Дорогою з південних садів до Києва черешня дорожчає вшестеро
Современная агрономия: прозрачная, управляемая и прогнозируемая

390.jpg

На Миколаївщині фермери її віддають максимум по 30 грн за кіло, а в столиці продають і по 150 грн.

Черешневий сезон розпочався в Україні майже на два тижні раніше, ніж зазвичай. Цьогорічна погода сприяла цвітінню та опиленню, тож фермери прогнозують гарний урожай.

На Миколаївщині вже дозрів перший ранній сорт цієї ягоди та розпочався її збір. "Спробуємо торгувати вже", - каже працівниця саду Ірина Гох. Агрономи вважають, що попереду гарний врожай, тому фальстарту не буде – і це стосується не тільки черешні. "Не було заморозків під час цвітіння. Тому на сливу, персик, яблука очікується гарна врожайність", - твердить Олександр Зленко.

В Укрсадпромі більш обережні, бо навесні була засуха, а подекуди град, але й офіційні прогнози любителів ягід теж потішать. "На відміну від нормальної погодної ситуації, трьох тижнів цвітіння, ми отримали за 5-10 днів. Попередньо ми очікуємо збільшення врожаю на рівні 10-30 відсотків порівняно з 2017 роком", - розповів голова асоціації Дмитро Крошка.

Агрономи ж вважають, що засуха вплинула тільки на розмір фруктів, а не на їх кількість. І демонструють, що навіть старенький сад рясно обліплений ягодами, а в молодих садах урожайність буде ще більшою. "Україна буде з фруктами. Сподіваюся, і ціна буде більш-менш", - каже Зленко. Директор садівничого господарства Микола Кримчаков каже, що в питанні ціноутворення майже все залежить від оптовиків, бо поки та сама черешня доїде з півдня до столиці, вона може подорожчати в шість разів. "Якщо у нас взяли по 25 гривень, він у Києві торгує по 125-150. Я був там на ринках, підходив, казав: що ж ви робите?", - каже Кримчаков.

Однак і в самому Миколаєві першу черешню продають не набагато дешевше – по 100 грн за кіло. "Перша – завжди дорого", - виправдовується продавчиня Тетяна Гончарова і заспокоює, що така ціна триматиметься лише день-два, а далі буде щодня знижуватися. "Цього року дуже багато вишні, черешні, абрикос. Буде дешева, хороша ціна", - прогнозує вона. Фахівці пояснюють, що пік черешневого сезону припаде на кінець травня, коли дозріє найсолодший сорт цієї ягоди – "Валерій Чкалов".

За матеріалами: ТСН