Посівна на суглинках — житомирська практика Rapid
Современная агрономия: прозрачная, управляемая и прогнозируемая

Напевно, кожен агроном знає, що для ефективного вирощування культур на суглинистих ґрунтах підійде далеко не будь-яка техніка, особливо, якщо це стосується посівних комплексів. Висока зносостійкість робочих органів — одна з головних вимог до знаряддя, але не ключова. Суглинисті ґрунти дуже швидко ущільнюються, тому вирішальну роль відіграє порядок розміщення робочих органів на знарядді. Знаючи це, співвласник СФГ «Сонячний пагорб» (Житомирський р-н, Житомирська обл.) Валерій Колосівський з-поміж широкої пропозиції ринку під цьогорічну посівну вибрав посівний комплекс Rapid 400C від швецького виробника Väderstad.

 

Перший екзамен Rapid, або технічні характеристики на практиці

«Торік ми озимину взагалі не встигли посіяти: залили осінні дощі. Комбайн день-у-день встиг зібрати останні гектари вже мокрої сої, а потім все — в поле не вийти. Добре, що врожай весь зібрали, — розповідає Валерій Колосівський. — А цьогоріч ми посіяли недавно придбаним Rapid 400C (захват 4 м) ярий ячмінь, овес та сою на загальній площі 600 га».

З його слів, це були поля різної групи: одні лишались невирівняними після дискування та культивації, інші стояли необробленими, вкритими рослинними рештками після збирання сої.

 

12 379 70 1

 

«Вони викликали найбільшу пересторогу. Ґрунт на них був таким переущільненим, що здавалось: без повного обробітку тут не обійтись. А як його робити навесні, тим паче такій, як цьогорічній?! Після обробітку на 15 см — волога втече, і результату не буде, — зазначає співвласник СФГ «Сонячний Пагорб». — Тож і на тих полях запустили Rapid 400C, що сіяв ячмінь. Самим було цікаво: подужає чи ні».

 

якісне насіннєве ложе

У Rapid 400C СФГ «Сонячний пагорб» перша лінія робочих органів представлена системою Disc Aggressive — це два ряди дисків Ø450 мм, виготовлених (як і всі робочі органи) із запатентованої Väderstad надміцної сталі твердістю 55 одиниць за Роквеллом. Завдяки конічній формі вони інтенсивно подрібнюють та кришать ґрунт, забезпечуючи розпушену, дрібногрудкувату структуру. Більше того, така форма дисків зберігає кут атаки у міру його зношення.

«Конічні диски дали дуже гарний результат, якісно перемішавши та розпушивши ґрунт на глибину 5 см, чітко до вологого шару», — відзначає пан Валерій.

Не менш важливим є й принцип розміщення дисків на рамі: в першому ряду половина їх направлена праворуч, половина — ліворуч, задній ряд дзеркально відображає перший. Завдяки такому Х-подібному розташуванню сівалка рухається без відхилення — чітко прямою лінією за трактором.

 

12 379 70 2

 

насіння та добрива — у вологий шар

Однією із визначних рис Rapid є диско-анкерні сошники для висіву культури та добрив. Цей тип сошника має декілька важливих переваг. Вирізний диск розрізає пожнивні рештки та робить у ґрунті вузьку борозну трохи глибше обробленого шару. Анкер зі зносостійкою пластинкою карбідофольфраму (для підвищення ресурсу) очищає сім’яложе від решток та ущільнює дно, таким чином притягаючи капілярну вологу. А потім закладає у це середовище добрива чи висіває насіння. Сошники кріпляться до рами за допомогою гумових амортизаторів, що забезпечує стабільну витримку глибини на високих швидкостях 10-15 км/год. Цьому сприяє і суттєве притискне зусилля кожного сошника на ґрунт у межах 120-150 кг.

«Сошники чітко витримують задану глибину. Як на шляху трапились рослинні рештки, то диск сошника не перевертає їх, не волочить та не забивається — перерізає, як ножем. Головний ефект, який вони забезпечують — все насіння ми поклали точно у вологий ґрунт. Це величезна перевага, тим більше за такої весни. Після того, як зійшов сніг, у нас пройшов один дощ, завдяки якому досходило 15% насіння, — підкреслює Валерій Колосівський. — Не менш важливо, що й добриво закладається у вологий шар. Раніше ми вносили його розкидачем, після чого культиватор загортав, і добриво опинялось на різних рівнях. Де була волога, там і подіяло. Rapid 400C закладає добриво рівномірно, в вологий шар, де воно розчиняється і стає доступним рослині».

Сошники для добрив розміщені за ґрунтообробними дисками в один ряд на відстані 25 см один від одного, чітко між двома насіннєвими рядками (відстань з обох боків 6,25 см). За ними два ряди сошників із міжряддям 12,5 см висівають культуру.

 

12 379 70 3

 

оптимально для суглинків

Наступним працює шинний коток, колеса якого розміщені за принципом offset (у шаховому порядку), що зменшує потребу в тяговому зусиллі на 25%. Кожне колесо (безкамерне, тиск 1,5 атм.) закриває дві борозни з насінням та одну з добривом, при цьому основне навантаження припадає на останню. Такий підхід сприяє швидкому розчиненню добрив і, водночас, запобігає переущільненню ґрунту над насінням. Разом із тим, кожне колесо котка за допомогою спеціального механізму витримує глибину роботи двох сошників висіву насіння. Завершує сівбу розпушувальна борона, що закриває вологу та запобігає утворенню кірки після дощів.

