Портал «Поле-онлайн». Август-Україна: ріпаковий вимір
Современная агрономия: прозрачная, управляемая и прогнозируемая

Ріпак є однією із найбільш прибуткових великих культур. Технології його вирощування удосконалюються — і цьому українським агровиробникам, зокрема, допомагає унікальний проект компанії Pole-online (Поле-онлайн). Кожен агровиробник на порталі може спостерігати, як реалізуються підходи фахівців компанії Август-Україна щодо організації технологічного супроводу з використанням сучасного інструментарію агролабораторій, спутникового моніторингу, агрометеостанцій тощо), і відстежувати основні етапи вирощування культури та кінцевий результат.

На полі підприємства «Україна Агро-2С» з Чемеровецького району Хмельницької області в рамках проекту «Поле-онлайн» компанія Август-Україна вела технологічний супровід вирощування ріпаку озимого в сезоні 2017-2018.

 

13 380 60

 

Попередником ріпаку був ярий ячмінь. Завдяки якісному прибиранню (низький зріз і роздування соломи на всю ширину жатки, були реалізовані вологозберігаючі заходи. Зокрема, на полі площею 123 га провели лущення стерні на 10-15 см та передпосівну культивацію ґрунту. Під основний обробіток внесли комплексні добрива N16: P16: K16 — 200 кг/га у фізичній вазі. Посів гібриду Вісбі компанії Lembke проведено 18 серпня з густотою 500 тис/га. Для захисту від бур’янів застосували ґрунтовий гербіцид на основі метазахлор в суміші з кломазон у нормі 2,0 + 0,18 л/га, відповідно.

13 380 61 1Оскільки погода була дощовою, в господарстві отримали своєчасні, а головне, дружні сходи з густотою 450-480 тис. га. А для боротьби зі злаковими бур'янами та падалицею ячменю, яка вже переросла чутливі фази, було прийнято рішення застосувати селективний післясходовий гербіцид Міура (хізалофоп-П-етил) у нормі 1 л/га.

За досягнення ріпаком фази 4-х листків 14 вересня настала необхідність регуляції росту та боротьби зі шкідниками. З цією метою у господарстві використовували фунгіцид/ретардант Колосаль в нормі 1 л/га та новинку від Августа — комплексний інсектицид Борей Нео, 0,2 л/га. Ці препарати впоралися зі своїм завданням на «відмінно».

Повторну обробку проводили через 14 днів фунгіцидом Колосаль 1,2 л/га та інсектицидом Брейк — 0,12 л / га, що дозволило вирішили всі проблеми в посівах. Такий вид поля на 3-й день після обробки.

На перезимівлю ріпак пішов у гарному стані, без проявів фомозу. З весняним відновленням вегетації на полі застосували такі препарати, як фунгіцид-ретардант Колосаль Про, 0,8 л/га + Борей Нео, 0,4 л/га. «Такий прийом є класичним у вирощуванні озимого ріпаку, — зазначив регіональний представник компанії «Август» Віталій Ванчуляк. — Адже після перезимівлі рослини пошкоджені, можливі прояви фомозу, морозобою тощо. І з цими викликами відмінно справляються обидва діючі речовини фунгіциду Колосаль Про (тебуконазол, 200 г/л + пропіконазол, 300 г/л.)». Фахівці компанії «Август» також відзначили, що з весни, за щедрого азотного живлення, зростання рослин необхідно дещо стримати для підвищення розгалуження ріпаку. Для цього слід використовувати лише триазольні рострегулятори, зокрема Колосаль Про, оскільки хлормекватвмісні продукти дуже агресивні для культури.

Також був застосований інсектицид Борей Нео (альфа-циперметрин, 125 г/л + імідаклоприд, 100 г/л + клотіанідін, 50 г/л). Діючі речовини у його складі забезпечують ефективну боротьбу зі шкідниками, що є на полі в момент обробки, та мають тривалий період захисту. В результаті обробки на полі стояв повністю здоровий, не ушкоджений хворобами та шкідниками ріпак. Як видно на фото, ріпак вже зацвів, а шкідників немає.

13 380 61 2Гарному стану культури сприяла й добра система живлення. Окрім осіннього внесення NPK 16, навесні були дробно забезпечені Вігор S (сірки — 90%, бентоніту — 10%) — 50 кг/га, карбамід у нормі 200 кг/га та аміачна селітра — 200 кг/га. Також було заплановане внесення 200 кг/га аміачної селітри під налив насіння.

Наприкінці червня період вегетації ріпаку вже добігав кінця. І була проведена ще одна технологічна операція для захисту й примноження нашого врожаю. «У кінці цвітіння і початку наливу насіння ріпаку є кілька моментів, про які потрібно пам'ятати і запобігти, — говорить Віталій Ванчуляк. — Зокрема, альтернаріоз, який пошкоджує рослини ріпаку, в основному в кінці вегетації, викликає передчасне дозрівання, недорозвинені зерна, розтріскування стручків. Втрата врожаю під час розвитку альтернаріозу може становити від 30 до 50%. За вологої погоди посилюється також розвиток і пошкодження рослин насіннєвим прихованохоботником і стручковим комариком.

Тому в кінці цвітіння ріпаку після дощів 20 мм внесли двокомпонентний препарат Спіріт (азоксистробін, 240 г/л + епоксіконазол, 160 г/л) в нормі 0,7 л/га, щоби запобігти розвитку хвороб і, зокрема альтернаріозу. Також для боротьби з насіннєвим прихованохоботником і стручковим комариком був використаний Борей Нео у в нормі 0,3 л/га. Крім того, в цю бакову суміш додавали карбамід — 10 кг/га і сульфат магнію 3 кг/га. Внесення проводили ввечері, коли немає небезпеки присутності бджіл на ще квітучих рослинах.

Ця комбінація, як і система захисту озимого ріпаку від компанії «Август» загалом, спрацювала найкращим чином. Як говорить Віталій Ванчуляк: «Ріпак нас радує — і є всі підстави очікувати врожаю понад 4 т, розраховуємо на 4,3-4,5 т/га».

 

13 380 61 3