Дві прем’єри Суффле
Современная агрономия: прозрачная, управляемая и прогнозируемая

Чому на Дні поля компанії «Суффле Україна» у Київській та Хмельницькій областях приїхали представники сотень господарств, і як за допомогою французьких технологій можна підвищити рентабельність виробництва, знизивши при цьому витрати?

12 та 15 червня 2018 року команда «Суффле Агро Україна» провела свої традиційні Дні поля. Відвідати демонстраційні майданчики, розташовані у Юрківці Київської області та в селі Денисівка, що на Хмельниччині, з’їхалося стільки аграрного люду, що за масовістю ці заходи могли б позмагатися із багатьма аграрними виставками. Агрономів завжди вабить щось нове, причому бажано нове та ефективне водночас. «Суффле Агро» пропонує альтернативу традиційним підходам у рослинництві — комплексну, доступну та покрокову, що передбачає поступове відновлення та нарощування родючості полів із підвищенням рентабельності виробництва. Своєю чергою, цього року агрономічні методи французької компанії отримали потужну технічну підтримку у вигляді спеціалізованих посівних агрегатів SKY Agriculture.

За добрим звичаєм «Суффле Агро» на Днях поля було усе, тому попри дику спеку в Юрківці можна було себе нормально почувати під навісами, охолоджуючись напоями та підкріплюючись різноманітними стравами. Тому, як завжди, цікава екскурсія керівника агрономічного відділу компанії Миколи Матвійчука та його колег сприймалася повноцінно. Акцент на демонстраційних ділянках робився, ясна річ, на озимі культури, однак при цьому можна було отримати реальні практичні рекомендації щодо їх живлення та захисту. Заразом можна було побачити, що собою становить той чи інший сорт або гібрид за умов майже екстремальної посухи.

Скажу відверто: інновації у рослинництві особисто у мене асоціюються саме з такими компаніями, як «Суффле». Причому мова не про показні гасла чи назви, а про цілком реальні речі, які автору доводилося бачити у тих господарствах, де застосовуються елементи технологій «Суффле Агро».

Мова передусім про ПСП «Злагода» у Рівненській області, керівник якого Олександр Яблонський є активний учасником організованого французькою компанією Клубу покращення продуктивності ґрунту SOILTEQ. Там активно використовують сидеральні посіви, листове підживлення та провадять моніторинг стану ґрунту, що прямо відображається на показниках урожайності. І, звичайно ж, я маю на увазі провідне у цьому плані господарство ТОВ «Прогрес-Теребовля», у якому вже років сім не мають клопотів ні із обробітком ґрунту, ні із тоннами NPK, ні із бур’янами, висіваючи сидеральні суміші «Суффле Агро».

 

13 380 54

 

Ми неодноразово спілкувалися із керівником ТОВ «Прогрес-Теребовля» Андрієм Стецишиним та його колегами, перепитуючи про кожен нюанс на перший погляд неймовірної технології. Насправді вона виглядає простішою, аніж традиційна: поле постійно вкрите сумішшю сидеральних культур, коренева система яких розрихлює ґрунт, не гірше ніж спеціальні агрегати. Сидерати накопичують поживні речовини, зберігають вологу та не дають вилізти бур’янам. У разі потреби їх можна трохи підкосити чи «прибити» гліфосатом. Сівба ж виконується просто в стерню. У результаті досягається низка агрономічних та економічних переваг, оскільки заощаджуються чималі кошти на придбанні агрегатів, пальному, добривах тощо, а збереження вологи та зростання родючості ґрунту дає змогу постійно збирати гарні врожаї. При цьому вартість підсіву сидератів не перевищує 300 грн/га щороку.

