Solguard: комплексний захист соняшнику від вовчка
Современная агрономия: прозрачная, управляемая и прогнозируемая

21 грудня в м. Дніпро компанія Syngenta провела масштабну конференцію, присвячену Solguard — комплексній програмі захисту соняшнику від особливо небезпечного паразита — вовчка.

 

Дмитро СІРИЙ, спеціально для "АС"

Соняшник… Важливість цієї культури складно недооцінити. Стабільно висока ціна впродовж років на насіння та продукти переробки, великий попит і висока рентабельність виробництва зробили його однією з головних культур у сівозміні та бюджеті багатьох вітчизняних підприємств, особливо в південних і південно-східних регіонах. Виробництво «сонцелюба» зростає. Так, за даними компанії Agritel, 2016-2017 маркетингового року (МР) воно сягнуло рекордних 13,5 млн т, що на 83,7% більше, ніж 2015-2016 МР. Разом із виробничими обсягами збільшуються і переробні потужності — 18,5 млн т у порівнянні з 16 млн т 2015-2016 МР. Отже, соняшник і надалі лишатиметься рентабельною та цікавою для виробництва культурою. Чи все ж таки ні?

Ворог №1
Річ у тім, що разом зі збільшенням площ під культуру та появою нових гібридів різкого поширення набув і небезпечний паразит — вовчок (Orobanche cumana Wallr.). Чому небезпечний? Тому що ця непоказна рослина не просто забирає урожай чи знижує його якість, а в найближчому майбутньому (5-10 років) вона має всі шанси поставити жирний хрест на соняшнику як сільгоспкультурі взагалі. Але як таке можливо?

Потужна біологія
Для прикладу перенесемося на одне з полів соняшнику в степовій кліматичній зоні України. На його краю (коло траси), в одному з міжрядь з'явилася маленька рослинка висотою 10-50 см із невеликими зібраними в циліндричні суцвіття квітками, схожими на невеликі коробочки. «Залежно від висоти рослини їх може нараховуватися від 10 до 50 шт., — розповідає керівник діагностичних центрів Syngenta Юлія Шевченко. — В кожній формується 1,5-2 шт. дрібного, пиловидного насіння (довжина — 0,25-0,3 мм, ширина і товщина — 0,15-0,25 мм, маса 1 тис. насінин — 0,008-0,01 г — ред.), відповідно, лише одна рослина вовчка здатна продукувати до 60 тис. насінин. За рік на полі, яке заражене паразитом на 5%, їх лишається близько 100 млн». Насіння паразита є електростатичним — після дозрівання воно осипається і прикріплюється до часточок ґрунту. Минають дні: господарство зібрало соняшник, обробило ґрунт, на полі колоситься озима пшениця.
 
За цей час комбайни, транспорт, що проїжджає трасою, ерозія ґрунту, комахи, зливи та сильний вітер рознесли часточки землі із насінням вовчка полем (деякі закинуло і на сусідні поля), а трактори з ґрунтообробною технікою ще й накрили їх шаром землі. Під ним насіння Orobanche cumana очікує на сприятливі умови всю зиму, весь рік, а як нагода не трапиться раніше — може чекати і 30 років. Проте цьому вовчку пощастило: після збору озимої пшениці в господарстві знову посіяли соняшник. Після настання фази 2-4 листків його молода коренева система починає виділяти хімічні речовини. «Під їхньою дією з насіння вовчка з'являються присоски-гаусторії, які прямують до коріння сонцелюба, — звертає увагу Юлія Шевченко. — Діставшись, вони прикріплюються до них: судини паразита з’єднуються з судинами соняшнику, завдяки чому вовчок тягне з нього поживні речовини та воду. Відбувається пригнічення рослини-господаря, і зрештою соняшник гине». Але до цього моменту вовчок встигає сформувати бульбу, розвинутися, вирости, відцвісти і розмножитися.

Головний «козир»
І тут розкривається головний «козир» паразита: «Вовчок розмножується насінням, яке утворюється завдяки перехресному запиленню, самозапиленню та апоміксису (клонування самого себе), — наголошує Юлія Шевченко. — Це дає випадкові комбінації збігу генів, багато з яких є успішними. Так формуються нові популяції та раси вовчка, які долають генетичну стійкість гібридів і є агресивнішими. Але головною проблемою є швидкість його еволюції. Так, якщо раніше нові раси з'являлись раз на 30 років, то сьогодні — кожні 5-7 років. При тому, що для виведення нового генетично стійкого гібриду селекціонерам потрібно 14-15 років».

