Золоті здобутки NaPoli ТОВ АПК «MAЇС»
Современная агрономия: прозрачная, управляемая и прогнозируемая

12 вересня компанія MAЇС провела масштабний бізнес-захід NaPoli. Agribusiness Day. У рамках події фахівці MAЇСу представили численним відвідувачам здобутки селекції гібридів кукурудзи, а також ознайомили з оновленими потужностями насіннєвого заводу, які дозволяють отримувати високу якість посівного матеріалу.

Цього дня біля насіннєвого заводу МАЇСу у Черкасах яблуку не було де впасти — настільки велелюдним став NaPoli. Agribusiness Day, який компанія провела спільно зі своїм дистриб’ютором ТОВ «Агро-Арена» та іншими партнерами.

19 386 32 2Подія зібрала близько 500 аграріїв зі всієї України. І це закономірно, адже за 27 років діяльності МАЇС довів, що він серйозний гравець на українському ринку насінництва. Та це далеко не все, адже: «Компанія MАЇС — це і 200 га саду на крапельному зрошенні, це і соки «Найсік», визнані найкращими в Україні (переможці Національного конкурсу соків прямого віджиму 2017 — ред.), це і мармурове м'ясо, що виробляється на двох фермах, це розсадник дорощування і виробництва саджанців горіху, яких щороку продається близько 50 тис. шт.», — наголошує, звертаючись до присутніх аграріїв, голова ради директорів компанії Сергій Терещук.

Проте основою бізнесу маїсівців лишається насінництво кукурудзи, що займає 7000 га посівів.

 

Золоті здобутки

На сьогодні насіннєва пропозиція MAЇСу нараховує понад 25 гібридів зернового та силосного напрямів вирощування із ФАО 180-420. NaPoli. Agribusiness Day було представлено 17 найбільш цікавих позицій.

 

середньостиглі

Першими серед них демонструвалися ДН Аншлаг (ФАО 420) та ДН Берека (ФАО 390) — гібриди, що формують суттєву врожайність як високоякісного силосу (потенціал 57-68 т/га), так і зерна (15-16 т).

Інша пара складалась із «візитної картки» MAЇСу — гібриду Моніка 350 МВ (ФАО 350) та його нової генерації — Платинум (ФАО 340) із потенціалом урожайності 15-16 т/га. Генетика їх обох дуже схожа, відмінністю є швидша вологовіддача Платинуму. Так, за оптимальних строків висіву та сприятливих умов вологість його зерна становить 16-18% на момент збирання.

Без уваги відвідувачів не лишилась і ще одна «зірка» MAЇСу — гібрид Новий (ФАО 330) з високою стійкістю до посухи та холоду і потенціалом 14-15 т/га, який здатний швидко скидати вологу до 14-18% на момент збирання. Минулорічна новинка Аурум (ФАО 320) відрізняється від нього лише тим, що скидає вологу до 16-18%, проте компенсує це вищою стійкістю до посухи, холоду й вилягання.

 

середньоранні

У цій категорії найбільш цікавими стали гібриди з високою ремонтантністю та вмінням вдало використовувати вологу: Здобуток (ФАО 290) з потенціалом 12-13 т/га, та Марсер (ФАО 250) із високою стійкістю до холоду, посухи та вилягання, потенціалом 12-12,5 т. Минулого року в Східній Україні вони продукували 5,5 т/га, коли більшість інших гібридів у регіоні давала не більше 3 т/га.

Марліз (ФАО 280), Твіст (ФАО 270) й Аргентум (ФАО 250) заінтригували високою адаптивною цінністю, що допомагає їм якнайкраще розкрити потенціал урожайності 11-13,5 т/га, зокрема в стресових умовах.

 

ранньостиглі

«Особливістю гібриду Гарант (ФАО 200) із потенціалом 11,5-12 т є те, що за оптимальних строків посіву він на момент приходу липневої спекти вже майже сформував качан: це ще не воскова стиглість, але вже гарантія того, що гібрид дасть 5-5,5 т/га», — звертає увагу керівник відділу продажів MAЇСу Іван Дудник.

Не відстає від нього й Ферум (ФАО 180) із високою стійкістю до холоду і потенціалом 10-11 т/га, який придатний до висіву за 7˚С на глибині загортання та забезпечує вологість 10-12% на момент збирання.

«Під час вибору таких гібридів головне завдання — отримати качан до приходу посухи та в результаті мати раннє зерно. Але для цього їх варто сіяти в оптимальні терміни, у квітні, бо якщо зробити це в червні — гібриди матимуть завищене плато скидання вологи», — відзначає Іван Дудник.

 

тенденції розвитку

MAЇС тісно співпрацює із ДУ Інститут зернових культур НААН України, разом з яким було виведено та зареєстровано 18 гібридів. Сьогодні ж ще 4 новинки проходять державне сортовипробування: Елідіум ФАО 210, Оршанець ФАО 230, Твердиня ФАО 270, Грейс ФАО 280.

