Всупереч посухам і стресам
Современная агрономия: прозрачная, управляемая и прогнозируемая

Як керівнику ТОВ «Фермер» Валентину Дудко вдається збирати рекордні для регіону врожаї озимої пшениці, кукурудзи та соняшнику
 Детальна система захисту по культурах наведена після статті.

Дніпропетровщина – найбільший в Україні регіон як за площею орних угідь, так і за валовою врожайністю. Ясна річ, що за такими промовистими рекордами стоїть кропітка робота працівників сотень господарств, керівники яких примудряються щосезонно віднаходити дієві рецепти протистояння кліматичним та економічним загрозам. Простіше кажучи, вони творять власну технологію, як це робить герой нашої розповіді Валентин Дудко – керівник господарства із красномовною назвою ТОВ «Фермер». Втім, Валентин Володимирович, як і багато його колег, покладається не лише на власні знання і вміння, а тісно співпрацює із провідними світовими брендами. Зокрема, використовуючи засоби захисту рослин німецької компанії Bayer, поєднуючи їх із продукцією найкращих виробників насіння та міндобрив.


2300 гектарів, які обробляє ТОВ «Фермер» розташовані у посушливому Магдалинівському районі Дніпропетровської області. Фактор вологи зумовлює специфічний набір культур у сівозміні. Це переважно озима пшениця, якої тут у хороші роки збирають понад 70 ц/га, кукурудза (7-8 т/га)та соняшник (від 3 до 4 т/га). Цього літа до них додався ще й озимий ріпак – поки у якості перспективного експерименту.


«Мусимо творчо підходити до обробітку ґрунту. На противагу прихильникам мінімальної чи нульової технології, ми сповідуємо дві інтенсивні технології: оранку та рихлення, чергуючи їх із року в рік. Це дає змогу отримати усі переваги обох систем: ефективно використати пожнивні рештки, ідеально підготувавши поле до сівби та якісно накопичувати вологу за рахунок глибокого рихлення – до 42 см», - пояснює Валентин Дудко.

Ще одним перспективним напрямком роботи господарства стало теоретичне та практичне використання аналізів грунтів на різних полях. Зокрема, це дозволило значно ретельніше і ефективніше підійти до вибору і складу мінеральних добрив. На сьогоднішній день тут більшою мірою вносять не звичайні «радянські» види добрив, а легкорозчинні багатокомпонентні гранули норвезького виробництва. Це дає змогу, скажімо, скоротити внесення тих елементів, які знаходяться в грунті у достатній кількості, наприклад, калію.

Три культури, три технології, три підходи

Як ми вже згадували, в ТОВ «Фермер» орієнтуються на вирощування трьох головних культур: озимої пшениці, соняшнику та кукурудзи. Врожайність цих культур на полях господарства є цілком порівнюваною із досягненнями провідних господарств із регіонів, значно більш забезпечених вологою. Валентин Володимирович сповідує філософію максимально ефективного використання пожнивних решток культури-попередника, що у купі із якісним комбінованим грунтообробітком (почергово глибоке розпушування грунту та оранка) дозволяє прискорити мінералізацію пожнивних решток та наситити землю вологою.

Показово, що сьогодні Валентин Володимирович не просто здійснює загальне керівництво господарство, як це почасти трапляється, а паралельно виконує функції агронома. Враховуючи, що господарство працює вже вісімнадцятий рік, то до отриманих у ВНЗ академічних знань додався серйозний практичний агрономічний досвід.

«Я вже давно переконався у справедливості приказки «із дешевої рибки хорошої юшки не буває». Це стосується і техніки, і насіння, і добрив і звичайно ж препаратів для захисту рослин. По-перше, якісні брендові ЗЗР провадять захисну дію саме так, як це вказано в їх характеристиках. Тобто, із тими ж препаратами Bayer у мене є стовідсоткова гарантія, що препарат спрацює, якщо не завадять кліматичні фактори, скажімо, посуха при внесенні ґрунтових гербіцидів. По-друге, правильне і своєчасну внесення таких препаратів дає змогу досягнути цілком підтвердженої прибавки до врожайності, про що я розповім далі», - стверджує керівник ТОВ «Фермер».

Валентин Володимирович передусім радить особливо ретельно підходити до вибору протруйників. Власне економічна доцільність застосування таких препаратів є для нього безсумнівною, і проведені порівняння із непротруєними посівами довели, що за мінімальних капіталовкладень різниця у врожайності може сягати 20, 30 і більше відсотків. – Без протруйників – це просто лотерея. Один рік пощастило, а наступний – немає сенсу навіть в поле комбайна випускати – все з’їли шкідники. Я це питання давно вже закрив за допомогою препарату Гаучо® на кукурудзі, - пояснює він.

