Перлина у сузір’ї FMC
Современная агрономия: прозрачная, управляемая и прогнозируемая

Кораген® — провідне рішення для захисту кукурудзи та сої від шкідників

Цей продукт недарма називають інсектицидом №1 у світі. І в Україні Кораген® успішно використовують на польових і овочевих культурах, садах та виноградниках. Щодо кукурудзи, то він заслужено займає чільне місце у системі захисту. На Всеукраїнській конференції компанії FMC, присвяченій захисту кукурудзи та сої від шкідників, науковці й практики підкресли: з урахуванням усіх агрономічних, екологічних та економічних чинників, Кораген® є, дійсно, провідним рішенням для прибуткового вирощування цих культур.

Полтавщина 21 червня зустрічала гостей зі всієї України. На конференції, яка відбулась у комплексі «Верхоли» поблизу села Соснівка, розглядалися питання, які вкрай важливі для більшості вітчизняних агровиробників. А сам захід пройшов під знаком Кораген® — провідне рішення для захисту кукурудзи та сої від провідної компанії.

 

Зустрічайте компанію № 1

13 380 45 4Історія компанії FMC налічує уже 135 років. І, зокрема, в останні роки вона напрочуд потужно розвивається, інвестуючи в дослідження та розробку все більші кошти. Після придбання у 2015 року FMC контрольного пакету акцій датської компанії «Кемінова» і придбання значної частини глобального бізнесу компанії DuPont минулого року, FMC увійшла у п’ятірку найбільших агрохімічних компаній світу. А якщо рахувати виключно напрям ЗЗР, без насіннєвого бізнесу, то вона є компанією №1. Відтепер потужний портфель засобів захисту рослин компанії FMC надає ще більші можливості для агровиробників. І Кораген® є справжньою перлиною світового рівня.

Цей інсектицид із нового класу антраніламідів (хлорантраніліпрол — 200 г/л) в Україні був зареєстрований під брендом Кораген® у 2012 році. Зараз його успішно використовують на картоплі, томатах, сої, соняшнику, ріпаку, яблуні та винограду, і, звичайно, на кукурудзяних полях. Сьогодні на кукурудзі в Україні зареєстровано три продукти подібного хімічного класу. І практика свідчить, що найбільш стабільною, потужною та екологічно безпечною дією відзначається саме Кораген®.

Це зіркова розробка DuPont, яка глобально перейшла до портфелю FMC у 2017 р. Із самого початку інсектицид Кораген® дуже активно стартував за рахунок абсолютно нового механізму дії та приголомшливо високих стандартів екологічної безпеки. Сьогодні якраз ми дивилися дані трирічних випробувань, які наводив доктор біологічних наук, академік Віталій Федоренко — і бачили, наскільки Кораген® — всебічно якісний продукт. І те, що цей інсектицид є №1 з продажу в світі — а вже кілька років тому його продажі глобально перевищили 1 мільярд доларів — цей факт про щось говорить! В інсектициду Кораген® надзвичайно широкий спектр застосування для культур в багатьох країнах, дуже чимале коло контрольованих шкідників. Все це робить препарат абсолютно незамінним, реальним стандартом інсектицидного захисту на багатьох культурах. Зокрема, в Україні він використовується на яблуні, картоплі, сої, соняшнику, ріпаку, а на кукурудзі — інсектицид номер один».

 

Якісний та безпечний контроль

Інноваційний продукт проти луско-, двокрилих та деяких жорсткокрилих шкідників на багатьох культурах поєднує у собі овіцидну, овіларвіцидну та ларвіцидну дії. Кораген®, потрапивши в організм комахи, спричиняє миттєву зупинку харчування, параліч м’язів та призводить до загибелі протягом 24-72 годин. Як підкреслюють фахівці, навіть коли шкідник іще живий, він абсолютно безпечний для культури. Препарат характеризується швидкою дією та тривалим періодом захисту, можливістю застосуваня навіть за високих температур — до 28-30 С. І що важливо, Кораген® має найбільш високі показники безпечності для корисної ентомофауни. Як пожартував один з агрономів на конференції: «Пасічники мені руку подають!».

Кораген® забезпечує, дійсно, королівський захист для цариці полів. Зокрема, від стеблового метелика, який здатен спричинити втрату врожаю на рівні 1, 5 т/га, також суттєво знижується якість зерна. «Стебловий метелик — шкідник номер один для кукурудзи в Україні. Це наш постійний домінантний вид, і ареал його поширення все збільшується, — відзначає продукт-менеджер компанії FMC Роман Цуркан. — Та рівень контролю кукурудзяного стеблового метелика з появою Кораген® підвищився із 40-60% до 80-95%. І ми з гордістю можемо сказати, що контролюємо його».

