Червень. Свято. Лімагрейн!
Современная агрономия: прозрачная, управляемая и прогнозируемая

Компанія «Лімагрейн Україна» цього року стартувала з новою концепцією Днів поля. «Агроплатформа Лімагрейн» надає нові можливості для аграріїв отримати та проаналізувати новітні технології й продукти селекціонерів компанії. Під гаслом «Насіння під будь-яким кутом» пройшов червневий захід на Вінниччині. А загалом у свій ювілейний рік компанія «Лімагрейн Україна» порадувала високими досягненнями, котрі втілюються у гарні врожаї на українських полях.

Палюче сонце та спекотні напружені дні в розпал сезону не завадили святу. 19 червня 2018 року на захід компанії «Лімагрейн Україна» на базі ФГ «Одарочка» зібралися агровиробники не лише Поділля, а й всієї України. Цьогоріч компанія відзначає ювілей — 10 років роботи на українському ринку. І зокрема, зустрічає вона його новітнім форматом своїх заходів.

 

Агроплатформа спільного успіху

«Агроцентри й демонстраційні поля роблять усі. І це, мабуть, найкраща опція, аби показати фермерам наочно, в полі те, що маємо, ту лінійку продуктів, яку представляємо на українському ринку, — говорить директор із маркетингу компанії «Лімагрейн Україна» Олександр Астраханцев. — Але хочемо зробити наші заходи більш інтерактивними. «Агроплатформа Лімагрейн» — це саме той зручний майданчик, де аграрії можуть обмінюватись досвідом як між собою, так і зі спеціалістами компанії, іншими фахівцями, яких ми запрошуємо для того, щоб вони могли чимось новим поділитися з агровиробниками».

І все працюватиме на полях по всій країні. «Дуже багато говорять про потенціал України. Я вже в аграрному бізнесі двадцять років і постійно чую про нього, — розповідає генеральний директор компанії «Лімагрейн Україна» Віктор Карбівський. — Та саме серед вас зараз знаходяться люди, які, дійсно, реалізували цей потенціал. Наприклад, на Житомирщині в Попільнянському районі, як всі ви добре знаєте, зібрали понад 12 т/га пшениці сорту Колоніа. Гібриди кукурудзи, ті ж Адевей чи ЛГ 3350, дають далеко за десять тонн. Наші соняшники Тунка, ЛГ 5665М, ЛГ 5580 приносять більш як 3-4 т — там, де ще декілька років тому збирали 1,5-1,6 т/га. Тобто цей потенціал уже у багатьох із вас реалізований».

 

14 381 22

 

Як свідчить практика, завдяки селекції «Лімагрейн» агровиробники можуть збирати понад 3,5 т/га соняшнику, 10 т/га кукурудзи, 4 т/га ріпаку, 100 ц/га пшениці тощо. Ці цифри промовисто свідчать, наскільки урожайними видались роки діяльності на українському ринку для «Лімагрейн». І свій 10-й ювілейний рік провідна насіннєва компанія зустрічає новими продуктами, рішеннями й технологіями. Вони, як ніколи, потрібні вітчизняним сільгоспвиробникам.

«Компанія «Лімагрейн», яка створена, об’єднавши в кооператив більш ніж 2,5 тис. фермерів Франції, показує нам шлях, яким чином перебороти ті негаразди й проблеми, що стоять перед нами — фермерами, аграрними виробниками, господарями. Вижити в таких важких умовах можна, об’єднавшись у кооперативи, або маючи сильну економічну основу, — говорить керівник господарства «Одарочка» Юрій Щетинін. — Таку основу нам з вами надають продукти й творча праця «Лімагрейн».

 

Ріпак: досягти і зберегти

Немає сумніву, що Агро­платформа Лімагрейн на Поділ­лі буде втілена і в інших регіонах України. Адже учасники заходу мають можливість отримати цільову інформацію саме про те, що їм цікаво та потрібно. І, оскільки компанія «Лімагрейн» реалізує на українському ринку кращі світові надбання у селекції, вже доброю традицією стало запрошувати на подібні заходи провідних іноземних фахівців.

