Технології природного захисту рослин від HUMINTECH
Современная агрономия: прозрачная, управляемая и прогнозируемая

У грудні в Києві відбулась науково-практична конференція «Антистресова і стимулююча дія гуматів компанії HUMINTECH та їх використання у рослинництві», яку організувала компанія «Агротехносоюз».

 

Дмитро СІРИЙ, спеціально для "АС"

Гумати, що дійсно
працюють
Великий конференц-зал у готелі «Братислава» ледь вмістив усіх відвідувачів конференції, адже на захід приїхало близько півтори сотні представників провідних компаній-дистриб’юторів насіння, добрив, і ЗЗР. Причина такої великої популярності проста: сьогодні, коли несприятливі кліматичні фактори все частіше забирають відчутну частку врожайності сільгоспкультур, агросектор як ніколи потребує дієвих, і, водночас, доступних антистресових препаратів, які здатні мінімізувати (або й усунути) наслідки стресів для рослин. Саме таку репутацію на українському ринку завоювали продукти компанії HUMINTECH.

«Ми з 2008 року є ексклюзивним постачальником німецьких гуматів компанії HUMINTECH в Україні, — зазначає директор ТОВ «Агротехносоюз» Валентина Охрімчук. — Відтоді не перший рік відмічаємо стабільне зростання попиту на ці продукти як з боку невеликих господарств, так і провідних агрохолдингів. У цьому успіхові немає таємниці: просто на відміну від багатьох дешевших гуматів на українському ринку, продукти компанії HUMINTECH дійсно працюють».

Але завдяки чому це можливо? «Гумати є сумішшю солей фульвових і гумінових кислот. Перші розчиняють мінеральну частину ґрунту, роблять важкодоступні мікроелементи доступнішими для рослин, стимулюють їх ріст. Другі стимулюють ріст кореневої системи та є антистресантами широкого спектру дії, — пояснює заступник директора «Агротехносоюз» із розвитку продукту Дмитро Козаренко. — Серед конкурентів гумати компанії HUMINTECH вирізняє важливий факт: вони виробляються із добірних зразків леонардиту — виду високоокисленого бурого вугілля з вмістом гумінових кислот 75-80%, та високою біологічною активністю. Саме завдяки цьому продукти компанії HUMINTECH чинять добре виражену антистресову дію на рослини та загалом роблять їх здоровішими».

Потужні антистресанти…
Під час конференції відбулось жваве обговорення почутого: учасники ставили багато питань, зокрема, як саме працюють гумати, і який препарат краще обрати проти того чи іншого стресу. На ці та інші питання відповіли спеціалісти компанії «Агротехносоюз».

…за кліматичних стресів
Кліматичні стреси забирають 10-20% генетичної урожайності сільгоспкультур, і першими в цій групі настають заморозки. При них у клітині рослини утворюється кристалик льоду, що розриває мембрану, і цитоплазма витікає. Гуміфілд ВР-18® в.с. збільшує в’язкість її, зменшуючи цим розмір кристалів льоду. Під час весняного похолодання у рослині знижується активність ферментів, як наслідок, уповільнюється проростання та ріст сходів, погіршується схожість насіння. Мінімізувати негативні наслідки допоможе Гуміфілд Форте Фульвік® в.с., який активізує ферменти рослин.

Градобій пошкоджує стебла і листки рослин, відкриваючи цим шлях для хвороб і шкідників. Після нього допоможе Фульвітал® Плюс з.п./в.с., завдяки якому рослина швидше загоює рани. Через перезволоження відбувається кисневе голодування кореневої системи, у зв’язку з цим блокується надходження елементів живлення з ґрунту. Гуміфілд Форте Аміно®в.с. зменшує вплив стресу, посилюючи анаеробне дихання клітин кореня.

Через перепади температур на 20˚С і більше в рослині уповільнюється синтез білків та ферментів. Активізувати ці процеси допоможе Гуміфілд Форте Фульвік® в.с. Високі температури (35˚С і вище) зменшують фертильність пилку та погіршують дію білків, у зв’язку з чим вони не можуть працювати як ферменти. В цих умовах фахівці рекомендують застосовувати Гуміфілд Форте Аміно®в.с., який посилює природну захисну дію рослини і подовжує життєздатність пилку.

Однією з найбільших проблем останніх років є посуха. За неї обмін речовин рослини налаштовується на захист: рослина не розвивається — виживає. На допомогу тут прийде Гуміфілд Форте Аміно® в.с., він активізує ферменти, прискорює фотосинтез, стимулює ріст кореневої системи і знижує транспіраційний коефіцієнт: рослина з тієї самої кількості води може синтезувати на 8-15% більше органічної речовини, а головне — стимулює ріст кореневої системи.