Ще один шкідник, який з’явився у 2013 році і зробив переполох у всій Україні — це бавовникова совка. Окрім шкоди, яку наносить сама гусінь, вона сприяє зараженню грибами й появі мікотоксинів. Вони дуже небезпечні для організму людини і тварин, їх наявність у зерні ставить серйозні обмеження щодо реалізації вирощеної продукції. Кораген® дозволяє уникнути цієї проблеми, гарантуючи ефективний пролонгований контроль як кукурудзяного стеблового метелика, так і бавовникової совки та інших лускокрилих.

 

13 380 44 2

 

Захист вашого прибутку

Із 2015 році проводяться масштабні дослідження, порівнюючи конкурентні продукти. Дані з низки господарств у різних регіонах переконливо свідчать: Кораген® немає рівних у плані агрономічної ефективності та економічної доцільності. Чистий прибуток від застосування препарату на кукурудзі становив від 81, 3 до 169, 7 дол./га. Як наголосив Микола Курінний, головний агроном ПП «Імені Калашніка» з Полтавської обл.: «Цей препарат дійсно працює. У кожному бізнесі головне — прибуток, і він від застосування цього препарату є. Коли ми визначаємось із системою захисту, і я цей препарат рекомендую у план закупки, то керівника мені не потрібно вмовляти».

Також він чудово зарекомендував себе на сої. Кораген®, зокрема, ефективно контролює весь спектр листогризучих совок, які становлять все більшу проблему. Втрати врожаю в окремі роки можуть становити понад 50 %. Але Кораген® і тут приходить на допомогу: він працює навіть у спекотних умовах, забезпечуючи, завдяки трансламінарній дії, надійний пролонгований захист культури. Також свою роль він може відіграти в контролі популяції павутинних кліщів та попелиць, адже безпечний для їх природніх ворогів-ентомофагів.

Загалом, характеризуючи особливості препарату, Роман Цуркан підкреслив: «Ваша культура отримає надійний захист, ви — урожай покращеної якості та його збереження. Основні переваги Кораген® — широкий спектр контролю лускокрилих шкідників і довготривалий захист: до двох-чотирьох тижнів. Використання продукту дає 10-12% збережений урожай на рівні 10-12%, гнучкість у часі застосування, що є перевагою для великих виробників».

На конференції були детально розглянуті особливості, фази та норми застосування препарату за обробки як наземним, так і авіаційним методом. Фахівці FMC завжди готові надати технологічну підтримку, консультації та поради. І чудовий захід, присвячений гарному продукту, ще раз засвідчив: Кораген® чекає ще більш широке визнання серед українських аграріїв. Бо він того вартий — і недарма стоїть на варті врожаю у всьому світі.

 

Коментарі

 

13 380 45 2Роман ЦУРКАН, продакт-менеджер компанії FMC

— Ми пропонуємо дієве рішення, той елемент технології, який зарекомендував себе у світі та Україні як інсектицид №1. Це не є маркетингове перебільшення — це чиста правда. Як свідчить практика, той агровиробник, який хоч раз застосував Кораген®, від нього вже не відмовляється. Тому що препарат працює якісно, безпечний для довкілля, і приносить прибуток. Незалежно від погодних умов, Кораген® зберігає 10-12% урожаю. Навіть у таких посушливих умовах, які зараз склалися на Полтавщині та практично і по всій країні. Якщо прорахувати економіку його застосування, то його доцільність не викликає ані найменшого сумніву.

 

13 380 45 3Микола КУРІННИЙ, головний агроном ПП «Імені Калашніка» с. Калашники, Полтавська обл.

— Із Корагеном® ми працюємо вже п’ять років. Змусило нас життя його застосувати не стільки через кукурудзяний метелик, скільки через бавовникову совку. Перший раз ми його внесли за допомогою авіації — результат був 100%. Це препарат, від застосування якого я як агроном отримую не одне задоволення, а цілих два. Перше — візуальне. Після його застосування рослини кукурудзи стоять, як сосни, рівненькі, в міжряддях немає ніякого повалення, а коли розкриваєш качани, то відсутня бавовняна сумка. А друге задоволення — від прибавки урожаю. Ми в господарстві на різних полях залишали діляночки необроблені, то, залежно від року, прибавка сягала від 7 ц до тонни. Тобто це повністю покриває витрати на купівлю препарату, його внесення і ще, грубо кажучи, трохи нам залишається. Щодо впливу на бджоли, скажу так – жодний пасічник на мене не має нарікань.

Застосовували ми його також і на сої. Є фермери, які віддіють перевагу цій культурі, але не дуже люблять за нею доглядати. А із Корагеном® це досить просто та ефективно. Він, дійсно, працює і приносить прибуток.

 

Олекса СТЕРНІЙ, спеціально для газети "Агробізнес Сьогодні"