«Наші ґрунти важкі: як їх не обробляй, а ногою став — і ґрунт наче камінь. Тому поширена система висівних комплексів: «дискова борона-коток-сошники» нам не підходить. Інша справа Rapid, у якому коткування проходить, коли всі інші процеси вже відбулись. Ґрунт лишається пухким! Навіть зараз за браку вологи на поверхні немає тріщин — тільки гарна мульча, яка зберігає вологу в ґрунті, — наголошує Валерій Колосівський. — Після висіву зерно опинилось у вологому шарі, а тому й 85% сходів були дружніми. Ми теж тренуємось. Вологи в ґрунті було багато, тож посіяли на 2,5-3 см, а треба було на 4-5 см. Та все приходить із досвідом».

 

На малій батьківщині Rapid

Додатково переконатись у правильності вибору на користь Rapid 400C Валентин Євгенович зміг наприкінці травня, коли в складі групи сільгоспвиробників і представників компанії «Ведерстад Україна» вирушив у Швецію на завод Väderstad. «Під час відвідин відчувалась висока відповідальність, із якою компанія підходить до виробництва своєї продукції, видно, що чималі інвестиції та ресурси вкладаються у розвиток і поліпшення якості наявної лінійки. Ми обійшли весь завод, бачили й сучасні станки, й інші різноманітні ноу-хау, а також оцінили робочий уклад: немає зайвого поспіху, всі працюють розмірено та спокійно, — згадує Валерій Колосівський. — Також спостерігали за випробуваннями техніки в кам’яному кар’єрі. Зокрема, Rapid пустили працювати по великих кам’яних брилах. Так шкода її! Але це дозволяє виявити слабкі місця у конструкції, дізнатись, що саме і де треба посилювати. Крім того, ми відвідали місцевих фермерів, у яких працює техніка Väderstad. Зокрема, один власник Rapid (земельний банк 200 га) розповів, що за 10 років експлуатації він не поміняв на сівалці жодного підшипника… Одним словом, Väderstad мене просто зачарувала».

 

12 379 71 1

 

Зручність експлуатації

Rapid 400C оснащена сталевим бункером, об'єм якого 4350 л розподіляється між насінням та добривами пересувною перегородкою відповідно до поточних потреб. «Хоч бункер і досить великий, але при цьому Rapid 400C має малу висоту завантаження. Це дуже зручно, адже ми можемо швидко завантажити її без «спеціального навантажувача», — відзначає співвласник господарства.

Дозувальна система Rapid 400C із гідравлічним приводом працює відповідно до заданої норми висіву та швидкості руху агрегату (вимірюється радаром) у конкретний момент.

«Ми сіяли колосові в нормі 230 кг/га. Я тепер не знаю, чи багато це, чи мало, адже, з одного боку, посуха, а з іншого — можливості Rapid 400C дуже суттєві. Для сої зменшили норму: з колишніх 150-160 кг/га (з розрахунку, що зійде 110-112 кг/га) до 120 кг/га. Але, думаю, цього забагато, оскільки Rapid 400C дає можливість отримати ті самі сходи за норми 110-115 кг/га. Загалом сівалка витримує норму в межах допустимої похибки. Так само й по добривах: ми вносили нітроамофоску в нормі 200 кг/га та аміачну селітру 150 кг/га, — каже пан Валерій. — Хоч є можливість перекривати рядки (збільшуючи міжряддя), але сою вирішили сіяти з міжряддям 12,5 см — так зараз починають сіяти у США. Одна з ключових переваг такого способу — соя формує боби на стеблі вище, значить за жаткою втрати будуть меншими… Це буде цікавий досвід».

 

12 379 71 2

 

управління

Керування Rapid 400C відбувається за допомогою системи управління E-Control на базі iPad, за рахунок якого здійснює­ться моніторинг і контроль у режимі реального часу, а також дистанційне налаштування і калібрування.

«Управління надзвичайно легке. Від Rapid не хочеться відходити: приємно все налаштовувати, виставляти потрібні параметри. Робити це легко завдяки продуманій візуалізації на iPad», — зазначає співвласник господарства.

 

12 379 71 3

 

Висновки

До Rapid 400C у СФГ «Сонячний пагорб» працювала імпортна застаріла механічна сівалка з захватом 6 м із можливістю одночасного внесення добрив. Зі слів пана Валерія, то була надійна машина, але налаштовувати внесення добрив було складно, а добитись якісного загортання насіння — практично неможливо.

«Rapid 400C — зовсім інша справа. За 10 годин ми сіяли нею до 40 га: у нас поля неправильної конфігурації — маневри забирали час. Але проводити їх доволі зручно завдяки двом парам поворотних коліс, — резюмує Валерій Колосівський. — Rapid 400C працювала з трактором потужністю 210 к.с. — трохи замало для неї, але для нормальної роботи нам вистачало. Загалом на засівання одного гектару ми витрачали 9-10 л дизпалива. Що таке на гектар посіву витрати 9 л дизпалива?! Раніше стільки було потрібно тільки для сівби, а ще ж робота дискової борони, культивація, розкидання добрив, коткування… Потрібно було залучати багато людей і цілий комплект техніки, а тут всі операції робить один механізм, і при цьому тратиться лише 9 л/га. Загалом із Rapid 400C ми висіваємо насіння та добрива в оптимальне середовище, зменшили витрату посівного матеріалу, зберегли час та пальне… — мені дуже подобається ця машина».

 

Дмитро РАДІОНОВ, спеціально для газети "Агробізнес Сьогодні"