Ясна річ, що з огляду на очевидні успіхи технологій SOILTEQ в Україні команда «Суффле Агро» їх активно пропагує, постійно займаючись їх удосконаленням, і цьогоріч відбувся справдешній технічних прорив на цьому напрямі. Ми маємо на увазі, звичайно ж, презентацію та запуск у роботу двох унікальних посівних агрегатів виробництва французької компанії SKY Agriculture: моделей Easy Drill та Maxi Drill, здатних сіяти просто в сидерати з одночасним підсіюванням покривних культур. Обидва агрегати вперше представили в Україні ще на початку року, навесні провели низку пробних посівів, а вже під час Днів поля 12 та 15 червня провели повноцінну демонстрацію можливостей новинок, на які, до речі, в Україні є вже перші покупці.

Модель MaxiDrill призначена для роботи в екстремальних умовах, зокрема, сіяти у вологий ґрунт із великою кількістю пожнивних решток за різними технологіями. Конструкція агрегату передбачає водночас обробіток ґрунту та висів насіння. Перевагою MaxiDrill є висока пропускна здатність та унікальне розташування дисків та сошників.

Своєю чергою, модель EasyDrill може працювати по пожнивних рештках, мульчі та класичній технології, залежно від налаштувань секцій. Ця сівалка може висівати три культури водночас та вносити мікродобрива у два різні шари грунту, коротко характеризує сівалки Sky відомий фахівець із посівної техніки Володимир Підвальний.

З технічної точки зору Easy Drill більш зорієнтована на прямий висів у стерню, при цьому моделі із захватом 3 і 4 м пропонуються із механічним висівом, а 4 і 6 м — із пневматичним. Maxi Drill має захват від 4 до 6 м. Швидкість сівби обох моделей перебуває у межах 12 км/год., що є чудовим показником для сівалок цього типу.

Не заглиблюючись у конструктивні особливості Maxi Drill та Easy Drill (тут, як-то кажуть, краще один раз побачити, аніж сто разів почути), відзначимо, що на Днях поля «Суффле Агро» відбулася демонстрація їх роботи. Агрегати зайшли на ділянку поля, на якій розкошували цілі зарості сидератів і полишили за собою рівненькі рядки майбутніх сходів. Швидко, точно, акуратно і головне — ця технологія працює! Бо демонстраційні покази — то одне, а от практика застосування сівалок SKY Agriculture цієї весни довела, що з сидератами чи без, а вони відмінно показують себе за будь-якої технології.

«Весна була затяжна, а тому ячмінь EasyDrill ми почали сіяти із 9 квітня. Це господарство «Маяк» у Хмельницькій області, де попри посуху маємо нормальні результати. У Львівській області чудові враження справляє ярий ріпак, висіяний на площі 200 га. Активно випробували обидві сівалки на полях ТОВ «Агропрогрес Теребовля» на Тернопільщині. З успіхом пройшли випроубвання агрегатів SKY на полях СФГ «Дослідне» у Полтавській області, де практикується ноу-тіл», — перераховує Володимир Підвальний.

На мою думку, головною перевагою сівалок Sky є їх справжня універсальність, що дає змогу власнику використовувати їх для сівби за найрізноманітнішими технологіями. До того ж за найновішими, із використанням покривних культур та внесенням мікродобрив. При цьому агрегати по-справжньому надійні (завод SKY Agriculture належить відомій компанії Sulki) і мають належний сервісний супровід.

«Ми маємо великий склад запасних частин та сформовані сервісні бригади у Славуті, а також збираємося відкрити аналогічне відділення у Жашкові. Адже сервісне обслуговування техніки — це ключовий момент для кожного виробника», — стверджує керівник «Суффле Агро Україна» Самюель Робар.

Завважмо реальну зростаючу зацікавленість аграріїв до комплексних технологій, що пропонує «Суффле». Надто передбачливих власників господарств, які розуміють, що ще рік-два без дощів за традиційними витратними механістичними технологіями можуть потягнути їх бізнес донизу. І саме «Суффле Агро» може запропонувати адекватні відповіді на ці виклики, оперуючи не гаслами, а реальними результатами, досягнутими в Україні.

 

Ігор ПАВЛЮК, спеціально для газети "Агробізнес Сьогодні"