«Битва титанів-2018»: комплексні рішення KUHN
Современная агрономия: прозрачная, управляемая и прогнозируемая

5-6 вересня у селі Степове, що на Київщині, відбувся уже третій масштабний польовий захід, присвячений найефективнішим рішенням в аграрному секторі. Участь у «Битві титанів-2018» взяли десятки провідних світових і вітчизняних виробників техніки та обладнання. Однак запропонувати комплексні рішення, які об’єднували б у собі повний комплекс агротехнічних операцій, спроможні лише окремі виробники. І серед них — звичайно ж, французька компанія KUHN, до лінійки якої входять як традиційні, так і, без перебільшення, унікальні агрегати, призначені для виконання специфічних операцій.

Передусім мова про такі цікаві машини, як агрегат для вертикального обробітку грунту ECXELERATOR чи стрип-тільний комплекс GLADIATOR. Перший розрахований на виконання вологозберігального безвідвального обробітку на глибину від 12 до 20 см. Обробіток здійснюється за допомогою потужних 56-сантиметрових дисків із вирізами, які якісно подрібнюють рослинні рештки, рівномірно перемішуючи їх із землею.

 

19 386 77 2

 

Цього року в Україні представлено комплекс KUHN GLADIATOR ST-PRO із можливістю внесення як рідких, так і сухих гранульованих добрив. Особливістю конструкції агрегату є можливість якісного нарізання смуг та обробітку площ, де наявна велика кількість пожнивних залишків. KUHN GLADIATOR ST-PRO може мати від 6 до 16 рядів із міжряддями розміром 76 см, тобто комплекс дає змогу провадити якісну підготовку площі під сівбу із внесенням у смуги необхідних мінеральних добрив. Зазначимо, що технологія смугового обробітку грунту з кожним роком дедалі більше поширює­ться в Україні, з огляду на її вологозберігальні та економічні переваги.

Ще один представлений на «Битві титанів-2018» цікавий агрегат від KUHN — грунто­обробний комплекс LANDSAVER 4800, оснащений двома потужними рядами лап, здатними провадити рихлення грунту на глибину до 35 см без перевертання пласта. Агрегати цього типу сьогодні є особливо затребуваними в Україні, оскільки дають змогу не просто провадити обробіток грунту, не створюючи ущільнення, але й ліквідувати наявні та «плужну підошву». Додатково спеціальні зірочкоподібні робочі органи провадять якісне перемішування землі із подрібненими рослинними рештками.

Не оминули увагою відві­дувачі «Битви титанів-2018» і знамениті кунівські плуги MULTI-LEADER, призначені для традиційної технології обробітку грунту. До їх переваг відносять не лише високу надійність і продуктивність роботи, але й обмежені «апетити» в питанні споживання пального. Для того аби використовувати із певним запасом потужності 8-корпусний MULTI-LEADER, достатньо мати нормальний 360-сильний трактор. Ширина захвату кожного корпусу сягає від 35 до 50 см. Тут також пропонується широка варіативність відвалів, механічних та гідравлічних (опційно) регулювань. Закріплені в пеналах передплужники регулюються у трьох положеннях. Відзначимо також і конструктивно передбачену зручність під час обробітку країв поля.

Французький виробник сьогодні спроможний фактично запропонувати сівалку під будь-які потреби аграрного господарства, незалежно від його розмірів та технології обробітку грунту. Це прямо стосується і агрегату для нульового обробітку грунту KUHN SDM VERSATILE 27/29. Модель належить до категорії важких механічних зернових сівалок із розміром міжрядь 17 см. Її ключовою перевагою є можливість провадити прямий висів у поле, вкрите великою кількістю пожнивних решток — як за нульової технології обробітку, так і за мінімальної. При цьому KUHN SDM VERSATILE оснащена системою одночасного внесення гранульованих мінеральних добрив. Важливо, що бункери тут виготовлені з антикорозійного скловолокна, а наявність прямих патрубків виключає ймовірність забивання під час роботи. Як і всі агрегати KUHN ця сівалка відмінно копіює рельєф, завдяки тому, що сошники розташовані на паралелограмній підвісці.

 

19 386 77 1

 

Відмінно себе зарекомендували на українських полях пневматичні посівні комплекси KUHN ESPRO, призначені для швидкісної високоточної сівби насіння широкого спектра культур. Родзинкою їх конструкції є наявність унікальних із технічної точки зору висівних секцій CROSSFLEX, де два ряди зміщених дисків відкривають борозну, і насіння спрямовується у задану точку. При цьому конструктивно гарантується притискне зусилля потрібної сили та точність самого висіву.

 

19 386 76 1

 

Суттєвою перевагою KUHN ESPRO є можливість здійснювати постійний контроль висіву за допомогою фірмових терміналів KUHN чи ISOBUS безпосередньо із кабіни трактора. Передбачений автоматичний розворот, що полегшує саму роботу, а також висів на краях поля. Місткість бункера для насіння найбільш популярної моделі ESPRO 6000 становить 3500 л, а кількість рядків 40 із відстанню 15 см поміж ними. Потужність трактора для роботи із цією моделлю починається від 200 к.с.

«Битва титанів-2018» стала відмінним демонстраційним майданчиком для оновлених самохідних обприскувачів KUHN STRONGER HD, розрахованих на високопродуктивну роботу із захисту рослин. Ці машини оснащені механічною трансмісією, що суттєво підвищує їх надійність і дає змогу заощаджувати пальне під час роботи — середня витрата становить 0,6-0,7 л. Самохідні обприскувачі KUHN зорієнтовані на господарства, що потребують провадити обприскування у пікові моменти із продуктивністю не менш ніж 600 га впродовж доби (до 1000 га). При цьому забезпечується висока точність внесення ЗЗР навіть за умов нерівної поверхні поля завдяки запатентованій підвісці KUHN EQUILIBRA. Цікаво, що максимальна швидкість роботи моделі може становити до 33-35 км/год, себто за безвітряної погоди KUHN STRONGER HD може сягати дуже високої продуктивності.

Важливо, що потужність роботи гідравлічної помпи в самохідному обприскувачі KUHN STRONGER HD становить 900 л/хв, що дозволяє без проблем підтримувати встановлений тиск за будь-якого навантаження під час роботи. В конструкції також реалізоване відмикання секцій, яких налічується 7 або 9.

Наголосимо ще раз, що представлені на «Битві титанів-2018» машини та агрегати французького виробника розраховані на якісну безвідмовну роботу, незалежно від складності польових умов. Визначальною рисою усіх без винятку моделей KUHN є поєднання інноваційності, надійності та простоти експлуатації, тобто саме тих ключових вимог, які висувають до них українські аграрії.