4 рівні небезпеки
На полі в цей час зміни малопомітні: невеликі групи заражених рослин у рядку чи в колі — це поганий знак, який свідчить про те, що зараження поля перейшло на другий рівень. Коли наступного разу на цьому полі вирощуватиметься соняшник, кількість та розмір уражених ділянок збільшиться — третій рівень зараження. А за цим наступає 4-й. «Його ми спостерігали 2010 року під час першої поїздки до Росії, в Ростовську область, — згадує керівник групи польових культур Syngenta Сергій Бут. — Там було два райони, де вирощувати соняшник було неможливо в принципі: він ще не встиг зацвісти, а на полі вже було 100% ураження вовчком».

Міць комплексного захисту
Вовчок є потенційною загрозою для безлічі господарств, для багатьох він уже є проблемою, яка потребує дієвого рішення. Саме тому на початку 2016 року Syngenta запустила в Україні Solguard — масштабну програму захисту соняшнику від паразиту, яка складається із поєднання трьох елементів: генетично стійких гібридів, систем Clearfield® і Clearfield® Plus, а також агротехнічних заходів. Варто розуміти: реалізація Solguard повністю не знищить вовчка, але суттєво пригальмує його шкодочинність та еволюцію. Це дозволить українським аграріям уникнути сумного досвіду ростовських колег, зменшить шкодичинність цього паразита та попередить його подальше поширення територією України.

Знати свого ворога
«Якщо ти знаєш ворога та знаєш самого себе, то зі 100 битв не програєш жодної. Якщо ти знаєш себе, але не знаєш ворога — іноді будеш вигравати, іноді програвати. Якщо не знаєш ні ворога, ні себе — програватимеш завжди», — цією цитатою з праці «Мистецтво війни» китайського генерала Сунь Цзи глобальний менеджер із розвитку бізнесу олійних культур Syngenta, експерт міжнародного рівня Луїс Карслос Алонсо наприкінці січня 2016 року відкрив презентацію Solguard в Україні.

Знати свого ворога — це одне з головних завдань програми захисту, адже чим більше наука знатиме про вовчок, тим ефективніше зможе йому протистояти. Саме тому до створення та подальшої реалізації Solguard Syngenta залучила колосальні потужності. Так, відбір нових рас і польові дослідження вовчка проводяться на базі дослідних підрозділів в Іспанії, Туреччині, Росії, Угорщині, Румунії та Україні. Розробка стійких гібридів соняшнику до нових рас вовчка є одним із головних завдань селекційних центрів: «У нас є 4 селекційні центри: у Франції, Аргентині, Індії та Україні, в м. Дніпро, яку ми відкрили 2007 року», — відзначає голова селекції соняшнику Syngenta Броніслав Дозет.

Найскладніше завдання — визначення рас вовчка — виконують експерти науково-дослідних центрів в Іспанії, Швейцарії, Великобританії, а незабаром і в Україні. «Ефективний контроль вовчка базується на детальному аналізі ситуації в окремому господарстві, що неможливо зробити без ідентифікації його рас. Це складний процес, адже, наприклад, раса F в Іспанії відрізняється від раси F в Україні, — зазначає Юлія Гриценко. — Тому Syngenta в рамках програми Solguard вирішила створити першу в Україні лабораторію з ідентифікації та вивчення рас вовчка. Головна мета — допомога сільгоспвиробникам: визначення рас паразиту на кожному окремому полі і надання науково обґрунтованих рекомендацій з їхнього стримування.

Друга мета — дослідження вовчка в Україні, мапування його рас для розуміння загальної ситуації і вироблення відповідних рішень». При цьому важливо, що експерти центру тісно співпрацюватимуть із колегами Іспанії та Швейцарії: використовуватимуть їхній великий досвід у вивченні вовчка, натомість надаючи результати досліджень паразита в Україні. Офіційне відкриття науково-дослідного центру заплановане на перші місяці 2017 року.

