«Клуб новаторів агробізнесу» працює на майбутнє аграрної України
Современная агрономия: прозрачная, управляемая и прогнозируемая

Ще на початку весни, 22 березня 2018 року відбулось перше засідання «Клубу новаторів агробізнесу». Проект компанії BASF об’єднав 26 провідних господарств, які прагнуть бути на вістрі інноваційного розвитку, з 20 регіонів України.

Агарний сезон-2018 видався дуже непростим, але вже зараз можна говорити — «Клуб новаторів агробізнесу» працює та досягає результатів. Аграрії предметно тестують інноваційні продукти й передові виробничі рішення у своїй господарствах. Великий практичний досвід та натхненна праця, потужна технологічна й інформаційна підтримка в рамках проекту роблять «Клуб новаторів агробізнесу» реальною платформою розвитку для конкретних господарств та агросектору в цілому. Відтак, слово, за яким стоїть справа, самим учасникам проекту зі всієї України.

 

19 386 20 1Микола ГУРЖІЙголовний агроном ТОВ «Преображенське» Запорізька обл., Оріхівський р-н, с. Червона Криниця

— Господарству нашому вже 20 років. Ми обробляємо 18 тис. землі, вирощуємо озиму пшеницю, ячмінь озимий, ріпак, горох та кукурудзу. Цьогоріч у нас посіяно 9 тис. га озимих зернових, 2700 га ріпаку, 1000 га кукурудзи, 3500 га соняшнику. А от з дощами у нас сутужно: за другий квартал — квітень, травень, червень — у нас випало лише 19 мм опадів.

Та ми працюємо. Скажімо, на сьогодні закінчили збирання озимого ячменю, отримали 46 ц/га. Торік було 53 ц/га, ми планку підняли, і планували вже 55 ц/га. Все для цього зробили, але не отримали скільки хотіли, бо волога стала лімітуючим фактором. Збирання озимої пшениці завершено з результатом 52,4 ц/га. Врожайність пшениці на зрошенні (де застосовували Адексар® СЕ Плюс та Осіріс® Стар) становила 69-70 ц/га.

Але ми не складаємо руки. Цього року 2700 га ріпаку посіяли: і зараз приступимо до збирання 1800 га, оброблених Нопасаран®. У господарстві цей препарат використовуємо вже протягом п’яти років. На цей рік теж плануємо 3000 га ріпаку сіяти, якщо будуть сприяти погодно-кліматичні умови. З них 2000 оброблятиме гербіцидом Нопасаран®. Також із 3500 га соняшнику, що ми посіяли, 2500 — під Євролайтінг®. Крім того, були закладені дослідні ділянки з використанням препарату Архітект™, вносили його у рекомендованій нормі 1,2 л. Звичайно, нинішнього року погода не сприяє нам. Але, як кажуть, у природи не має поганої погоди. Тому ми прикладаємо усі зусилля для того, щоб були результати. Ще не дивились, не відслідковували ефект від внесення, але воно покаже своє. Загалом ми внесли Архітект™ на два поля, по 200 га кожне. Ми ж солідне, як кажуть, господарство.

Що стосується зернових, то фунгіцидом Осіріс® Стар обробляли пшеницю на зрошенні. Пробував Адексар® СЕ Плюс на пшениці теж на зрошенні. Думаю, препарат має себе виправдати за належного використання.

Загалом у мене стаж не дуже великий — усього 46 років (посміхається). І експериментувати я ніколи не боявся. Все нове я старався у господарстві використовувати. Так що я завжди шукаю нову інформацію, сподіваюсь, що і надалі ми будемо плідно працювати з компанією BASF. Ми успішно використовуємо цілу низку їхніх гербіцидів і фунгіцидів у себе в господарстві. Завжди шукаємо нову корисну інформацію для впровадження на своїх полях, і робота в «Клубі новаторів агробізнесу» має нам у цьому допомогти.

 

19 386 20 2Олександр ІВАНОВголовний агроном СФГ «Зерновоє», Одеська обл., Лиманський р-н, смт Доброслав

— Ми обробляємо 6,5 тис. га землі. А коли я прийшов у це господарство 15 років тому, ми починали з двох тисяч. Так що потихеньку зростаємо. В нашій сівозміні соняшник, пшениця, ячмінь четвертий рік займаємося олійним льоном. Він гарний попередник, а зона тут дуже посушлива. Було таке, що ми три роки поспіль не могли отримати сходи ріпаку, і довелось шукати альтернативу. Зараз посіви льону сягають 700 га, економічно він вигідний. З цього року також плануємо зайнятись озимим горохом — треба ж якось розширяти сівозміну. Що стосується технологій, то в нас немає якихось жорстких кліше. За всім слід спостерігати, аналізувати, а не притримуватись догми.

Цей рік винятковий, такого за свої 25 років у сільському господарстві я ще не бачив. Ми із зими відразу стрибнули в літо. А з вологою тут весело. Це місце понад 30 років тому було обране як «аеродром підскок» — тут фактично завжди суха земля.

Хоча ми звикли. Скрізь нормальні умови, якщо до кожної ґрунтово-кліматичної зони підходити з належними технологіями. Власне, з компанією BASF ми й познайомилися на цій основі. І тому зараз у нас весь фунгіцидний захист ґрунтується на їхніх препаратах: з ріпаку, зернової групи та соняшнику.

