Техніка для оптимального обробітку ґрунту від ВФК
Современная агрономия: прозрачная, управляемая и прогнозируемая

Під час ІІІ Міжнародного форуму аграрних інновацій «Нове зернятко», яке відбулось 26-27 червня на базі корпорації «Агропродсервіс» (Тернопільська обл.), «Волинська Фондова Компанія» (ВФК) представила низку ґрунтообробних знарядь: глибокорозпушувач Cultiplow, дисковий лущильник Disc-O-Mulch, а також передпосівний агрегат Atlas. Машини різні, але їхнє ключове завдання одне — створення оптимальної структури обробленого шару ґрунту. Для виконання його знаряддя мають чималий арсенал цікавих рішень.

 

 

Оптимальна структура…

…за глибокого розпушення

Чимало відвідувачів заходу звернуло увагу на 4-метровий глибокорозпушувач Cultiplow від французької компанії Agrisem. Машина зацікавлює дещо незвичним способом роботи: вона руйнує плужну (до 50 см) підошву, одночасно проводить розпушення, не перемішуючи при цьому шари ґрунту. Такий підхід є корисним, адже він зберігає ґрунтову мікробіо­ту, а також дозволяє зробити глибоке рихлення раніше: втрати вологи суттєво менші в порівняні з традиційним підходом. Спосіб цікавий, але як і за рахунок чого він реалізується на практиці?

«Весь секрет у запатентованій Agrisem конструкції лап, — зазначає директор департаменту збуту ВФК у Західному регіоні Олександр Покидюк. — Вони на виставлену глибину роблять суцільний зріз ґрунту, підіймають його й трохи зміщують убік. Під час цього процесу руйнується підошва й деформується зріз: він пронизується мікротріщинами, збільшує пористість та стає більшим в об'ємі. Тобто після проходу цього Cultiplow на всі 4 м захвату та 45 см робочої глибини лишається розпушений ґрунт, у якому добре відбуваються волого- та повітрообмін».

 

15 16 382 383 106 1

 

Рівномірний обробіток усією шириною захвату відбуває­ться завдяки цікавому ефекту «хвилі»: під час роботи лапи піднімають шар грунту догори, при цьому спрямовуючи його в бік, а потім опускають вниз. Після таких маніпуляцій грунт пронизується мікротріщинами. Це є головною причиною того, чому для перекриття 4 м захвату Cultiplow має лише 6 лап, які встановленні з проміжком 70 см.

«На цьому Cultiplow основні робочі органи — TC 750, призначені для обробітку на глибину до 45 см, також агрегат може оснащуватись лапами TC 650 до 35 см або TC 550 до 25 см, — розповідає Олександр Покидюк. — Робочі органи Cultiplow виготовлені з високовуглецевої сталі, яка має суттєвий ресурс. Для роботи в складних умовах ми пропонуємо лапи з додатковими наплавленнями сталі чи карбідів (надтвердих сполук сталі з вуглецем — ред.), що збільшує ресурс робочих органів удвічі-тричі».

Стійки кріпляться до рами (січення 120 х 120 мм, кліренс 1 м) через потужні пружинні амортизатори з силою спрацювання 1,5 т. Альтернативою є зрізний болт. Представлений на «Новому зернятку» Cultiplow має опційні одинарні диски великого діаметру, які прорізують грунт перед лапами, таким чином полегшуючи їхній прохід. Cultiplow не перемішує шари ґрунту, він оснащується трубчастим котком, який вертає назад уже розпушений зріз ґрунту. Проте в цьому випадку коток оснащений опційними дисками для мульчування.

Моделі сімейства Cultiplow мають захват від 2,5 до 6 м, працюють на швидкості 6-10 км/год. та агрегатуються із тракторами потужністю 70-425 к.с.

 

…під час лущення

Ті ж, хто завітав на захід у пошуках агрегату для інтенсивного подрібнення та перемішування рослинних решток із ґрунтом, зокрема, таких культур, як соняшник та кукурудза, не оминули увагою ще один продукт Agrisem — 6-метровий лущильник Disc-O-Mulch. Це важкий дисковий агрегат: в його основі лежить рама з січенням 120 х 120 мм та кліренсом 60 см. Кожен метр її захвату тисне на робочі органи з силою 800-1000 кг.

Диски кріпляться до рами через характерну особливість Disc-O-Mulch — запатентовані Agrisem пружинні амортизатори (35 х 35 мм) типу «поросячі хвости». «Під час роботи ці пружини забезпечують рух дисків у трьох площинах: «праворуч-ліворуч», «вперед-назад» і «вгору-вниз», — відзначає Олександр Покидюк. — Цей ефект практично усуває необроблені ділянки між дисками, а також дозволяє зробити додаткові мікротріщини завдяки ефекту «перкусії».

Основні робочі органи Disc-O-Mulch представлені двома рядами дисків, при чому діаметр робочих органів першого ряду є більшим за діаметр другого. «Це ще одне запатентоване рішення Agrisem, — каже пан Олександр. — Завдяки йому перший ряд дисків легше проникає у ґрунт, а другий, маючи вищу обертову швидкість, якісніше подрібнює рослинні рештки».

 

15 16 382 383 106 2

 

На форумі «Нове зернятко» було презентовано Disc-O-Mulch Gold із дисками Ø610+560 мм, але також доступні моделі Silver Ø510+460 мм та Platinum Ø710+660мм.