Водночас, із січня менеджери з продажу Syngenta отримають на телефон новий додаток, який допоможе оперативно давати рекомендації аграріям відповідно до ситуації з вовчком на кожному окремому полі. «В цьому додатку є зародки штучного інтелекту, який здатний самостійно навчатися, — наголошує керівник групи Digital-маркетингу Syngenta Олексій Долгодушев. — Він працює так: менеджер приходить до вас, ставить вам кілька питань: приблизний рівень зараження вовчком, сівозміна, координати заражених полів тощо. Ці дані передаються до спеціального аналізатора, створеного на основі штучного інтелекту, який показує найбільш імовірну расу вовчка та дає кілька варіантів розгорнутих рекомендацій із його стримування. Крім того, додаток дозволяє побачити карту розповсюдження вовчка, залежність його поширення від певних факторів, наприклад, пилових буревіїв, а згодом — й історію. Вся ця інформація дозволить вам працювати проти вовчка з більшою ефективністю».

Надійні генетичні бар'єри
Першою складовою програми Solguard є гібриди соняшнику, потужна генетика яких є надійним захистом від нових рас вовчка. Першим серед них визначається СИ Кадікс — середньоранній гібрид помірно-інтенсивного типу, який поєднав у собі здатність формувати гарну врожайність у посушливих умовах та стійкість до рас вовчка A-G. Головною перевагою наступних трьох гібридів є те, що вони були виведені спеціально для України.

Середньостиглий гібрид помірно-інтенсивного типу СИ Ласкала, добре відомий багатьом аграріям своєю визначною здатністю: до останнього моменту зберігати листовий апарат здоровим, завдяки цьому насіння має час максимально налитися. Крім того, він має посухо­стійкість популярного в Україні НК Конді, олійність до 52% та стійкість до рас вовчка A-G. Середньопізній гібрид помірно-інтенсивного типу Естрада цікавий передусім своєю здатністю витримувати високі температури під час цвітіння, завдяки чому завжди має виповнений кошик. Разом із тим, він визначається доброю посухостійкістю й олійністю на рівні 52%, а також стійкістю до рас вовчка A-G. Середньостиглий гібрид СИ Купава попри те, що створений для інтенсивної технології вирощування, визначається стабільністю врожаїв. Водночас, у ньому гармонійно поєднується олійність до 53%, добра посухостійкість і стійкість до вовчка рас A-G.

«Ці гібриди мають великі можливості, але хочу вас застерегти: використовуючи тільки генетично стійкі гібриди, ви отримаєте рішення проблеми на 4- 5 років, — підкреслює менеджер Syngenta з розвитку соняшнику та ріпаку в Україні Геннадій Малина. — Адже вовчок еволюціонуватиме і надалі — і вже на 3-4 ротацію генетична стійкість дасть збій. Для довгострокового контролю вовчка частка генетично стійких гібридів соняшнику в загальній структурі не повинна перевищувати 60-70%. Решту мають займати гібриди під системи захисту Clearfield® і Clearfield® Plus. Поєднання цих складових при грамотному плануванні структури посівних площ соняшнику дасть дві ключові переваги: не провокуватиметься поява нових рас вовчка, а його насіннєвий банк на полі зменшуватиметься».

Дієвий гербіцидний захист
Система Clearfield® у портфелі Syngenta представлена гербіцидом Каптора® (д.р. 33 г/л імазамоксу + 15 г/л імазапіру) та низкою стійких до нього гібридів. Так, для посушливих умов менеджер Syngenta з розвитку соняшнику та ріпаку в Україні рекомендує середньоранній гібрид екстенсивного типу Санай МР, який вирізняється стабільною урожайністю в умовах посухи, а для прихильників високоолеїнового сегменту — новий середньостиглий гібрид інтенсивного типу Коломбі. В умовах помірного зволоження гарно розкриє свій потенціал інша новинка — середньостиглий високоолеїновий гібрид інтенсивного типу СИ Експерто, олія якого містить до 90% олеїнової кислоти.

Класичний лінолевий сегмент під виробничу систему Clearfield® представляє низка потужних гібридів. Ранньостиглий НК Фортімі належить до помірно-інтенсивного типу, добре реагує на підвищений агрофон і визначається здатністю формувати високий урожай за посухи. Середньоранній гібрид НК Алего помірно-інтенсивного типу цікавий своєю високою пластичністю, гарним потенціалом урожайності та вмістом олії в межах 50%.