Так, продакт-менеджер «Лімагрейн» із Німеччини Вольфганг Людерс відповідає за ріпаковий напрям по всій Європі. Він проаналізував особливості селекційної роботи з цією культурою, підходи та досягнення компанії у цій сфері. Селекціонери ставлять собі за мету допомогти аграріям отримати максимально високий та якісний урожай у конкретних ґрунтово-кліматичних умовах.

Загалом гібриди ріпаку Лімагрейн характеризує гарний генетичний потенціал врожаю, висока пластичність та стійкість до хвороб. Що стосується такого проблемного питання, як розтріскування стручків, то фахівці компанії навіть розробили спеціальне обладнання, яке дозволяє вимірювати цю характеристику й обирати гібриди з найкращим показниками у цьому напрямі. Так що урожай буде — і він буде збережено за будь-якої погоди. Також це надає реальну змогу продовжити збиральну компанію без загрози втрати значної частини врожаю.

 

14 381 22 01

 

І складні спекотливі умови цього сезону не стали на заваді ріпаковим досягненням, як на демонстраційних полях, так і у виробничих посівах. «Я люблю ріпаки, хоча ми довгий час їх тут не продавали. Ми підбирали гібриди, які були б цікаві саме на ринку України — і на сьогодні це вдалося, — констатує продакт-менеджер компанії «Лімагрейн Україна» Володимир Кузьмич. — Це вже буде четвертий сезон, як «Лімагрейн» пропонує гібриди ріпаку. Перші два, які з’явились на ринку, — це Артога та Альбатрос. І вони створили ажіотаж. Зараз до портфоліо входять також такі гібриди, як Арізона, Александер, Атензо, Арсенал, Андерсон, Астроном, Акапулько, Аквіла. Це, дійсно, зіркові продукти — і господарства задоволені лінійкою гібридів озимого ріпаку «Лімагрейн», навіть спостерігається дефіцит насіння.

Люди пробують, порівнюють і розуміють, що ці гібриди справді кращі на ринку. Кращі тому, що відповідають реальним запитам агровиробників. Як уже говорилося, можна виростити гарний урожай, а чи зможемо зібрати його — тут питання. А ріпак «Лімагрейн», окрім високої продуктивності, характеризується дуже доброю стійкістю до розтріскування. «Я особисто своїм колегам розповідаю, що саме головне правильно й вчасно посіяти. Є гібриди як для ранніх строків посіву, так і для пізніх. Але якщо ви вчасно посієте той чи інший гібрид, і отримаєте сходи, то все наступне за вас зробить гібрид, умовно кажучи. Потрібно мати професійний підхід — і ви отримаєте найкращий результат», — говорить Володимир Кузьмич.

 

Зернові: стандарти продуктивності та якості

Зернові культури в Україні традиційно займають чільне місце. І все більшу роль у формуванні сучасного зернового клину відіграють селекційні наробки компанії «Лімагрейн». Та ж Колоніа декілька років тому фактично перевернула уявлення щодо продуктивності пшениці. Та не лише високі врожаї у фокусі уваги селекціонерів компанії. Фахівець із розвитку зернових у Європі Жиль Стагнаро підкреслив, що ведеться успішний цілеспрямований відбір з урахуванням конкретних ґрунтово-кліматичних умов на такі, зокрема, параметри: стійкість сортів до хвороб та різного типу стресових чинників, покращення засвоєння елементів живлення тощо.

 

 

Чим славиться іще селекція «Лімагрейн»? Звичайно, якістю зерна. А це напрочуд важливо під час укладення експортних контрактів на висококонкурентному зерновому ринку. Також компанія не просто створює гарні сорти ячменю та пшениці, а під конкретні потреби: хлібопекарського, пивоварного, крохмального, бісквітного призначення. 

І демонстраційні поля на земельних угіддях господарства «Одарочка» справді вражали розмаїттям якісних сортів, які здатні відповісти на запити кожного виробника. Фахівці компанії «Лімагрейн» відзначають чудові агрономічні якості вже згадуваного блокбастеру Колоніа, та підкреслюють, що на ринок вийшли й нові сорти, не менш цінні та перспективні. Той же Алтіго поєднує високу урожайність зі стійкістю до захворювань. Загалом на ринку постійно з’являються нові унікальні сорти. І такі продукти, як Дагмар, Нордіка, Аркеос, Мескаль, Авеню, Іліас, Етела займають кращі місця в пшеничному портфоліо вітчизняних аграріїв. Окрім високого потенціалу врожайності, якості зерна, толерантності до хвороб та стресових чинників, включення до зернового клину ранніх сортів Авеню чи Алтіго дозволяє господарствам оптимізувати, розподілити терміни збирання зернових.