«Чергове підтвердження дієвості продуктів компанії HUMINTECH за кліматичних стресів ми побачили на одному з полів озимої пшениці ТОВ «Агро-Холдинг МС» (Київська обл.) під час посухи, — звертає увагу агроном-дослідник «Агротехносоюзу» Богдан Аврамчук. — Поле розділили на дві частини: на першій озима пшениця вирощувалась за технологією господарства, на другій — до гербіцидного обприскування додали Гуміфілд Форте Фульвік® в.с. (0,4 л/га); до фунгіцидного — Фульвітал® Плюс в.с. (0,4 л/га), до інсектицидного — Гуміфілд Форте Аміно® в.с. в.с.(0,2 л/га). В результаті на дослідній ділянці при додаткових витратах 8,2 євро/га врожайність озимої пшениці досягла 49,6 ц/га, коли на контролі цей показник становив 46,1 ц/га».

…за гербіцидних стресів
Гербіцидні стреси — це інтоксикація, яка послаблює культурні рослини і забирає 3-5% урожайності. Під час пригнічення сільгоспкультур навіть такими серйозними гербіцидами, як ацетохлори, триазини, імідазоліни та сульфонілсечовини допомагає Гуміфілд Форте Аміно® в.с., який активізує та прискорює дію природних захисних механізмів рослини, завдяки чому відбувається швидка детоксикація.

«Цю дію ми спостерігали на одному з полів СФГ «Вікторія» (Одеська обл.), де після обприскування відбулось гербіцидне пригнічення соняшнику, — згадує Богдан Аврамчук. — На 3 день після появи стресу на половині поля внесли Гуміфілд Форте Аміно® в.с. (0,4 л/га), і вже на 5-й день зникли хлоротичні плями та пригнічення точок росту, а по тому соняшник інтенсивно пішов у ріст. В кінцевому результаті на дослідній площі при додаткових витратах 2,8 євро/га соняшник дав 52,0 ц/га урожайності в порівнянні з 50,0 ц/га на контролі».

… від ураження хворобами і шкідниками
За ураження шкідниками та хворобами відбувається пошкодження листкової поверхні, погіршується якість урожаю, а врожайність знижується на 5-15%. За такого стресу фахівці рекомендують застосовувати Фульвітал® Плюс в.с. разом із фунгіцидом. Це прискорює утворення фітоалексинів (природних фунгіцидів, які виробляє рослина) та інгібіторів протеіназ (пригнічують дію токсинів грибів), зміцнює імунітет рослини, подовжує захисну дію фунгіцидів, а також посилює природний захист рослини від шкідників.

«Це явище ми бачили в СТОВ «Злагода» (Вінницька обл.). Там, на одне з полів кукурудзи через 3 дні після обприскування гербіцидами внесли Фульвітал® Плюс Zn з.п. (0,2 кг/га), — розповідає Богдан Аврамчук. — Після цього, зі слів головного агронома, при додаткових витратах 6,4 євро/га кукурудза стала здоровішою (набула темно-зеленого забарвлення), стійкішою до хвороб і довше вегетувала».

… під час порушення живлення
Цей фактор забирає найбільшу частку урожайності культур — 10-50%. На думку фахівців «Агротехносоюзу», порушення живлення може відбуватися не тільки тоді, коли в господарстві не мають змоги внести всі необхідні культурі добрива, чи вносять їх не правильно — є інша причина.

«Уявімо: ми внесли суперфосфат 2CaH2PO4 — у такому вигляді фосфор відмінно засвоюється рослиною, — пояснює Дмитро Козаренко. — Але в ґрунті він вступає у реакцію з карбонатом кальцію CaCO3, через що отримаємо погано розчинний і тяжко засвоюваний рослинами ортофосфат кальцію Ca3(PO4)2. Розв'язанню цієї проблеми посприяє Фульвітал® Плюс в.с./з.п., який змушує кореневу систему рослини виділяти слабкі кислоти (лимонна, оцтова, вугільна). Вони розбивають Ca3(PO4)2 на доступні для рослин гідрокарбонат кальцію Ca(НСO3)2 та гідрофосфат кальцію CaНPO4».
 