Зазначимо, що інсектицидний протруйник Гаучо® (діюча речовина імідаклоприд 600 г/л) має універсальну дію і розрахований на застосування не лише на кукурудзі та соняшнику, але й на цукрових буряках. Важливо, що діюча речовина спрямовується спочатку в кореневу систему, а потім – до листового апарату рослин, тому протруйники цього типу забезпечують дійсно надійний пролонгований захист. Зокрема, на кукурудзі за допомогою Гаучо® протруюється увесь посівний матеріал, при цьому норма препарату становить 7-8 л/т.


Ще один цікавий препарат, який чудово себе показав на кукурудзі – до- та після сходовий гербіцид системної дії Аденго® (0,35 л/га) у поєднанні із післясходовим гербіцидом – МайсТер® Пауер (1,5 л/га). Їх внесення дало змогу провести цікавий експеримент, оскільки комбінація вносилася чотири роки поспіль за різних метеорологічних умов. Перший рік Аденго® показав відмінний результат при до сходовому внесенні, а от наступний сезон посуха не дала спрацювати препарату повністю. Тому було прийнято рішення застосувати його після появи сходів кукурудзи, що у поєднанні із МайсТер® Пауер забезпечило стабільний результат у вигляді чистих міжрядь.

Цікаву комбінацію препаратів Валентин Дудко застосовує і на озимій пшениці, де працює фунгуцідне тріо до складу якого входять Фалькон® (0,6 л/га), Медісон® (0,9 л/га) та Солігор® (1 л/га). Як переконався керівник і головний агроном ТОВ «Фермер» на озимій пшениці можна і потрібно комбінувати черговість внесення фунгіцидів, не зациклюючись на одній усталеній схемі. Річ у тім, що до чудового системного фунгіциду Фалькон® додається дія листового фунгіциду Медісон®, який має здатність позитивно впливати на фотосинтез. Своєю чергою Солігор® дає змогу майже миттєво завдати удару по широкому спектру захворювань пшениці, виявляючи при цьому пролонговану дію до 4 тижнів та можливість спрацьовувати навіть за температури 120С.

 - Впродовж останніх років використання фунгіцидів на посівах соняшнику є обов’язковою умовою отримання хорошого врожаю. Ми вирощуємо соняшник повністю за технологією Євролайтингу, враховуючи суттєву загрозу ураження рослин вовчком (до речі, відзначимо, що ретельне вивчення посівів соняшнику показало, що технологію тут витримують бездоганно – вовчку і сліду немає, на відміну від сусідніх полів – Авт.). Та при цьому потрібно слідкувати за показниками стійкості рослин проти хвороб. Ми вносимо три соняшникові фунгіциди – Коронет® 0,8 л/га разом із Меро® у нормі 0,4 л/га, а при другій обробці вносимо Пропульс® у нормі 0,9 л/га. Я особливо хочу відзначити дію препарату Пропульс®. Його внесення дає змогу буквально заробити додаткові кошти, зібравши на 3-4 центнери соняшнику більше, - розповідає керівник ТОВ «Фермер».


Цього року Валентин Володимирович наважився здійснити заповітну мрію багатьох фермерів, що працюють у степових регіонах, і посіяв озимий ріпак. Річ у тім, що нестача вологи, висока загроза вимерзання та наявність цілої низки стресових загроз не дають змоги розраховувати на стабільні прийнятні врожаї ріпаку у цьому регіоні. Тому з одного боку – це певний експеримент і навіть ризик, однак з іншого – ми аніскілечки не сумніваємося, що у керівника ТОВ «Фермер» із цією культурою все буде гаразд. Навіть побіжний огляд посівів, не розбещених серпневими опадами, показали, що рослини перебувають у хорошій формі. Застосування таких препаратів як Фолікур, який справляє ріст-регулючу дію, зупиняючи ріст наземної маси та посилюючи фотосинтез чи таких інсектицидних протруйників як Модесто® Плюс дає змогу закласти підвалини здоров’я ріпаку саме тоді, коли це найбільш актуально – ще з осені.

