Якість висіву соняшнику 94%, або Tempo F — сівалка, яку потрібно розуміти
Современная агрономия: прозрачная, управляемая и прогнозируемая

Точність висіву соняшнику 94% на швидкості 13-15 км/год – результати такого рівня уже не перший рік дають дві Tempo F8 у СТОВ «Канівці» (Чорнобаївський р-н, Черкаська обл.).

Кожна насінина під контролем

Івана Савченка, головного агронома господарства, ми застали в самий розпал збиральної кампанії: урожай соняшнику вже завозився на елеватори, а зерно кукурудзи ще скидало відсотки вологості в полі. Соняшник та кукурудза — це ті культури, які в СТОВ «Канівці» з 2012 року висівають Tempo F8.

19 386 74«Перша Tempo F8 з'явилась у нас 6 років тому. Приїхали на семінар, подивились і зрозуміли, що за такої розкладки насіння у нас будуть зовсім інші показники з урожайністю та якості продукції. На другий рік побачили, що це, дійсно, так, — згадує Іван Савченко. — У середньому Tempo F сіє кукурудзу з точністю 96-98% на швидкості 16-17 км/год, соняшник — 90-94% на швидкості 13-15 км/год, вищої точності не було, адже дуже важко знайти насіння, яке б було нормально відкаліброване. Але і ці 94% за розкладки 22,4 см між зернинами — серйозний показник. І продуктивність непогана: за добу 8-рядна Tempo F засіває у нас 95-100 га».

Таку ж продуктивність мала й 16-рядна американська сівалка, що працювала в господарстві до появи першої Tempo F. Зі слів Івана Савченка, після капітального ремонту ця машина стала непоганим варіантом для висіву кукурудзи на швидкості до 10 км/год, але соняшник вона не сіяла так, як треба: точність до 70%.

Головною причиною такої суттєвої різниці стало дітище винахідника Герта Гілстрінга — висівний апарат Gilstring Seed Meter, що контролює насінину аж до моменту, коли воно прижимається у ґрунт м'яким колесом.

Робота відбувається так: із бункера об'ємом 70 л насіння подається до висівного пристрою, де вентилятор підтримує понад 3 кПа надлишкового тиску, під дією якого зернини прикріплюються до отворів висівного диска. Він має індивідуальний електропривід, завдяки чому секції можна відмикати по одній. Крім того, це рішення дозволяє комп’ютеру корегувати обертову швидкість на основі заданої норми та швидкості руху сівалки.

У верхній частині висівного пристрою три відсікачі відділяють зайве насіння, що падає на спеціальну пластину: так унеможливлюється потрапляння зайвого матеріалу до висівної трубки. Закріплене по одному на кожному отворі диска насіння переміщується до висівної трубки. Навпроти неї розміщене гумове колесо, яке блокує потік повітря через отвори висівного диска. Зернини відокремлюються, проходять через датчик, потрапляють до короткої висівної трубки, і різниця між внутрішнім тиском у висівному пристрої та тиском ззовні вистрілює ними в ґрунт на швидкості 17 м/с, а потім насіння одразу прижимає м'яке колесо.

Саме завдяки такому принципу висіву Gilstring Seed Meter зводить нанівець ризик відскакування зернин від висівної трубки та нівелює низку негативних факторів: вплив вібрацій, парусність насіння тощо.

«Голова перевага Tempo F — відсутність принципу вільного падіння зерна: воно чітко закладається дією тиску та прижимних коліс, які без травм розміщують його в насіннєвому ложі. Розкладка — чітка й дуже якісна, — підкреслює Іван Савченко. — Але, щоб безпроблемно користуватись такою технікою, її потрібно розуміти. Нижню шкалу якості висіву соняшнику потрібно ставити на рівні 85%. Низька температура, розріджене повітря вночі, мішок із забрудненим зерном, людський фактор — будь-що опустило якість висіву нижче цього значення — і сівалка автоматично попереджає про проблему. Тоді шукаємо причину, на бортовому комп’ютері читаємо «історію попереджень» і робимо висновки. Головне знайти правильне рішення».

 

Точні технології для оптимального висіву

Якщо перша Tempo F8 з'явилась у господарстві через потребу виходу на новий рівень якості висіву, то появу другої 2016 року зумовила інша причина.