«У дієвості препаратів компанії HUMINTECH під час порушення живлення переконались у ПСП «Дашківці» (Вінницька обл.), — зазначає агроном-дослідник «Агротехносоюзу». Одне з полів підприємства з озимою пшеницею розділили на дві частини: на першій застосовувалась технологія господарства, а на другій — до обприскування гербіцидами додали Гуміфілд Форте Фульвік® в.с. (0,4 л/га), фунгіцидами — Фульвітал® Плюс з.п. (0,15 кг/га), інсектицидами — Гуміфілд Форте Аміно® в.с. (0,4 л/га). В результаті при додаткових витратах 10,4 євро/га врожайність озимої пшениці на дослідній ділянці становила 77,5 ц/га в порівнянні з урожайністю на контролі 72,4 ц/га».

Коментарі
 
Леонід КІВЕРСЬКИЙгенеральний директор ТОВ «Трейд-Агрохім» (Західна Україна)
 Продукти компанії HUMINTECH підтримують тоді, коли людина та природа значно переходять межі допустимого. Якщо рослині ще можна допомогти, або врятувати, — ми це робимо. Мені подобається те, що «Агротехносоюз» почав працювати над тематикою фізіологічних впливів продуктів компанії HUMINTECH на рослину, особливо під час стресів, тобто виявляє їхню фізіологічну дію. В останні два роки стресова ситуація в Україні значно погіршилась: посуха, контрасти температур, високі температури тощо. Продукти компанії HUMINTECH при вдумливому підході суттєво зменшують негативний вплив цих стресів — потреба в них тільки зростає. Тим більше, що на ці препарати ніколи не було нарікань щодо якості. З них усіх я стабільно виділяю Гуміфілд® для обробки насіння, який стимулює розвиток кореневої системи та підвищує її функціональність у всіх основних культур. Продукти компанії HUMINTECH роблять свою справу.

Роман МАТАЙТІСкомерційний директор ТОВ «Торговий дім «Агрохім»(Східна Україна)
 Впродовж усього року на препарати «Агротехносоюзу» був стабільний попит, зокрема, на Гуміфілд Форте Аміно® в.с. та Фульвітал Плюс® в.с. Але найбільшою популярністю, як і в минулі роки, користувався Гуміфілд ВР-18® в.г. — кращого препарату ми на сьогодні не бачимо. У тих господарствах, де хоч раз застосували його як антистресовий препарат на окремій ділянці, тепер обприскувачі без Гуміфілд ВР-18® в поле не виїжджають: використовують його на всіх площах та культурах не тільки як антистресант, а й для профілактики стресів. Загалом цьогоріч продажі гуматів HUMINTECH в порівнянні з минулим роком зросли близько на 30%.

Андрій ЧЕРНИШЕВменеджер-консультант ПАТ «Агрохімцентр» (Центральна Україна)
 З кожним роком інтенсивність продажів продуктів компанії HUMINTECH зростає, адже все більше аграріїв дізнається про них, бачать їхню ефективність і застосовують на своїх полях. Цьогоріч ми продали більше на 20% гуматів компанії HUMINTECH, ніж торік. Найбільшим попитом користуються Гуміфілд Форте Брікс® в.с., Гуміфілд ВР-18, в.г. та Фульвітал® Плюс з.п., в.с. Зараз, на жаль, ці та інші препарати, в основному, застосовують після настання стресу, але з кожним роком збільшується кількість досвідчених клієнтів, які використовують продукти компанії HUMINTECH профілактично. На полі господарства Черкаської області соняшник потрапив під сильний стрес: різке похолодання, до якого додалося промивання ацетохлорів до кореневої системи — на соняшнику почали з'являтися чорні плями. В господарстві думали, що вже нічого зробити не можна. Але ми приїхали вчасно. На третій день після настання стресу внесли Гуміфілд Форте Аміно® в.с. в нормі 1 л/га — вже за кілька днів у соняшнику почалась активна вегетація. В результаті цей соняшник, який уже хотіли передисковувати, дав урожайність 18 ц/га.

Максим САМОЙЛЕНКОдиректор запорізького представництва ТОВ «Агрозахист Донбас»
 Ця конференція була для мене цікавою та корисною — такі заходи варто проводити і самому брати в них участь. Ми понад 7 років співпрацюємо з «Агротехносоюзом». Тоді починали з одного препарату Гуміфілд® в.г., а сьогодні вони мають практично 10 одиниць на всі випадки життя. Продажі препаратів HUMINTECH стабільно зростають: цьогоріч вони збільшились на 25-30% в порівнянні з минулим роком. Одним із лідерів став Гуміфілд® в.г. — це одне з найбільш бюджетних рішень у структурі вирощування сільгоспкультур. Він застосовується і при протруюванні, і під час позакореневих підживлень,, і разом із хімічними препаратами. При цьому забезпечує більший і якісніший урожай.