В Україні створено Клуб стратегічних партнерів плодоовочевого ринку
Современная агрономия: прозрачная, управляемая и прогнозируемая

Після відвідин супермаркету чи базару частенько постає дражливе питання: «Чому ми не можемо вирощувати якісні фрукти та овочі за доступною ціною?». Дійсно, ситуація на плодоовочевому ринку вельми своєрідна: обсяги виробництва скорочуються, ціни для виробників падають, а для кінцевих споживачів, навпаки, зростають. Для вирішення ситуації потрібні стратегічні комплексні рішення — і Клуб стратегічних партнерів плодоовочевого ринку, засновниками якого стали компанія Syngenta в Україні та проект USAID «Підтримка аграрного і сільського розвитку», вже над цим працює.

Якщо навіть взяти не персики чи виноград, а елементарний борщовий набір, то він, згідно з даними за лютий 2018 року, подорожчав на 35% порівняно з 2017-им. І весною вартість лише збільшилася, адже запаси минулого року скорочуються чи закінчуються, а нового врожаю ще чекають. Прийшло літо, і ціни начебто сезонно припадають, але загальна тенденція не змінюється. Виробникам не дуже вигідно вирощувати, а споживачам дорого купляти. Щодо якості, то її інколи взагалі краще не коментувати.

Звичайно, Єгипет нам допоможе з картопелькою, Китай із часничком, а Туреччина з помідорами та персиками… Проте могло би — і має бути! — навпаки. Україна має величезний плодоовочевий потенціал як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках. І над задіянням механізмів реалізації цього потенціалу вже працює Клуб стратегічних партнерів плодоовочевого ринку. На першому засіданні, яке пройшло 22 травня 2018 року в місті Києві, були визначені стратегічні цілі та пріоритетні напрями роботи.

 

Якісно та доступно

Як було зазначено, ключові цілі Клубу стратегічних партнерів полягають у наповненні українського ринку овочами й фруктами вітчизняного виробництва, підвищенні якості продукції, підтримці впровадження систем стандартизації і сертифікації продукції, налагодженні комунікації та взаємодії між гравцями, а також стабілізуванні вітчизняного ринку фруктів і овочів у цілому. Для вирішення поставлених задач Клуб об’єднує усіх представників ринку: виробників, переробників, торговельні мережі та рестораторів.

Компанія «Сингента» — це стратегічний партнер світового та українського агробізнесу. В її портфоліо не лише польові культури, а й насіння плодових та овочевих культур, а також декоративних рослин та квітів. І, звичайно, для аграрної галузі стандартом якості та інноваційних підходів стала широка лінійка засобів захисту рослин. Компанія має понад 100 наукових центрів у всьому світі, інвестує чималі кошти в розробку нових технологій і продуктів в сільському господарстві.

«Компанія Сингента прагне бути надійним партнером для своїх клієнтів та інноваційним лідером у галузі. Тому ми тісно спілкуємося із виробниками й іншими гравцями ринку, аби вчасно визначати виклики індустрії, потреби споживачів та розробляти кращі рішення для агробізнесу, — зазначає Гебхард Рогенхофер, генеральний директор компанії Syngenta в Україні. — Очевидно, що для стабільного розвитку українському ринкові овочів і фруктів бракує дещо ефективнішої комунікації та взаємодії між його гравцями, а також правильного позиціонування власного бізнесу у виробничо-збутовому ланцюжку. Створення Клубу допоможе об’єднати учасників ринку, щоб покращити їхню агротехнологічну, маркетингову й фінансову діяльність. Стабільний і прибутковий ринок овочів та фруктів із якісною продукцією у кінцевому підсумку важливий для усіх учасників сектора. Та не менш важливою є потреба українців у якісних овочах і фруктах вітчизняного виробництва за доступною ціною».

