидами — і так досягли гарної урожайності».

 

Збір врожаю

Наприкінці вересня нарешті настав той час, коли можна збирати врожай і робити висновки. Чи не став швидкий посів на заваді якісному результату?

Михайло Дмитрович Лазаренко, який виступив ініціатором встановлення рекорду, впевнений, що Maxima зі своїм завданням впоралася на всі сто: «Нарешті ми дочекалися такого бажаного результату. Весною на цьому полі пройшла така собі битва титанів. Ми ризикнули, пішли на рекорд і його досягли! Посіяли 204 га за 18 годин завдяки сівалці КУН. Було багато скептиків, які говорили, що навряд чи що з цього вийде. Але сьогодні ми вже можемо стверджувати, що результат є, і він дуже позитивний. Сівалка спрацювала на 5 балів! Чому? Тому що норма висіву витримана, гарно внесені мінеральні добрива. І попри те, що кліматичні умови були далеко не сприятливі (у нас в регіоні з квітня по червень майже не було дощу), сходи ми отримали якісні, рослини сильні, і на сьогодні маємо гарний урожай. Для цього року зібрати соняшнику Конді 4,2 т/га, я вважаю, дуже непогано».

 

21 388 86 1

 

Тож «рекордне» поле, за яким ми пильно стежили, показало чудові результати врожайності. Але в «Прогресі» сівалкою Maxima 2 TRX сіяли не лише соняшник. Результати на кукурудзі отримали ще більш вражаючі.

«Цією ж сівалкою ми відсіяли 500 га кукурудзи. І на цій території отримали середню урожайність 116 ц/га. Скажу чесно, з 1997 року в нашому регіоні я більше 100 ц не отримував. І це при тому, що погода не балувала», — говорить Михайло Лазаренко.

Після отримання таких результатів технікою виробництва KUHN у господарстві задоволені на всі 100%: тут працює і самохідний обприскувач Stronger 4000, і віднедавна зернова сівалка Premia. Секрет успіху свого господарства Михайло Дмитрович бачить у поєднані якісної техніки та людей, які є професіоналами своєї справи. Бо тільки так можна досягти гарних, а тим паче рекордних урожаїв.