Компанія «Лімагрейн» славиться гарним озимим ячменем фуражного напряму. Сорти Герлах, Пасо, Каліфорнія та інші здобули визнання у вибагливих українських сільгоспвиробників. Що стосується ярих ячменів — то всі вони мають пивоварний напрям. Дуже цікавий сорт ячменю Танго, котрого на ринку України ще немає. Та на цьому Дні поля агровиробники отримали нагоду вперше ознайомитись із цим ранньостиглим сортом пивоварного напрямку, який має відмінні показники якості та гарну толерантність до основних хвороб.

 

14 381 22 02

 

Селекціонери постійно працюють над тим, щоб іще краще задовольнити запити аграріїв. Наприклад, заслужену популярність здобули сорти ячменю Одіссей та Овертюр, які також мають високі показники щодо стійкості до хвороб, ламкості колоса тощо. Як наслідок, ми отримуємо можливість менше витрачатись на фунгіцидний захист, підвищувати рентабельність вирощування.

 

Вирощуємо майбутнє

«Лімагрейн» — це компанія, яка знаходиться на вістрі найбільш актуальних технологій та підходів у сільському господарстві. І своєрідною «родзинкою» заходу став виступ відомого футуролога Ігоря Новікова. Він констатував, що світ вкрай динамічно змінюється, і не завжди передбачувано. Можна прогнозувати лише головне: висока адаптивність та мистецтво керувати змінами стають одним із головних чинників успіху. І компанія «Лімагрейн» веде перед у розробці технологій, які будуть визначати обличчя сучасного аграрного світу.

 

14 381 22 03

 

Ще відкриваючи сезон-2018, Віктор Карбівський зазначив: «Є речі, на які сільгоспвиробники не можуть впливати — це погодні й кліматичні умови та світові ціни. Але є й такі, на які можна і потрібно. Йдеться про технологію виробництва: що і як сіяти, та за яких умов?».

Компанія «Лімагрейн» дає найбільш актуальні та переконливі відповіді на ці запити аграріїв. Так, три роки тому була представлена технологія захисту врожайності SUNEO® на соняшнику, рік назад презентували технологію оптимізації посухостійкості HYDRANEO® для кукурудзи, а нинішнього на ринок вийшов новий проект із точного землеробства — EASY VR. Аграрії наразі мають змогу підібрати найкращі гібриди для конкретних ґрунтово-кліматичних умов, і висіяти найбільш оптимальним чином, аби забезпечити максимальну віддачу з поля. Співпраця із «Лімагрейн» — це найкраща нагода поглянути на насіння і технології саме під тим кутом зору, який веде до успіху на Вашому полі.

 

Коментарі

14 381 23 1Віктор КАРБІВСЬКИЙгенеральний директор компанії «Лімагрейн Україна»

— Цього року ми відзначаємо десятиліття «Лімагрейн» в Україні. На сьогодні ми є четвертою у світі насіннєвою компанією і, що варто відмітити, виключно насіннєвою. 10 років тому було відкрито невеличкий офіс у Києві. І з року в рік ми набирали оберти й росли — на 30, 40, інколи 50% збільшували наші продажі щороку. Що було досягнуто за цей час? Передусім зростання з кукурудзи, ріпаків, соняшнику, гороху, виведення на ринок принципово нових зернових продуктів. Ми вивели інноваційні технології, створили команду — нині у нас працює близько 70 чоловік, включаючи селекційно-дослідну станцію з кукурудзи, яка знаходиться у Черкаській обл.

