Архітект™ на варті палацу
Современная агрономия: прозрачная, управляемая и прогнозируемая

Компанія BASF допомагає зберегти культурно-архітектурну спадщину України

Агропідрозділ компанії BASF розпочав проект із відновлення Шарівського палацово-паркового комплексу на Харківщині. На реставрацію об’єктів відомої пам’ятки архітектури компанію надихнула назва препарату Архітект™, світова прем’єра якого відбулась саме в Україні. Реставрація обраних об’єктів здійснюється у партнерстві з проектом «Знайдено в Україні» в межах ініціативи «12 вартових».

Унікальний для країни проект став можливим завдяки українським аграріям, що використовують на полях дивовижний препарат захисту соняшнику Архітект™. Від продажу кожного літра продукту виділяють 25 грн на проведення реставрації Шарівського палацово-паркового комплексу.

 

Зодчий високих урожаїв

Архітект™ — це інноваційний продукт для захисту соняшнику, який комбінує характеристики фунгіциду та потужного морфорегулятора. Він буквально змінює архітектоніку рослини, надає небачені раніше можливості у вирощуванні цієї важливої для України культури. Так, Архітект™ вирівнює посіви, при цьому поліпшуючи кореневу систему й загальний стан культури, надаючи стійкості до високих температур і дефіциту вологи, поліпшує витривалість до інших стресогенних факторів. Фахівці відзначають, що в оброблених препаратом рослин збільшується поглинання води та поживних речовин, спостерігається значна стійкість до вилягання, суттєво зростає урожайність та вміст олії у зерні. А фунгіцидна складова препарату покращує імунітет соняшнику та процеси фотосинтезу, дозволяючи ефективно боротися із широким спектром хвороб. Препарат лише з’явився на ринку та вже встиг завоювати надзвичайну популярність в українських аграріїв. А виняткові властивості не тільки зумовили його назву, але й надихнули компанію BASF інвестувати кошти від його продажів у відновлення пам’ятки XIX століття.

 

14 381 89 1

 

Вирощуємо культуру — відроджуємо культуру

Успішна праця на полях є запорукою сталого розвитку країни. Як-то кажуть, буде хліб — буде й пісня, буде й палац. «Ми переконані, що бізнес в Україні має нести соціальну відповідальність. Наша компанія звернула увагу саме на архітектурну спадщину завдяки продукту Архітект™. Він дозволить українським аграріям перевести вирощування соняшнику на рівень, якого раніше не досягали. Символічно, що це одна з ключових культур для Харківщини», — пояснив Андрій Касьян, керівник відділу продажів BASF в Україні під час прес-конференції 14 червня у Шарівському палаці. — Такі проекти не робляться для вигоди. Ми переконані, що бізнес повинен опікуватися не лише своїми доходами на тій території, де він працює».

Стале потужне зростання компанії BASF, виведення на вітчизняний ринок унікальних інноваційних продуктів поєднується із соціальними ініціативами, спрямованими на розвиток України. «Ми розвиваємося, зростаємо далі — і нарощуємо частку ринку. Ми поступально зміцнюємо та збільшуємо свою команду. Висококваліфіковані спеціалісти — це наша основна сила. Фахівці компанії BASF готові професійно йти назустріч аграріям, задовольняти їх запити. Так, у нас є низка нових продуктів у цьому році, в тому числі Архітект™. Це наш блокбастер, його старт був дуже успішним. І ми поєднуємо роботу, спрямовану на зростання подальшої ефективності українського агробізнесу, з соціальною відповідальністю, — підкреслив керівник агробізнесу BASF в Україні, Молдові та країнах Кавказу Тіберіу Діма. — У компанії BASF як світового хімічного гіганта є чотири ключових цінності: креативність, відкритість, відповідальність та підприємницьке мислення. Якщо ви поглянете на проект «Відроджуй з Архітект™», то переконаєтесь, що всі цінності тут гармонійно поєднані. У нас є креативні співробітники; ми відкриті до співпраці та партнерства; ми не тільки робимо бізнес — для BASF дуже важливо бути соціально відповідальною компанією. І таким чином, надихаємо на подальші звершення свою команду та розвиваємо Україну».

 

Перлина співпраці

Реставрація об’єктів здійснюється у партнерстві з проектом «Знайдено в Україні» у межах ініціативи «12 вартових», а також за підтримки Харківської обласної державної адміністрації. Зараз до відновлення готують об’єкти вхідної групи: вхід, зубчаті ворота, будинок сторожа та оранжерейний комплекс.

 

14 381 89 2

 

Губернатор Харківщини Юлія Світлична під час прес-конференції розповіла про спільні плани та перспективи відновлення палацово-паркового комплексу «Садиба» в селі Шарівка Богодухівського району. «Відома архітектурна пам'ятка національного масштабу десятиліттями знаходилася у запущеному стані. На неї завжди не вистачало уваги… Та разом із компанією BASF і організацією «Знайдено в Україні» ми вже знайшли фінансування для проведення першочергових робіт: окрім ремонту даху та комунікацій, планується реконструкція вхідної групи і відновлення оранжереї. Також знаходимося у переговорах із залучення грантової або технічної допомоги та фінансування для того, щоб продовжити ці роботи в подальшому. Вже до кінця 2018 року плануємо розробити документацію та провести протиаварійні роботи. Це включає електрозабезпечення, покрівлю та зливне водовідведення палацу. На сесії обласної ради вже прийняли програму збереження архітектурної спадщини, яка дозволяє нам виділяти на ці цілі фінансування з обласного бюджету, а також залучати міжнародну допомогу».

Автор проекту «Знайдено в Україні» та ініціативи «12 вартових» Лала Тарапакіна зазначила, що метою «проекту вартових» є допомога у відновленні 12 українських замків, які знаходяться у занедбаному стані: «Чому Шарівка? Це унікальний замок. Він був заснований українським козацьким сотником, і всі власники, які були після нього, продовжили цю справу. Мені дуже хочеться, щоб цей проект із відновлення Шарівки став такою собі колаборацією бізнесу, влади та громадських ініціатив».

Від імені президента України харківську ініціативу з відновлення перлини культурної спадщини також вітала представник Президента у Верховній Раді України Ірина Луценко. Вона зазначила, що цей проект має велике державне значення, адже країна потребує звершень і у культурній сфері зокрема. «Для України дуже важливо підтримувати реалізацію культурних проектів, — зазначила чиновниця. — Президентом України розпочато 60 реформ і програм, одна з них стосується популяризації нашої країни як держави в світі. Завдяки йому розроблений закон про створення Культурного фонду України, через нього буде фінансуватися підтримка культурної спадщини, створення документального та художнього кіно. Це початок роботи, важливої для України». І допомога провідних представників бізнесу, міжнародних партнерів дозволяє вивести її на рівень ефективної та надихаючої співпраці. На теренах Харківщини, на території перлини української архітектури, всі щиро бажали: «BASF — успішно працювати! Палацу — бути!».

 

Олекса СТЕРНІЙ, спеціально для газети "Агробізнес Сьогодні"