Слід відзначити, що упродовж останніх кількох років різко змінилися потреби й уподобання плодоовочевого ринку. У світі 70% овочів реалізуються у свіжому вигляді. Окрім цього, в середньому на 1% щорічно зростає попит на заморожені овочі, а споживання консервованих за останні 10 років істотно знизилося. Натомість зростає попит на підготовлені до приготування або вже приготовані овочі та на овочеві снеки. Керівник підрозділу маркетингу засобів захисту рослин компанії «Сингента» Микола Довгаль, приводячи цю статистику, підкреслив, що більша частина овочів у світі, як і раніше, вирощується для продажів на місцевих ринках: «Експорт овочевої продукції становить лише 5%, хоча частка експортного ринку зростає».

І український виробник може досягти успіху, лише коли буде динамічно відповідати на виклики ринку. «Зростання добробуту країн світу формує нові споживчі преференції до типу, якості, пакування, презентації агропродукції. Зміна в потребах споживача вимагає зміни підходів до ведення бізнесу, — наголошує Ксенія Сидоркіна, заступник директора проекту USAID «Агросільрозвиток». — Сільгоспвиробникам важливо адаптувати найкращі світові практики агровиробництва, щоб залишатися конкурентними. Перед виробниками і переробниками постають нові виклики, як-от запровадження міжнародних стандартів якості та безпечності продукції, налагодження партнерських зв’язків і застосування нових технологій. Виробникам, заготівельникам, переробникам, торговельним мережам потрібен єдиний майданчик для відкритого діалогу й ефективнішого партнерства. Клуб стратегічних партнерів — чудова ініціатива».

 

12 379 20

 

Стратегічний крок вперед

За оцінками «Сингента», загальна площа промислового вирощування овочів в Україні протягом останніх 5 років зменшилася майже на 20 % (із 202 до 167 тис. га), картоплі — на 25 % (із 67 до 50 тис. га). Микола Довгаль зазначив, що обсяг ринку ЗЗР теж поступово знижується, а недостатнє застосування інтенсивних технологій і, як наслідок, отримання продукції низької якості й висока конкуренція, у тому числі імпортної продукції, призводять до скорочення українського ринку овочів та фруктів і втрати прибутків.

«З огляду на це ми вважаємо, що створення Клубу стратегічних партнерів плодоовочевого бізнесу — це необхідний крок уперед. Через регулярну комунікацію з різними учасниками цього ринку ми зможемо виявити нові перспективні напрями просування українських плодів і овочів як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках. Щороку в світі збільшується кількість держав, що імпортують овочі. Поряд із найбільшими традиційними імпортерами (США, Західна Європа, Японія) швидко нарощують частку імпорту Індія, Китай, Об’єднані Арабські Емірати. Тобто світове споживання плодів, овочів та картоплі зростає. І це прекрасний шанс для українських виробників зайняти свої ніші на світовому ринку. До того ж наші спільні дії спрямовані на підвищення культури споживання плодоовочевої продукції в Україні — з точки зору безпечності та якості продуктів для споживачів, покращеного асортименту, вирівнювання сезонності в пропозиції, нових видів та форм пакування, переробки, передпродажної підготовки тощо», — резюмує Микола Довгаль.

Говорячи про перспективу українського плодоовочевого ринку, фахівці відзначають нестабільність попиту (збуту), зростання вартості ресурсів, особливо для впровадження механізації та автоматизації виробництва, низьку купівельну спроможність українських громадян, систематичне зниження рентабельності плодоовочевого бізнесу. Відсутність належного рівня агромаркетингу плодоовочевого ринку також негативно позначаються на ринку. Керівник підрозділу маркетингу засобів захисту рослин компанії «Сингента» в Україні вважає, що створення Клубу стратегічних партнерів плодоовочевого бізнесу — необхідний та суттєвий крок уперед: «Через регулярну комунікацію з різними учасниками цього ринку ми зможемо виявити нові перспективні напрями просування українських плодів і овочів як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках».

