Час кардинальних змін
Современная агрономия: прозрачная, управляемая и прогнозируемая

Прогресивне майбутнє сільського господарства України вже настало. І воно починається в Інституті здоров’я рослин (Crop Care Institute) компанії «Укравіт», двері якого нещодавно урочисто відкрили в Черкасах. Цей потужний проект дає можливість Україні досягнути високого рівня розвитку не тільки у науковій галузі, а й у багатьох інших сферах життя. Присутні на відкритті закладу гості стали свідками того, як закладається фундамент якісного майбутнього української науки, переломного моменту переходу від застарілих систем до сучасних перспективних технологій.

 

Земля наших дітей

Рослини, що нас оточують, мають потужний потенціал, який людина поступово відкриває для себе. І наука відіграє важливу роль у розвитку та здобутті нових знань. За останні сто років агроіндустрія зробила великий крок вперед. Новітні технології змінюють сільське господарство. Україна зарекомендувала себе серед світової спільноти як потужна аграрна країна, яка має неабиякий потенціал для розвитку.

На жаль, сьогодні ми за якістю виробленої продукції програємо навіть тим країнам, які мають досить несприятливі умови для ведення сільського господарства. Деградація ґрунтів, поступове забруднення водних ресурсів, загальне погіршення екологічної ситуації — це українське сьогодення.

«Щоб зберегти нашу землю нащадкам, ми повинні по-новому побачити майбутнє агроіндустрії», — запевняють у компанії «Укравіт». Статистика показує, що сьогодні лише 10% агрокомпаній використовують у роботі новітні агротехнології. Хоча останніми роками в Україні почали з’являтися власні розробки у сферах виробництва органічних добрив, молекулярних технологій, вирощування методом гідро- чи аеропоніки тощо. Але щоб змінити майбутній розвиток в Україні, потрібен системний підхід. Тільки постійно досліджуючи можливості землі, води, клімату та рослин, можна повною мірою реалізувати їх потенціал, запобігти екологічним катастрофам і надати країні сприятливі умови для розвитку.

Кожен клієнт компанії «Укравіт» вже встиг оцінити якісно новий рівень наукових знань та їх реалізацію в українській агроіндустрії.

 

13 380 18 1

 

У компанії розповідають — аграрії в своїй роботі використовують велику кількість різноманітних засобів захисту рослин та насіння, різних добрив. Постачальники пропонують тисячі найменувань продукції. Покупець у цьому різноманітті або вибирає навмання, або орієнтується на ціну товару. Інколи постачальники, які імпортують продукцію, просто не розуміють склад препаратів. Щоб був якісний продукт, вміст діючої речовини має бути не менш ніж 92-97%. А ряд компаній-виробників намагаються зекономити і використовують технічні концентрати, в яких вміст діючої речовини 60-70%, а інколи навіть 50%, інших домішок — 40-50%. На жаль, таких випадків досить багато.

Як розповів журналістам власник ГК UKRAVIT Віталій Ільченко, компанія відмовилась іти шляхом більшості постачальників і вирішила створити власне виробництво. Понад 18 років тому це була досить складна проблема. На той час всі заводи та їхнє обладнання були майже знищені. І Україна поступово перетворювалась на велике поле для експериментів. Адже легше було просто імпортувати в країну закордонну продукцію, не залучаючи до цього українських спеціалістів, не відраховуючи в державу податки тощо.

Ми поступово шукали спеціалістів різних сфер, які б допомогли нам створити проект. За ці понад 18 років наш колектив багато досяг та багато зробив для країни. Можна впевнено сказати, що ми лідери в агрохімічному секторі, — розповів Віталій Ільченко. — Відкриття інституту — це не альтернатива державним установам. Ми й надалі будемо спільно співпрацювати.

В Інституті здоров’я рослин, який створено на базі лабораторії компанії «Укравіт», можна перевірити продукцію власних постачальників засобів захисту рослин, зробити повний аналіз усіх, навіть найменших речовин у складі того чи іншого препарату. Також є можливість перевірити якість насіннєвого матеріалу, води, ґрунту, дослідити рослину більш детально.

Ми прагнемо, щоб в Україні теж створювались та розвивались цікаві продукти і корисні проекти. Інститут здоров’я рослин — це не тільки новий стандарт якості продукції «Укравіт», це новий стандарт якості всього аграрного сектору України, зазначили в компанії. Для реалізації проекту компанія закупила найкраще світове обладнання у Швейцарії, США, Німеччини та Японії.

У майбутньому «Укравіт» планує створити філіали Інституту у всіх областях України та надалі розвивати науку і виробництво. У числі майбутніх проектів — створення біохімічного індустріального парку, біологічної лабораторії.

 

Інститут здоров’я рослин — це не бренд, а показник якості компанії

Щоб побачити на власні очі всі технологічні новинки Інституту, радимо завітати у сам заклад. Одним із нових напрямів розвитку компанії «Укравіт» є виробництво безпосередньо мікродобрив для вирощування рослин методом аеропоніки. На території закладу будують приміщення з аеропонними установками площею понад 300 м². Одна з основних особливостей вирощування аеропонних рослин те, що поживні речовини до рослини потрапляють у вигляді туманних аерозолів під дією форсунок. Три компоненти, які входять до складу води, допомагають рослині отримувати поживні речовини. Це сприяє надшвидкому росту рослин і дозволяє збирати 3-4 урожаї протягом року. Компанія у майбутньому планує розробити нову лінійку препаратів для вирощування різних культур закритого ґрунту.