Представлений на заході Disc-O-Mulch був оснащений найбільш популярними дисками «мульчер», форма яких сприяє легшому проникненню у ґрунт, якісному подрібненню рослинних решток, а також дозволяє дискам самоочищатись та тривалий час зберігати агресивність. Альтернативно агрегат можна оснастити дисками «ромашка». Та незалежно від типу «серцем» диска є одні з найбільших на ринку підшипники: SR Ø80 мм та SRE Ø100 мм, які не потребують обслуговування.

Ряди дисків обладнані на відстані 1 м один від одного. Щоб не допустити забивання, у цьому просторі встановлено сталеве полотно. Воно призупиняє земляну хвилю від першого ряду дисків, додатково подрібнює грудку та сприяє відокремленню залишків кореневої системи від грунту.

Презентований Disc-O-Mulch оснащений кільчастим сталевим котком — одним із багатьох котків Agrisem, серед яких є трубчастий, дисковий, резиновий, подвійний тощо. Для зменшення ризику забивання будь-якого з них відстань між котком і другим рядом дисків становить 2 м — земляна хвиля встигає влягтись до початку коткування.

Всі ці впровадження були зроблені, щоб Disc-O-Mulch міг працювати на швидкості від 8 до 18 км/год. (на вирівняних полях до 20 км/год.), обробляючи ґрунт на глибину від 2 до 18 см. Моделі Disc-O-Mulch мають захват від 3 до 12 м і агрегатуються з тракторами потужністю від 70 до 450 к.с.

 

…за передпосівного обробітку

Формування якісного насіннєвого ложа — одне з головних завдань під час посіву, з чим надзвичайно якісно справляє­ться наш агрегат. Конструкція Atlas дозволяє за один прохід зробити 7 операцій.

Обробіток ґрунту починається із масивної вирівнювальної планки трикутного профілю, положення якої регулюється через пружини відповідно до польових умов.

Леза переднього котка встановлені по спіралі, це створює «ефект гільйотини» — інтенсивне подрібнення великої, зокрема пересушеної, грудки.

«Секція лап кріпиться до основної рами через паралелограмну навіску, — звертає увагу пан Олександр. — Вона дає можливість за допомогою гвинта виставляти робочу глибину з точністю 0,5 см».

Маса Atlas розподіляється на два котки: передній пластинчастий та подвійний задній кільчасто-шпоровий. Це поліпшує якість вирівнювання та подрібнення, а також знімає зайвий тиск із лап, що сприяє рівномірності обробітку.

 

15 16 382 383 107 2

 

Представлений Atlas мав два ряди стрілчастих лапами SX шириною 400 см, закріплених на рамі секції через подвійну ввігнуту пружинну стійку, що є найпопулярнішою серед українських агрегатів.

За ними працює подвійний кільчасто-шпоровий коток Croosskill. «У формуванні насіннєвого ложа він виконує дуже важливу роль — сепарацію ґрунту: розпушена земля лишається знизу, а більша фракція, для зменшення негативного впливу вітру, подається нагору, — наголошує Олександр Покидюк. — Два ряди Croosskill встановлені в шаховому порядку, завдяки чому коток самоочищається. Таке виконання дозволяє працювати в більш вологих умовах: наприклад, на 30 хв. раніше вранці по росі та на 30 хв. пізніше вечорі. Тобто він дозволяє під час посівної кампанії мати додаткову годину ефективного робочого часу».

Завершує обробіток ще одна масивна вирівнювальна планка. Загалом якісне вирівнювання поверхні поля — одна з сильних сторін Atlas. Так, зі слів директора департаменту збуту ВФК в Західному регіоні, за кількарічного використання Atlas поліпшує рівнинність поля.

Atlas також цікавий тим, що завдяки 3-точковій навісці може агрегатуватись із будь-якою механічною сівалкою аналогічного захвату.

На форумі «Нове Зернятко» пару Atlas становила сівалка Unia Polonez із міжряддям 12,5 см, бункером об'ємом 780 л та безступеневим варіатором, який дає можливість зручно змінювати норму висіву широкого спектра культур: від ріпаку до бобових і кукурудзи на силос.

Atlas працює на швидкості 8-10 км/год. і агрегатується із тракторами потужністю від 70 до 130 к.с.

 

Коментар

15 16 382 383 107 1Зиновій ЧАЙКОВСЬКИЙголовний агроном ТОВ «Агрокомпанія «Дружба» (Теребовлянський р-н, Тернопільська обл.).

— Із ВФК підтримуємо зв’язки протягом 5 років. Придбали в них Atlas із захватом 8 м. Якістю обробітку задоволені: добре витримує задану глибину, забезпечує потрібну для посіву дрібногрудкувату структуру ґрунту, дуже гарно вирівнює поверхню поля, після 1500 га обробітку опідзолених чорноземів лапи мають несуттєве зношення… Одним словом, Atlas — це добра передпосівна техніка. Цьогоріч також взяли у ВФК розкидачі мінеральних добрив MLX, які працюють у нас за навігацією. Нарікань немає: рівномірність розподілення на високому рівні.

 

 

Дмитро РАДІОНОВ, спеціально для газети "Агробізнес Сьогодні"

«Волинська фондова компанія»

logo vfk

43006, м. Луцьк, вул.Вахтангова,16
Безкоштовні телефонні лінії:

0800 21-11-99 (Продаж техніки)

0800 21-11-88 (Продаж запчастин)

0800 21-11-22 (Сервісне обслуговування)

* Дзвінки зі стаціонарних та мобільних
телефонів у межах України безкоштовні

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.