Чого я чекаю від участі в «Клубі новаторів агробізнесу»? Як завжди, найкращого. А там все від компанії BASF залежить. Якщо серйозно, то ведемо експерименти, закладаємо досліди. Дуже багато залежить від того, в яку фазу проводити обробку, яку мету перед собою ставити. Минулого року, наприклад, Піктор® на соняшнику дав найкращу прибавку врожаю. Нинішнього спробували ґрунтовий гербіцид Акріс®. Піктором® теж дуже задоволений. Ми його на другу обробку на всі площі повністю придбали. Ретенго® також непогано показав. На 60% соняшнику вніс Архітект™ у нормі 1,2 л/га — візуально помітно, що культура дещо присіла, стала більш компактною, має дещо статурне листя.

На озимому ячмені, який був ­протруєний Систіва®, спрацювали Адексар® СЕПлюс у нормі 0,6 л/га. До речі, все насіння було оброблене Систіва® та Іншур® Перформ. Також на всіх зернових вносили регулятор росту Медакс® Топ. Він спочатку так серйозно той же ячмінь придавив, тиждень довелось похвилюватися, та зараз я вельми задоволений.

 

19 386 21 1Юрій ЯЛОВЧУКдиректор ТОВ «Колос», Одеська обл., Великомихайлівський р-н, с. Вишневе

— Наше господарство засноване в 2000 році. І добре, що я відразу ж відмовився від генериків. Треба також подякувати менеджерам, які завжди готові порадити, підказати. Я хоч уже 30 років в агрономії, але є такі ситуації, такі тонкощі, що допускаються іноді і помилки.

Ми ґрунтовно підходимо до технологій — ті ж ґрунти вже років 15 не оремо. Використовуємо лише глиборозрихлювачі з одночасним внесенням мінеральних добрив на глибину. Що стосується посіву, то я впроваджую стріп-тіл. Ті ж ріпаки, посіяні сівалкою «Мзурі», яка забезпечує кращі врожаї та вищі результати. Переробили іншу сівалку, щоб забезпечити трирівневе внесення добрив. Чому ми все це робимо? У нас зона ризикованого землеробства, дуже не вистачає опадів. Добрива теж беремо імпортні, вони дорожчі, але більш якісні. Використовуємо мікроелементи, стимулятори росту тощо. Закладаємо багато дослідів.

Із BASF і надалі буду працювати. Гарні препарати, ми широко застосовуємо інсектициди, фунгіциди, гербіциди. Близько 70 % у нашій технології захисту рослин становлять продукти BASF. Консультації отримуємо в будь-який час, співпрацею дуже задоволені. Я люблю працювати з новітніми препаратами, на випередження. Той же Піктор® — дорогий продукт, та я попробував свого часу, і він дав мені таку прибавку врожаю, що я наступного року придбав самохідний обприскувач, і тепер беру препарат на всю площу. На соняшнику та ріпаку він кращий, всі аналоги відомих фірм перевершив. Систіва®, в яку я спочатку повністю не вірив, мене приємно радує. Зараз весь ячмінь цим препаратом обробляю. І Карамба® Турбо на ріпаку — просто бомба.

Стосовно роботи в «Клубі новаторів агробізнесу», то цього року ми взяли Євролайтнінг® Плюс та гібриди під нього. Той же Архітект™ в мене зайняв чільне місце. Адексар® СЕ Плюс добре знайомий нам у виробничих посівах. Продукти цікаві, й корисне спілкування із прогресивними людьми, які гуртуються у Клубі новаторів. До мене також часто звертаються за порадами, люди прислухаються та мають результат.

 

19 386 21 2Олександр ГАПЧУКдиректор ТОВ «Лан», Миколаївська обл., Веселинівський р-н, с. Староолексіївка

— У нас сімейний бізнес: тут і я, і мої діти працюють. Маємо 3 500 га землі, ґрунти у нас — важкі суглинки. Що стосується дощів, то з ними важко уже останні 5-7 років: або їх нема, або іде один град.

А з технологіями у нас просто: які бачимо нові, такі й випробовуємо. Якщо є ефект, то впроваджуємо. Це не один агроприйом — відсотків на 30 технологія змінюється щороку. Я сам агроном за фахом, колись дисертацію писав і знаю, як правильно проводити випробування. Цього року випробовували ріпак під гербіцид Нопасаран®, і я приємно здивований. Так, ріпак у мене був проблемний, та мені порадили представники насіннєвої компанії обробити його цим препаратом — і там зараз все досить добре. А от ріпак за класичною технологією я відразу перекультивував.

Препарати BASF застосовую на пшениці, ячмені, ріпаку, кукурудзі. Так, вони дорожчі, але дають ефект. Десь 8 років тому я вперше застосував Піктор®, мені навіть представники дистриб’ютора говорили: «Та ти що — він же такий дорогий!». А вже через 2 місяці схвально кивали головою — рентабельність препарату становила 300%! Зараз почнемо тестувати той же фунгіцид Піктор® на соняшнику. Також на ньому випробовуємо Архітект™, внесли у нормі 1,2 л/га. У нас немає дощів, та, я гадаю, слід випробовувати препарати навіть в екстремальних умовах.

У рамках роботи «Клубу новаторів агро­бізнесу» також аналізуємо Медакс® Топ, Євро-Лайтінг® Плюс та Нопасаран®. Адексар® СЕ Плюс на пшениці вніс: 2 внесення по 0,5 л/га, а також у нормі 0,6 разом з Абакус® . Це, дійсно, цікавий продукт, у нього є велика перспектива. Крім того, будемо нинішнього року протруювати насіння Систіва®.

Робота в «Клубі новаторів агробізнесу», нова інформація, обмін думками з колегами — все це спонукає до мислення. А інформація та вміння аналізувати сьогодні дорого коштує.