 

13 380 19 2

 

Ще одна новинка — кліматична камера, яка дозволяє моделювати штучні кліматичні умови. Температура в камері регулюється від -10 до + 60. Одним із нових напрямів, який планують розробляти в Інституті, це виробництво кріо­протекторів, для покращення стресостійкості рослин саме в зимовий період. Кліматична камера оснащена фітотронною системою, що дозволяє моделювати день/ніч, підтримується температурний режим і вологість. Це дозволяє вирощувати рослину фактично за будь-яких кліматичних умов. Крім того, в цій кліматичній камері проводяться випробування препаратів компанії Укравіт.

 

13 380 20 4

 

У лабораторії елементного аналізу головне — правильна пробопідготовка. Лабораторія має мікрохвильову систему нового покоління, яка дозволяє пришвидшити аналіз пробопідготовки у 100 разів. Якщо раніше класичний метод займав до 4-7 днів, то сьогодні пробопідготовку зразка можна провести за півгодини. Вона зручна в експлуатації, мінімізує втрати липких елементів, безпечна для роботи оператора. Зразки для досліджень можуть бути різні: починаючи від води, ґрунтів і закінчуючи продуктами харчування і біотичними зразками (волосся, нігті тощо).

Обладнання хімічної лабораторії дозволяє надати аграріям оперативні дані з дослідження зразків, адже всі аналізи виконуються якісно та швидко. Лабораторія проводить детальний аналіз добрив на вміст калію, азоту, мікроелементів, визначає показники родючості ґрунту, діагностує елементи живлення, які потрібні культурі.

 

Коментарі

13 380 18 2Віталій ІЛЬЧЕНКОвласник ГК UKRAVIT

— Для наших талановитих фахівців ми створили найкращі умови для праці. Серед них професори, науковці, кандидати хімічних наук. Ми співпрацюємо з багатьма університетами. Хочемо, щоб у майбутньому, Інститут був науково-практичною базою для студентів, які зможуть проходити у нас практику. Плануємо запросити ще близько 100 науковців у наш проект. До нас вже приїжджають на роботу з інших міст, налагоджена співпраця з українськими спеціалістами, які наразі працюють в наукових установах за кордоном.

В Інституті здоров’я рослин ми створили гарні умови для наших науковців, щоб вони могли втілювати свої проекти на батьківщині. Ми закупили найновітніше обладнання, аналоги якого є в найкращих лабораторіях світу. Проаналізувавши, наприклад ґрунт, можна контролювати кількість добрив, надлишок яких може завдати шкоди йому та людині.

За останні роки у нас погіршується екологічна ситуація, у звичних для нас овочах чи фруктах накопичуються важкі метали. У дітей виникають алергічні реакції на ті чи інші продукти харчування. Це все підштовхує до того, щоб змінювати технології, дбати про наше майбутнє. Нам потрібно впроваджувати якісні безпечні технології, і наші науковці будуть над цим працювати й створювати всі умови для розвитку сильної країни. До речі, у Східній Європі такого проекту, як наш, немає.

Основне питання, яке постає перед нами — відповідальність, яку покладено на нас перед майбутніми поколіннями. Впевнено можна сказати — цей проект принесе користь, здоров’я нашим дітям.

 

13 380 20 1Володимир МАЛІНОВСЬКИЙстарший науковий консультант Інституту здоров’я рослин

— Та концентрація технічних засобів і ті зусилля, що докладає «Укравіт», дійсно, вирізняє її серед інших. Ми розуміємо проблеми фермерів і знаємо, як компанія завдяки Інституту зможе допомогти багатьом у їх вирішенні. Основна концепція закладу — відкритість і корисність для суспільства. Ми відкриті для співпраці як зі спеціалістами в хімічній галузі, так і з інженерами-новаторами.

Аналогів такого наукового закладу ще немає в Україні. Держава, на жаль, не дуже переймається розвитком інститутів. Сумний факт: в Україні найнижчі у світі витрати на розвиток наукової галузі.

 

13 380 20 3Степан КОЦІРАголова агрофірми «Нічлава», Гусятинський р-н, Тернопільська обл.

— Хочу сказати, що відкриття Інституту здоров’я рослин — це велика подія у житті всієї України і галузі сільського господарства зокрема. Бо в країні, дійсно, є проблеми не тільки у вирощуванні здорових рослин, а й якості ґрунту. Якщо буде здоровий ґрунт, то буде і якісна, здорова їжа. І ми, аграрники, відчуваємо ці проблеми та хочемо вирішити їх.

Мені приємно було походити в приміщенні самого Інституту, подивитись на лабораторію. Я вже навіть зацікавився, як на практиці провести аналіз ґрунту. Не просто працювати за шаблонами, а індивідуально для кожного поля, кожної ділянки підбирати технології, бачити, якщо міндобрив у ґрунті вистачає, то не створювати надлишок, а вносити їх там, де бракує. Думаю, відкриття Інституту здоров’я рослин — це дуже перспективна справа. Приємно, що тут представлені новітні світові технології, і ми, українці, зможемо працювати за стандартами передових аграрних країн світу.

 

Юлія СТАВНІЙЧУК, спеціально для газети "Агробізнес Сьогодні"