Харківська географія VERSATILE
Современная агрономия: прозрачная, управляемая и прогнозируемая

Місяць тому наша команда побувала в гостях у цілої низки провідних аграрних господарств Харківської області — регіону, де родючі грунти поєднуються із посушливими умовами роботи, де досить великі відстані поміж населеними пунктами, і де вираз «надійна зручна техніка» містить особливе смислове навантаження. Яким має бути оптимальне співвідношення ціни та якості, та чому керівники господарств, ділячись планами щодо придбання нових зернозбиральних комбайнів, упевнено озвучують назву VERSATILE та «Донснаб-Агротехніка»?

 

ТОВ СП «Ягідне»: «Ці комбайни відпрацьовують від А до Я»

ТОВ СП «Ягідне» належить до тих господарств, куди приїздиш і відразу почуваєшся своїм. Відразу кидається в очі лад та спокій на території МТС, чистенькі машини та агрегати і розмірена заклопотаність інженерів та механізаторів. Неозброєним оком помітно, що люди зайняті, однак ніколи не відмовлять гостям на доброму слові.

В господарстві працюють вже чотири комбайни TORUM 750, причому показали себе так, що спочатку було придбані дві машини, а після того господарство взяло ще дві.

— Для нас найважливіше — це якість техніки у широкому розумінні. Наші комбайни повинні вчасно, без втрат та зупинок зібрати максимально чисте зерно, а ціна їх придбання та вартість обслуговування — перебувати у межах розумного. Тому у нас і працюють TORUM 750, — посміхається головний інженер господарства Віктор Жовтоног.

12 379 82 2

Віктор Петрович на запитання про враження від роботи зернозбиральних комбайнів VERSATILE відповідає просто:

— Вони відпрацювали у нас минулий сезон, як-то мовиться, від А до Я. Впевнено без зупинок та питань зібрали пшеницю на площі 1,5 тис. га, рухаючись зі швидкістю від 5 до 7 км/год. Це при тому, що середня урожайність культури становила 53 ц/га.

Відразу ж пригадуються рекомендації більшості виробників зернозбиральної техніки, які рекомендують не перевищувати швидкість комбайна більше 4, максимум 5 км/год. Однак, як виявляється згодом у розмові, ці машини чудово себе показують у роботі на вищій швидкості, відтак, і демонструють вищу продуктивність.

Тому недивно, що TORUM 750 вважається однією із найбільш продуктивних моделей роторних комбайнів на світовому ринку. Кожна машина розрахована на збирання врожаю на площі не менш ніж 2000 га впродовж сезону, намолочуючи зерна по 40 т/год.

— При цьому відсоток втрат тут мінімальний — як у всіх сучасних комбайнів і перебуває у межах 1-2%. Маємо змогу порівняти чистоту зібраного зерна із комбайном іншого відомого виробника — у бункері TORUM воно чистіше. До речі, модель має значний запас потужності — фактично ми завантажуємо її 425-сильний двигун на 70%, що забезпечує нормальний рух схилами та суттєву економії пального, — наголошує Віктор Жовтоног.

Мої співрозмовники відзначають виняткову універсальність моделі, що вельми знадобилося у господарстві, де вирощують широченний спектр культур, починаючи із соняшнику та кукурудзи і завершуючи ріпаком, гречкою та просом.

— Комбайн разом зі штатною жаткою забезпечують оптимальний зріз під час збирання будь-якої культури і чудово копіює поверхню грунту. В ньому реально комфортно працювати, що додатково позитивно впливає на продуктивність. Серед технічних особливостей хочу відзначити передусім систему обмолоту із бітерною похилою камерою, ротором із декою, що обертається, і трьома точками обмолоту. Звідси, зокрема, випливає і висока продуктивність, і чистота зерна, — звертає увагу заступник головного інженера Віктор Чорний, який багато років відпрацював механізатором і буквально відчуває кожну машину.

Цікаво, що на полях ТОВ СП «Ягідне» чотири комбайни VERSATILE дали змогу встановити своєрідний рекорд. Разом із п’ятьома машинами інших виробників тут зібрали врожай на площі 5 тис. га впродовж 21 дня.

— Ми ростемо, тому, гадаю, техніки VERSATILE з часом у нас побільшає. Приглядаємося до трактора VERSATILE 2375, оскільки знаємо, що це потужна надійна машина. В принципі будемо прислухатися до порад менеджерів «Донснабу»: вони нас ще ніколи не підводили!

 

«Колос»: «Головне для нас — утриматися у строю!»

В господарстві «Колос» в обробітку перебуває приблизно 2,5 тис. га землі. Про нього менеджери «Донснаб-Агротехніки» відгукуються із особливою повагою, адже керує ним жінка — Наталя Проценко, причому керує упевнено, справедливо, усіма силами намагаючись підтримувати соціальну інфраструктуру не лише свого населеного пункту, але й усього Шевченківського району Харківської області. В 2015 році тут з’явився перший комбайн VERSATILE ACROS 595 Plus, а за рік — ще один. Показово, що Наталя Борисівна планує придбати найближчим часом ще один зернозбиральний комбайн VERSATILE.