Повторимося, Валентин Дудко одночасно виконує роботу і директора господарства, і головного агронома, а отже, мислить комплексно, не поділяючи завдання на «це мій, а це – не мій клопіт». Господарство – це складний механізм, у якому потрібно однаково добре розбиратися і в точному землеробстві, і в гербіцидах, і в людській психології. З цим всім у керівника ТОВ «Фермер» складається, як ми переконалися, якнайкраще. В колективі панує людяна робоча атмфосфера, господарство розвивається, вкладаючи зароблені кошти в інфраструктуру. Тут скажімо створили власний комплекс із післязбиральної доробки та зберігання зерна, не бажаючи залежати від примх власників великих елеваторів. До системи аналізів грунтів невдовзі додається моніторинг вегетації рослин за допомогою аграрного дрона-безпілотника. І звичайно все в господарстві складатиметься якнайкраще, бо тут є головне – прагнення вдосконалювати технологію вирощування рослин та вміння вчитися та дослухатися до порад колег і партнерів. Скажімо, той же ж таки озимий ріпак Валентин Володимирович посіяв із врахуванням рекомендацій фахівців Bayer, замість того, щоб вигадувати «велосипед». Навіщо це робити, якщо є дієві напрацьовані і випробувані схеми, є нові препарати і до того ж власне бачення майбутніх посівів. І це все дійсно працює!

Тому наприкінці нашої короткої розповіді подякуємо керівнику ТОВ «Фермер» Валентину Дудко за гостинний прийом та відверті відповіді щодо роботи господарства, і за те, що гарячої пори знайшов для нас декілька годин часу. Ми сподіваємося, що це не останній наш візит до Валентина Володимировича і надалі ми детально розповімо про досвід вирощування кожної культури у господарстві.


Дата посіву Дата ВВВ Добрива Гербіциди Середня урожайність, ц/га
15.09.17-17.09.17 04.04.2018 NPK+ME 16:27-7 - 100 кг/га
N 34,4 - 150 кг/га (по мерзлоталому грунту)
КАС 32 - 150 л/гавихід в трубку 150 л
Протруйники: Ламардо® Про-0,5л/т; Гаучо® Плюс-0,5л/т
Гербіциди: Флорасулам+Амінопіралід+2,4-Д-0,7 л/га (фаза кущення BBCH 25-27)
Інсектициди: Хлорпирифос + Ципермитрин 1 л/га (кущення BBCH 25-27)
Коннект 0,5 л/га (фаза колосіння BBCH-59)
Фунгіциди: 
Т1 - Фалькон® - 0,6л/га (фаза другого міжвузля BBCH 31-32)
Т2 - Медісон® - 0,7 л/га (фаза прапорцевого листка BBCH 37-39) 
Т3 - Солигор® - 0,9л/га (фаза цвітіння BBCH 59-61)
52
23.04.18-06.05.18 Амофос NP 12:52 - 250 кг/га (основний обробіток)
КАС (32%) - 100 л/га (передпосівний обробіток)
Протруйники: Гаучо® 7л/т
Гербіциди: 1. Аденго® - 0,35л/га - (фаза 2 листків BBCH 12) 
2. МайсТер® Пауер - 1,5л/га (фаза 6-7 листків BBCH 16-17)
Фунгіциди: Коронет® 0,8 л/га+Меро® 0,4 л/га (Дослід, площа 14 га)
77
Зібрана площа 300 га
06.05.17-12.05.17 Сульфоамоос (NP+S) 20:20+14 - 250 кг/га Протруйники: Гаучо® -10л/т 
Гербіциди: 1. S–метолахлор+тербутилазін 4,5 л/га
2. трибенурон-метил- 30+20г/га (BBCH-16: BBCH-20) 
3. Імазамокс+Імазапір 1,2 л/га (BBCH-14)
Фунгіциди: 1.Коронет® - 0,8 л/га+ Меро® 0,4 л/га
2. Пропульс 0,9л/га
32 
Зібрана площа 300 га
05.10.17-07.10.17 04.04.2018 N 34,4 - 150 кг/га (по мерзлоталому грунту) Протруйники: Ламардо® Про-0,5л/т; Гаучо® Плюс-0,5л/т
Гербіциди: Флорасулам+Амінопіралід+2,4-Д-0,7 л/га (фаза кущення BBCH 25-27)
Інсектициди: Коннект® 0,5 л/га (фаза колосіння BBCH-59) 
Фунгіциди: 
Т1 Авіатор® Хpro - 0,4 л/га (фаза виходу в трубку BBCH 32)
Т2 Авіатор® Хpro - 0,4 л/га (фаза прапорцевого листка BBCH 37
Церон® 0,7 л/га (фаза лігули BBCH 39)
36
 
Джерело:  cropscience.bayer.ua