Портал «Поле-онлайн». «Август-Україна»: на варті соняшнику
Современная агрономия: прозрачная, управляемая и прогнозируемая

Соняшник – сонячна перлина наших ланів. Ця культура займає одне із чільних місць у структурі посівів. А технології його захисту мають забезпечити прибутковість навіть за складних умов вирощування, і в цьому українським аграріям допомагає унікальний проект компанії Pole-online («Поле-онлайн»). Він дозволяє у режимі реального часу демонструвати технологічні рішення із захисту рослин та інших агротехнологічних заходів, які приймають агрономи господарств згідно з рекомендаціями консультантів-технологів компанії «Август Україна». Кожен агровиробник може спостерігати, як реалізуються підходи фахівців компанії щодо організації технологічного супроводу з використанням сучасного інструментарію (лабораторій «Агроаналіз», агрометеостанцій тощо), і відстежувати основні етапи вирощування культури та кінцевий результат.

20 387 38 2

«ТОВ АФ «Маяк» (смт. Котельва, Котелевський р-н, Полтавська обл.) вже відоме користувачам порталу Pole-online. А ось технологічний супровід вирощування соняшнику на полях господарства тут представлено вперше, — розповідає регіональний представник компанії «Август Україна» Станіслав Єсип. — Площі цієї культури в агрофірмі займають майже 4000 га, і залишити її без уваги не могли. Спільно з головним агрономом Володимиром Вербичом було вибране поле площею 193 га. Попередником на ньому була кукурудза на зерно з урожайністю 72 ц/га. Восени провели глибоку оранку на 30-32 см, а 18-19 березня — закриття вологи. За день до посіву було внесено 150 кг/га карбаміду N46 у фізичній вазі. З 1 травня приступили до посіву гібриду ЛГ 5631 КЛ компанії Limagrain для виробничої системи CLEARFIELD® Plus».

 

Загальний вид поля після гербіцидної обробки

20 387 39 1

 

Вологи в ґрунті було достатньо, тому глибину посіву налаштували 3-4 см за норми висіву 5 шт. на пог. метр. Посів здійснювали за допомогою 16-рядної сівалки Monosem із трактором John Deere 8310 R, а перед висіванням, із випередженням на 20-30 га, пройшов культиватор Horsh.

Через 14 днів з моменту посіву на полі мали 80-85% сходів, які дуже відрізнялися за фазою розвитку — від сім'ядолі до першої пари справжніх листків. Справа в тім, що хоча на момент посіву вологи в ґрунті було достатньо, але нерівномірний розподіл і наступні високі температури сприяли швидкому її зникненню… Та згодом дощі ситуацію підправили, забезпечивши 100% сходи.

 

Навіть нижній ярус листя залишається повністю здоровим

20 387 39 6

 

Слідом за сходами соняшнику з'явились і бур'яни.

«Їх видовий склад, мабуть, представлений доброю половиною каталогу бур'янів — мишій сизий, берізка польова, талабан польовий, лобода біла, дурман звичайний, нетреба зубовидна, осот рожевий, горець берізковидний, хвощ польовий тощо», — говорить регіональний представник компанії «Август Україна» Станіслав Єсип. Зі всім цим списком вирішили боротися за допомогою комплекту Грейд Про, до складу якого входить Грейдер (імазапір, 250 г/л) 1 л + Парадокс (імазамокс, 120 г/л) 5 л + ПАР Адью (етоксілат ізодецилового спирту, 900 г/л) 5 л. Виходячи з видового складу бур'янів та фази їх розвитку, норма внесення була обрана один комплект на 15 га. 22 травня обробили гербіцидами за допомогою двох причіпних обприскувачів BERTHOUD із витратою робочого розчину 200 л/га.

 

Комплект Грейд Про дозволяє контролювати дуже широкий спектр бур’янів

20 387 39 5

 

Через 14 днів після гербіцидної обробки проаналізували її ефективність. «В цілому роботу комплекту Грейд Про можу оцінити на 5 із плюсом. Присутні бур'яни на момент обробки він прибрав», — констатував Станіслав Єсип. Водночас, на контрольній ділянці для них було повне роздолля.

А на початку липня прийшов час фунгіцидного захисту. Це вкрай важливий етап вирощування соняшнику, адже фомоз, фомопсис, борошниста роса, види іржі в останні роки отримали широке розповсюдження на Полтавщині. Та з усім цим спектром хвороб прекрасно справляється фунгіцид Спіріт (епоксіконазол, 160 г/л + азоксистробін, 240 г/л). У господарстві цей продукт на соняшнику використовують не один рік. Переконавшись у його ефективності, вибрали і на цей сезон.

 

Загальний вигляд поля після обробки фунгіцидом Спіріт на кінець серпня

20 387 39 2

 

Для порівняння: поле сусіднього господарства, де не вносили фунгіцид

20 387 39 3

 

Обприскування провели у фазі бутонізація-початок цвітіння самохідним обприскувачем HAGIE із нормою препарату 0,6 л/га. Витрата робочого розчину сягала 200 л/га. Норма внесення обумовлена тим, що працювали з метою профілактики, оскільки видимих ознак хвороб на культурі на момент обробки не спостерігали. У бакову суміш до фунгіцидів було додано рідке добриво Розалік Бор у нормі 1,0 л/га.

 

Обприскування проводили самохідним обприскувачем HAGIE у нічний час

20 387 39 4

 

Внесення фунгіциду завадило поширенню хвороб, дозволивши рослині продовжити вегетацію для повного розкриття свого потенціалу. І хоча нижній ярус листя за термінами дозрівання починав всихати, верхній ще працював над збільшенням маси насіння. Кошик повністю виконаний, порожніх зерен немає.

Заради рівномірності дозрівання, полегшення обмолоту і керування термінами збирання врожаю у господарстві вже кілька років поспіль обов'язковою операцією є десикація. Денні температури вище 30 ºС не дали змоги провести обробку вдень, тому працювали вночі за комфортних + 22 ºС. Як десикант використали препарат Сквар (дикват, 150 г/л) із нормою 2,5 л/га. Для зниження витрат, пов’язаних із підвезенням води, витрату робочого розчину зменшили до 50 л/га.

Збирати планували через тиждень після десикації, але з ряду причин до обмолоту приступили тільки через місяць. І 11 жовтня бункер показав, що працювали плідно - поле принесло 35,2 ц/га при вологості 6,5%. Така врожайність є гідним результатом роботи фахівців господарства і говорить про правильність обраної технології вирощування та захисту.

 

Ще одним доказом якісного захисту є вигляд посіву та його чистота перед збиранням

20 387 39 7