 

12 379 21

 

Якісна продукція для вітчизняних споживачів

Попереду велика й тривала робота, результатом якої мають стати позитивні зміни для українського бізнесу овочів та фруктів. «Ми вміємо вирощувати, але не вміємо перетворювати вирощене в якісний та доступний товар… І на стратегічному рівні бачимо, що потрібно об’єднуватися. Наші наукові технології мають стати взаємодоповнюючими, інтегрованими. Вони повинні допомагати фермеру працювати до поля, у полі і після нього, — говорить Костянтин Іванюк, директор відділу маркетингу компанії «Сингента». — Ми віримо, що, об’єднавши зусилля ключових гравців, успіх можливий. Сподіваємося, що в подальшому коло учасників Клубу тільки зростатиме. До нас будуть приєднуватися нові господарства й фермери, торговельні мережі, оптові ринки й переробники. Адже наша мета — забезпечити якісними і різноманітними овочами й фруктами українських споживачів та допомогти країні стати одним із ключових експортерів плодоовочевої продукції у світі, і за рахунок цього підвищити прибутки всіх гравців сегменту, а передусім наших плодоовочевих господарств, щоб не просто запобігти зменшенню площ, а навпаки — сприяти їх зростанню та інтенсифікації виробництва».

 

Проблеми та рішення

Щоб досягти поставлених цілей, організатори спрямують діяльність Клубу на вирішення низки викликів, які перешкоджають стабілізації та росту ринку.

  1. Недостатня якість вітчизняної сільгосппродукції, повільне впровадження міжнародних стандартів якості.
  2. Нестача сучасних потужностей для передпродажної переробки продукції, несформована культура виробництва і споживання продукції з доданою вартістю та пов’язані з цим труднощі щодо виходу українських виробників на організовані вітчизняні ринки та експорт.
  3. Низька культура планування виробництва фермерами (вирощуємо те, що звикли, і намагаємося продати вирощену продукцію без чіткої схеми збуту замість того, щоб орієнтуватися на потреби ринку).

 

Рішення, що пропонуються Клубом:

 

  1. Допомога у впровадженні міжнародних стандартів якості та безпечності продукції, насамперед GLOBAL G.A.P. і HACCP.
  2. Підтримка у розвитку потужностей для створення додаткової вартості плодоовочевої продукції та допомога у розширенні ринків збуту.
  3. Ознайомлення із сучасними підходами до ведення бізнесу, плануванням виробництва (площі, терміни, зберігання і графіки поставок), із юридичними і фінансовими аспектами, маркетинговими стратегіями та агротехнологіями шляхом залучення провідних українських і міжнародних тренерів та експертів. Організація навчальних поїздок і стажувань, створення й підтримка демонстраційних локацій, поширення кращих практик.


Ініціатори Клубу розраховують на те, що він стане не тільки майданчиком для безпосереднього спілкування гравців ринку, а й спонукатиме до відкритого діалогу і створення спільних бізнес-проектів. Це допоможе налагодити прямий продаж сільгосппродукції через офіційні канали збуту без посередників, виробити прийнятні для всіх сторін стандарти якості, знизити роздрібну ціну та, водночас, збільшити доходи фермерів.

Завдяки участі в Клубі торгові мережі, оптові ринки та навіть HoReCa матимуть можливість відслідкувати якість продукції по всьому ланцюжку виробництва й переробки через тісний зв’язок із виробниками, в тому числі візити на агрофірми. «Вони зможуть спільно з виробниками підбирати культури і гібриди для цілорічної реалізації, узгоджувати терміни й обсяги можливого виробництва та поставок з урахуванням потенціалу сховищ і теплиць», — додає Костянтин Іванюк.

Компанія «Сингента» і проект USAID переконані, що разом вони мають достатньо ресурсів, щоб відчутно вплинути на покращення функціонування плодоовочевого ринку в Україні. Зокрема, «Сингента» стане провідним організатором роботи Клубу. Компанія планує проведення тренінгів та практичних сесій за участі експертів «Сингента», які працюють в Україні, іноземних колег, незалежних експертів, фермерів із європейських країн; запровадить навчання на своїх демо-майданчиках і відкриє доступ до технічної сервісної програми «АгроГід».

Олекса СТЕРНІЙ, спеціально для газети "Агробізнес Сьогодні"