Одним із найпопулярніших гібридів системи систему Clearfield® тривалий час лишався середньостиглий гібрид інтенсивного типу НК Неома, в генетиці якого втілились переваги добре відомого НК Бріо. Але найвищий потенціал урожайності в цій групі має середньопізній гібрид помірно-інтенсивного типу НК Адажіо. Закриває перелік цьогорічна новинка та одна з головних інтриг 2017 року — гібрид СИ Діамантіс.

«Каптора® контролює всі раси вовчка та широкий спектр бур'янів, але перед використанням важливо правильно розставити акценти, — звертає увагу Геннадій Малина. — Якщо працюємо проти вовчка, то Каптора® слід вносити при появі 4 справжніх листків соняшнику: в цей час він буде найбільш ефективним, якщо працюємо проти бур'янів — краще орієнтуватись на їхню стадію розвитку. При цьому важливо проводити обприскування Каптора® за температури не менше +10˚С і не вище +25˚С, в іншому випадку препарат втрачає ефективність або навпаки може викликати прояв фітотоксичності».

Із 2017 року Сингетна пропонуватиме вдосконалену виробничу систему Clearfield® Plus. Її головними перевагами є менша післядія, зокрема, фітотоксичність і пожовтіння листків на культурі, завдяки чому рослина може краще розкрити свій потенціал. Під цю систему Syngenta має новий гербіцид Каптора®Плюс (16,5 г/л імазамоксу + 7,5 г/л імазапіру). Додаток Plus свідчить про нову формуляцію продукту, завдяки чому він став ще активнішим. Зокрема, до Каптора®Плюс було додано ад’юванти, за рахунок чого він значно краще наноситься та контролює такі проблемні бур'яни, як амброзія полонолиста. З 2017 року під цей препарат Syngenta пропонуватиме два нових гібриди: СИ Бакарді і СИ Неостар.

«Важливо не поєднувати Clearfield® і Clearfield® Plus, використовуючи нову систему на гібридах старішої. В цьому випадку можлива жорстка фітотоксичність і навіть загибель точки росту», — застерігає Геннадій Малина.

Агротехнічні заходи
Не менш важливу роль, ніж генетично стійкі гібриди та виробничі системи відіграє і дотримання низки агротехнічних заходів. Вони є як профілактикою від вовчка, так і ефективним «лікуванням» заражених полів.

1. Використання тільки сертифікованого насіння (на незаконному виробництві не дотримуються сурових вимог щодо чистоти насіння, зокрема, не мають спеціальних комбайнів. Отже, при зрізанні голови соняшнику прихоплюється чимала частина стебла, а разом із ним у бункер потрапляє і вовчок).

2. Після збору соняшнику обробляти поле за мінімальною чи нульовою технологіями (на глибині до 20 см насіння вовчка може без шкоди для себе пролежати до 30 років. Разом із тим, без загортання у ґрунт 50-60% насіннєвого банку паразита на полі гине взимку).

3. Включення до сівозміни культур-пасток, які провокують проростання насіння вовчка, але не уражуються ним (кукурудза, сорго, суданська трава, просо).

4. Дезінфекція техніки перед заїздом та перед пере­їздами між полями (перед роботою на полі техніку (особливо найману) краще помити, адже в пилу та часточках землі на ній може ховатися насіння вовчка. Перед переїздами між полями ця процедура також рекомендується, адже 95% насіння вовчка розноситься технікою.

Керувати паразитом
«Сьогодні вовчок є проблемою №1, адже він може зробити поля непридатними до вирощування соняшнику. Згадати хоча б досвід ростовських сільгоспвиробників, які на окремих полях взагалі не можуть його виробляти. Чи можемо ми собі дозволити не вирощувати соняшник, культуру, яка робить бюджети багатьох господарств? — резюмує Сергій Бут. — Solguard — це не проект, не модне слово, яке ми використовуємо для продажу наших гібридів. Solguard — це комплексна програма (генетичний контроль + гербіцидний захист + агротехнічні заходи), яка передбачає індивідуальний підхід до кожного поля. Ми працюємо з нею, щоб попередити і правильно керувати вовчком. Але для досягнення результату мало тільки наших зусиль — потрібна участь кожного з вас. Це наша спільна справа: чим більше інформації ми отримаємо від вас, тим краще ми зможемо її проаналізувати і надати вам дієве рішення цієї проблеми».