Найголовніше, що є у людей, — це комунікації. І велике право, яке повинен мати кожен із нас — право вибору. Тому, я впевнений, що «Лімагрейн» надає вам право найкращого для вас вибору. Всі ви знаєте наш слоган — «Селекція вашого прибутку». І, крім нього, є ще один, яким я пишаюсь — «Від фермерів до фермерів». Тобто все, що ми робимо — це для вас. І все, що відбувається, також завдяки вам…

Ось господар цієї землі виступав і говорив, що складно зараз працювати. Адміністративний, погодно-кліматичний тиск, і, щоб вижити та нормально функціонувати, потрібно гуртуватись, мати міцну економічну основу. Саме її і надає компанія «Лімагрейн». За рахунок чого? Продукти компанії дозволяють у складних умовах забезпечити прибутковість. Передусім ми повинні подякувати нашим селекціонерам, які плідно працюють для того, щоб нам було що показати сьогодні і надати їх господарю, аби він отримав гарні результати. Ми пропонуємо відмінні продукти, які стають гарантією успіху та впевненості у майбутньому.

 

14 381 24 1Олександр АСТРАХАНЦЕВдиректор із маркетингу компанії «Лімагрейн Україна»

— Кожна людина хоче, щоб її почули. І тому ми на таких ось «Агроплатформах» передусім намагаємось дізнатись, що цікавить нашого фермера, які саме питання для нього актуальні, які проблеми він намагається вирішити. Ми хочемо сконцентруватися, по-перше, на тих гібридах, які найбільшою мірою задовольняють потреби наших фермерів саме в конкретній зоні, де проводиться такий захід. На Поділлі він розрахований насамперед на озимі зернові та ріпаки. І планується ще два заходи — на Південному сході і в Центрі України, які будуть більшою мірою присвячені соняшнику та кукурудзі.

Багато чого цікавого в нас є, і ми хочемо донести все це до клієнта. По-перше, ми запропонували онлайн-реєстрацію через наш мобільний додаток LGSEEDS. У полях не завжди є нормальне Інтернет-покриття. А якщо людина завантажила цей додаток, то вона має можливість завжди мати під рукою опис наших продуктів. Зараз ми зробили вже наступний крок — розширюємо функціонал цього додатку, запустили особистий кабінет для користувача.

По-друге, зробили можливість попереднього опитування. Тобто є ряд питань, на які клієнт, фермер відповідають — завдяки цьому ми визначаємо, на що зробити основні акценти під час презентації продуктів. По-третє, ми запрошуємо фахівців з інших компаній та галузей, щоб наші відвідувачі мали нагоду ознайомитися з тенденціями та перспективами технологічного розвитку в агросекторі.

 

14 381 25 1Олег ХАРЧУКголовний агроном СТОВ «Ліщинське» західний кластер агрохолдингу AgroGeneration

— Наше господарство обробляє 4800 га у Житомирській області. Вирощуємо вісім культур — озимі пшеницю і ріпак, ячмені, сою, кукурудзу, соняшник, гречку. Із «Лімагрейн» знайомий практично, тому що ми у себе на товарних посівах успішно вирощуємо їхні гібриди. Подобаються зернові, соняшник, інші продукти цікаві. Я вже другий рік поспіль відвідую цю подію, все подобається: є що вибрати, що побачити. Зараз ринок пропозицій дуже перенасичений, і хочеться обрати найкраще, яке дасть моєму господарству найбільшу урожайність. З компанією «Лімагрейн» ми плідно працюємо. Сільське господарство зараз дуже ризиковане, і ми взагалі помилок не маємо права робити. Намагаємось мінімізувати всі проблемні моменти, щоб зберегти врожай та використати потенціал рослини у повному обсязі.

 

14 381 25 2Віталій МОРКЛЯКкерівник ДП «Тульчинське племпідприємство»

— Ми займаємось тваринництвом, частково рослинництвом. В основному це кормова база для тварин. Але на сьогодні спеціалізація частково перекваліфіковується, тому що більший прибуток приносить рослинництво. Потрібно більш ефективно використовувати землю, займатись інтенсивними технологіями разом із такими компаніями, як «Лімагрейн». Так, минулого року ми сіяли соняшник цієї фірми, який показав досить таки високі результати за не дуже, скажімо, високої технології обробітку ґрунту. І я практично розумію: для того щоб отримувати максимально гарні врожаї, потрібно мати високі технології. Компанія «Лімагрейн» спонукає нас підвищувати рівень виробництва заради кращих результатів. А торік ми отримали добрі врожаї!

 

Олекса СТЕРНІЙ, спеціально для газети "Агробізнес Сьогодні"