12 379 83 2

— Як ми працюємо? Почнімо з того, що у Шевченківському районі, за моїми спостереженнями, випадає найнижча кількість опадів у всій області. Минулого року, скажімо, із травня до листопада не випало жодної краплини дощу. Тому щоб зібрати пристойний урожай, і залишитися в плюсі, доводиться докладати усіх зусиль і, звичайно ж, використовувати техніку з оптимальним співвідношенням ціни та якості. Середня урожайність зернових торік у нас становила 40 ц/га і, я вважаю, що з огляду на несприятливі кліматичні умови це дуже достойний результат, — розповідає очільниця господарства.

До 2011 року в «Колосі» була винятково вітчизняна техніка. Потихеньку агроформування почало використовувати техніку відомих виробників, і в сегменті зернозбиральних комбайнів зрештою обрало саме VERSATILE.

— По-перше, нас пов’язує щира давня дружба із компанією «Донснаб-Агротехніка». Ми намагаємося прислухатися до них і в технологічному, і в комерційному плані, оскільки встигли неодноразово переконатися у щирості та ефективності їхніх порад, і звичайно ж, в якості сервісного обслуговування. По-друге, придбання спочатку одного, а потім другого ACROS 595 Plus дало змогу здійснити справжній технічний прорив, а з іншого — розумно витратити кошти. Я спілкувалася із керівниками тих господарств, де вже працювала ця техніка, і прислухалася до думки людей, котрих знаю та поважаю. Зрештою ми вчинили правильно. Звичайно ж, не буває ідеальною техніки, і кожна машина рано чи пізно може вийти із ладу, але ACROS 595 Plus навіть перевершили наші сподівання. Тепер ми хочемо придбати ще потужніші комбайни VERSATILE, — стверджує керівник господарства «Колос».

ACROS 595 Plus оснащений 325-сильним двигуном, потужності якого достатньо для збирання врожаю усіх видів традиційних для України культур на площі понад 1000 га щорічно. Машина може працювати із жатками з шириною захвату від 5 до 9 м.

12 379 83 1

Система автоматичного копіювання рельєфу разом із функцією автоматичного регулювання швидкості обертання мотовила жатки запобігає зростанню втрат за нею на підвищених швидкостях. Важливо також, що похила камера не вимагає переобладнання під кукурудзу.

Бункер великий — 9000 л, вивантаження займає не більше двох хвилин. Цікава особливість його полягає у тому, що вивантаження є роздільним завдяки послідовному вмиканню шнеків, тобто можна вивантажувати частину зерна в одну машину, а потім в іншу. Така можливість є дійсно унікальною.

Кількість домішок у бункері не перевищує 1 %.

— Маю сказати, що одна із головних проблем сьогодні у сільському господарстві — це кадри. Тому важливо, по-перше, що такі сучасні комбайни, як ACROS 595 Plus водночас є дуже простими в роботі та обслуговуванні. По-друге, що ми співпрацюємо із виробником та дилером, який розуміє, що нам потрібна швидкість реагування на виклик. Постійна наявність запасних частин та якість виконання обслуговування разом із консультативною підтримкою, — акцентує увагу Наталя Проценко.

З її слів, обидва комбайни VERSATILE, до яких у разі потреби приєднується ще один невеликий комбайн-ветеран, разом цілковито забезпечують збирання врожаю на площі 2300 га. Це, мабуть, найкраща характеристика можливостей моделі ACROS 595 Plus.

Ми ще багато про що спілкувалися з енергійною та попри всі життєві чи виробничі труднощі завжди упевненою у собі керівником господарства «Колос». Наталя Борисівна щиро вболіває за ті населені пункти, в яких вона працює, і за долю держави загалом. Зі свого боку вона, як може, дбає про соціальну інфраструктуру села, сподіваючись, що рано чи пізно припиниться відтік молоді за кордон та до великих міст. А для цього потрібно підвищувати ефективність агробізнесу на місцях. Як стверджує сама Наталя Проценко, пояснюючи обраний курс винятково на придбання якісної техніки: «Головне для нас — утриматися у строю!». І ми впевнені, що все у господарстві «Колос» складатиметься якнайкраще.

...Висловлюємо щиру подяку компаніям VERSATILE Україна та «Донснаб-Агротехніка» за по-справжньому насичену цікаву поїздку на Харківщину. Цю подорож можна, дійсно, назвати незабутньою попри непередбачувані заасфальтовані шляхи області!

 

Василь ЧЕРКАС, спеціально для газети "Агробізнес Сьогодні"