«У всіх нових гібридах високий потенціал урожайності поєднаний з інтенсивним висиханням зерна, — розповідає академік НААН України Борис Дзюбецький. — Ці показники є альтернативними. Одним із завдань селекції є те, щоб рослина якомога довше стояла зеленою, зберігаючи вже накопичену енергію».

 

19 386 32 3

 

На сторожі високої якості

Зрозуміло, що під час виробництва гібридів якісна доробка насіння відіграє не менш важливу роль, ніж генетичний потенціал. Власне, саме тому потужності насіннєвого заводу MAЇС, який щороку одного тільки насіння кукурудзи виробляє близько 600 тис. п.о., нещодавно доповнились новим устаткуванням.

Все починається із лабораторії, яка відбирає проби гібридів на дослідження якісних показників, зокрема схожості. Від поточного року ефективність таких досліджень забезпечать нові камери для пророщування, де підтримується стала температура 25˚ С та регулюється освітлення. Забори проб і їх аналіз відбуваються на кожному етапі виробництва.

 

19 386 33 1

 

Після очищення та механічного відбору зразків качани досушуються у камерній сушарці ємністю 20 тис. т, а далі подаються на обмолот. Отримана насіннєва маса проходить через зерноочисний сепаратор для видалення легких і маленьких домішок, а потім через калібрувальні дельти, які розділяють насіння за розміром та формою на 6 фракцій.

Якість посівного матеріалу на цьому етапі забезпечує перший і до сьогодні єдиний в Україні фотосепаратор Petkus OS 901 TI. «Це унікальна машина, в якій об’єднано 4 передових технології оптичного сортування: за кольором, гео­метрією, структурою (виявлення зернин із пошкодженим зародком і проїденими отворами) та інфрачервоною спектроскопією (склероцій і насіння соняшнику), — підкреслює представник Petcus Сергій Журба. — Сучасне програмне забезпечення машини дозволяє оператору навчити її завдяки відповідним зразкам вирізняти якісне насіння від пошкодженого. Машина розрахована на понад 10 років безперебійної роботи».

 

19 386 33 2

 

Після калібрування насіння протруюється на спеціальному обладнанні. Раніше основним протруйником MAЇСу був Максим XL, а сьогодні цей захист доповнився новинкою компанії Syngenta — Вайбранс® 500. Створений на основі групи д.р. седаксанів, він захищає насіння від ризоктоніозних кореневих і прикореневих гнилей, стимулює розвиток рослини та діє як антистресант.

«Комбінація Максим® XL і Вайбранс® 500 захищає кукурудзу від широкого спектра кореневих і прикореневих гнилей, зокрема: північного і південного гельмінтоспоріозів, летючої та пухирчастої сажок (до 7-го листка!)», — наголошує канд. с.-г. наук, менеджер Syngenta з технічної підтримки протруйників Світлана Чоні.

Захищене насіння пакується у мішки з нанесеними на власній типографії MAЇСу захисними елементами та основною інформацією, а після проходження сертифікації на них клеються етикетки з індивідуальним лабораторним номером.

 

Коментарі

19 386 33 3Микола РОЖКОдиректор ТОВ «Злагода» (Софіївський р-н, Дінпропетровська обл.), заслужений працівник сільського господарства

— Моя співпраця із MAЇСом триває уже понад 17 років, тож давно знаю і спеціалістів, і керівництво. Знайомство почалось посушливого року, коли на полі було настільки сухо, що сіятись не бачив сенсу. Тоді вони надали нам гібрид Ензо, щоб зробити демонстраційну ділянку. Ми посіяли його – і проти всіх правил зернини зійшли, взагалі не повинні були, а зійшли! Першого року він дав 74 ц/га. А потім були інші гібриди… Вже років 10 сію Моніку, яка виграє саме в нашій місцевості. Торік вона забезпечила до 5 т/га, а в сприятливіші роки давала близько 7 т/га. Один раз зробила подарунок – 9,6 т/га. Загалом у компанії багато гарних гібридів, щороку беру один-два на пробу: на 15-20% площ.

 

19 386 33 4Павло ШАРОВСЬКИЙагроном ТОВ «АФ «Воля» (Гайворонський р-н, Кіровоградська обл.)

— Із MAЇСом співпрацюємо постійно: 400 га кукурудзи засіваємо лише їхнім насінням. Вирощуємо багато їхніх гібридів. Торік сіяли Марсер, який попри посуху дав 7,5 т/га, Здобуток – 5,5 т/га, Твіст – 9,0 т/га, Платинум – 6,7 т/га та Новий – до 9,0 т/га. На момент збирання (початок жовтня) вологість зерна цих гібридів була на рівні 16-17%.

Також на 100 га вирощуємо Аурум, який цьогоріч обіцяє дати близько 13,0 т.

 

Дмитро СІРИЙ, спеціально для газети "Агробізнес Сьогодні"

logo mais new 09 2018

Адреса: Україна, 18008,
м. Черкаси, вул. Смілянська, 144

Тел.: (0472)66-17-89

E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.