Коментарі
 
Андрій ТУПІКАагроном ТОВ «Агрофірма ім. Горького» (Новомосковський р-н, Дніпропетровська обл.)
 На сьогодні в нашому господарстві немає вовчка: з 5 тис. га в обробітку виділяємо під соняшник до 700 га. Поки що ця проблема не стоїть, але соняшник є однією з найбільш прибуткових культур — площі під нього, швидше за все, будемо збільшувати. Тому треба бути готовим до вовчка. З усіх гібридів соняшнику, які ми вирощуємо, 90% гібридів виробництва Syngenta, зокрема, НК Бріо, СИ Еденіс, НК Армоні — всі на рівні. Торік отримали середню урожайність соняшнику 38 ц/га.

Олександр ПРОКОПЕНКОголова ФГ Прокопенко (Синельниківський р-н, Дніпропетровська обл.)
 У нас вовчок уже є: не засилля, але й не помітити складно: легко знищував масиви соняшнику на площі до 20 га. Прийшов на захід, щоб дізнатися, як боротися з паразитом, думаю, Solguard може допомогти. Також цікавлять генетично стійкі до нових рас вовчка гібриди Syngenta. З компанією співпрацюємо 6-7 років, купуємо ЗЗР і гібриди сільгоспкультур. Так, торік на 100 га спробували вирощувати НК Неома — лишилися задоволеними: урожайність 25 ц/га, що в порівнянні з іншими гібридами дуже добре, олійність за 42%, а значить і ціна на порядок вища.

Олександр ЦИМБАЛЮКголовний агроном ПСП «Лан» (Новоархангельський р-н, Кіровоградська обл.)
 Я нічого не знав про Solguard — прийшов на конференцію, щоб ознайомитись із цією програмою. У господарстві вовчка немає, але найближчим часом ця проблема стане актуальною, бо в регіоні, зокрема, через те, що окремі господарства висівають нестійкі до вовчка гібриди соняшнику, цей паразит уже є. Хочу використати цю програму — спрацювати на випередження. Переважно ми вирощуємо соняшник «Сингенти».
Цього сезону і впродовж багатьох років виділяємо гібрид НК Бріо — він поза конкуренцією. Минулого року дав середню врожайність 36 ц/га, тоді як інші — 30 ц/га. Також працюємо по ЗЗР, зокрема, торік на соняшнику використали Примекстра® TZ Голд. Після дії від нього немає, але де-не-де проскакувала амброзія полинолиста. Щодо інших культур, то 2017 року плануємо збільшити частку кукурудзи Syngenta до 30%: є 3 нових гібриди, будемо пробувати.

Микола НОТИЧрегіональний агроном у Полтавській обл. ТОВ «Консалтингова компанія «Агроцентр-Україна»
 Я вважаю, складові Solguard здатні втримати поширення вовчка, особливо це стосується агротехнічних заходів. Адже сьогодні більшість підприємств порушує їх, переходять на короткі сівозміни, де соняшник займає 30-40%, а навіть і 50%, все це не втримати лише генетикою та гербіцидами. Тим більше, що порушення сівозміни та техніка, яку ніхто не миє перед переміщенням, сприяють поширенню паразита як у господарстві, так і в області. Нагальної проблеми з вовчком, яка загрожувала б великими втратами, у нашого підприємства немає, але є окремі поля, на яких існує зараженість. Боремось із цим передусім завдяки використанню культур-пасток, сорго та кукурудзи, і хімії.
З Syngenta ми працюємо з 2008 року по ЗЗР, насінню соняшнику, кукурудзи та сорго. З усіх гібридів соняшнику Syngenta, які ми вирощуємо, найбільше мені подобаються її бестселери: НК Бріо, НК Конді, НК Неома. Минулоріч на окремих полях ці гібриди давали врожайність і 36 ц/га, а на круг закрилися із 32 ц/га на площі 1000 га. З гібридів кукурудзи виділяю СИ Новатоп, НК Кобальт, НК Люциус, на кормові потреби беремо цукрове сорго СС 506.