19 386 75 2«Тоді низка наших орендодавців землі стали працювати як одноосібники, — пояснює головний агроном СТОВ «Канівці». — На полі почали з'являтись ділянки, які потрібно максимально швидко оминати, щоб вони не стали тягарем для технологічного процесу. Ми зрозуміли, що найкраще з цим завданням впорається сівалка Väderstad».

Tempo F8 адаптуються майже під усі сучасні системи навігації та виконує всі команди, які вони надають: диференційоване внесення добрив, посівного матеріалу, мікрогранул, а також посекційне відключення.

«Якщо клієнт планує використовувати Tempo F8 з цими опціями, то він разом із машиною має замовити на заводі блок управління Gateway і докупити пульт управління — планшет із відповідним ПЗ, — розповідає продукт-менеджер Väderstad Володимир Деркач. — Якщо ці функції непотрібні — вона замовляється зі стандартним пультом управління Control Station і пультом для керування сівалкою. Проте в разі потреби аграрій, докупивши Gateway та планшет, може переобладнати свою машину під системи точного землеробства».

Варто розуміти, що Tempo з системами ТЗ керується навігацією трактора, через його ISOBUS-термінал, а тому кількість підтримуваних функцій може відрізнятись залежно від виробника та новизни терміналу й прошивки.

 

Живлення для потужного старту

Одночасно з висівом Tempo F8 закладає добрива: з бака об'ємом 1700 л вони подаються на диско-анкерні сошники, розташовані на відстані 5 см від борозен для насіння. Кожен із них закріплений на рамі через пружинний амортизатор, який може підвищувати силу проникнення сошника в ґрунт до 150 кг. Дозатор для добрив має функцію індивідуального відключення рядків, яке завдяки коротким шлангам системи дозування відбувається дуже швидко.

«На старій сівалці добриво дозувалось плавальним шнековим механізмом — «методом м’ясорубки», який не дуже чітко реагував на встановлену норму. Якщо порівняти задану й фактично внесену норму добрив на Tempo F8 — ідеально: похибка в межах 2 кг. Але для цього варто брати якісні добрива», — звертає увагу Іван Савченко.

 

19 386 75 1Чітко в заданий горизонт

Витримка глибини під час закладання добрив і висіву насіння досягається завдяки кільком впровадженням. По-перше, Tempo F8 має 4 опорних колеса. Завдяки цьому Tempo F плавно рухається нерівною поверхнею. Другим фактором є паралелограмна підвіска секцій, у середині якої вмонтовано амортизатор (торсіонна пружина чи гідроциліндр) із великим ходом. Третім рішенням на користь сталої витримки глибини є суттєва вага, якою кожна секція давить на ґрунт: 175 кг під власною вагою та 325 кг із додатковим зусиллям амортизатора. А четвертим впровадженням є розміщені на маятниковій підвісці колеса контролю глибини, що тягнуться, а не штовхаються. Завдяки цьому секції м'яко копіюють рельєф поля.

«Копіювання поверхні відбувається взагалі без проблем, сівалка стабільно витримує задану глибину», — відзначає головний агроном СТОВ «Канівці».

 

Підсумки

«Молодша Tempo F8 напрацювала у нас близько 3 тис. га, а старша, враховуючи щорічний наробіток у межах 1,5 тис. га, — понад 9 тис. га. При цьому замінювали лише елементи, що зношуються: відсікаючі ролики, очисні зірочки висівного диска і диски сошників. Оригінальні робочі органи, встановлені на ній ще на заводі, виходили 3 роки, або 4,5 тис. га. На новій сівалці за два роки нічого міняти поки що не доводилось, — резюмує Іван Савченко. — Загалом, якщо ціну сівалки та витрати на неї порівняти з ефектом, який вона забезпечила, то Tempo F8, без сумніву, є вигідним придбанням. Але я трохи жалкую, що ми взяли саме цю сівалку Väderstad: можливо, 16-рядна Tempo L з її продуктивністю була б кращим варіантом, адже з кожним роком посівну кампанію треба завершувати якомога швидше».

 

Дмитро РАДІОНОВ, спеціально для газети "Агробізнес Сьогодні"