Ситуація на світовому ринку казеїну та казеїнатів
Современная агрономия: прозрачная, управляемая и прогнозируемая

Наприкінці травня цього року фахівці «Інфагро» вчасно та фахово звернули увагу наших українських молочників на нестандартну ситуацію, що склалася на світовому ринку казеїну. Ціни на товар протягом місяця не падали, а в Новій Зеландії (основний ринковий індикатор) казеїн навіть істотно подорожчав, трохи підтягнулися ціни на товар і в США, - зауважили експерти цієї аналітичної компанії.

Гадаю, що зараз, наприкінці року, було б не зайвим ще раз повернутися до ситуації на світовому ринку казеїну. Автор статті не претендує на його детальний аналіз, проте спробує обмалювати загальні риси та картину, що склалася на сьогодні на цьому сегменті світового молочного ринку.

Коротка довідка: Хімічний склад молока тварин дуже складний. У молоці містяться амінокислоти, білки, вуглеводи, ліпіди, фосфатиди, стероїди, вітаміни, ферменти, солі, гази, вода, кальцій. Щодо білків (загальний вміст білків у молоці коливається від 2,9 до 4%), то в молоці їх міститься ціла система, серед яких виділяють три головні групи: казеїни, сироваткові та «мінорні» білки.

Казеїн. Середня кількість його в молоці становить 81% від загального вмісту білків у молоці. Хімічно чистий казеїн - біле аморфна речовина без запаху і смаку - практично не розчиняється у воді. Казеїн, що отримується в промисловості, має жовтуватий відтінок внаслідок наявності в ньому деяких речовин, що потрапляють в нього з молока (наприклад, жиру), і зміни білка при сушінні. Висушений казеїн гігроскопічний і зберігати його потрібно в закритій тарі в сухому приміщенні.
Для практики молочної промисловості особливий інтерес представляє, перш за все, здатність казеїну до коагуляції (осадження). Коагуляцію можна здійснити за допомогою кислот, ферментів (сичужного), гідроколоїдів (пектин). Залежно від виду осадження розрізняють: кислотний і сичужний казеїн.

Кислотний казеїн виготовляється шляхом коагуляції білка зі свіжого знежиреного молока, а для меленого казеїну – з наступним подрібненням.

Застосування:
Кислотний казеїн використовують в хімічній, легкій, деревообробній, целюлозно-паперовій, парфумерній та фармацевтичній промисловості. Завдяки його високим абсорбуючим властивостям, має широке застосування у виробництві водостійких фарб, барвників, лаків, шпаклівок, самовирівнюючих сумішей, пластмас, косметики, алюмінієвої фольги та інше.
Кислотний казеїн широко застосовується також у зв’язку з його клеючими властивостями. Його використання на сучасному етикетувальному обладнанні гарантує високу ефективність склейки, навіть при дуже високій швидкості. Також його використовують як сполучну речовину у виробництві клейових фарб, при проклейці дерев’яних і паперових виробів, штучних шкір і тканин. Казеїнові фарби можна наносити на різні поверхні, включаючи дерево і штукатурки. Казеїн може використовуватися як стабілізатор / емульгатор в різних емульсіях.

Казеїнати (натрію, кальцію).
Опис продукту:
Казеїнати – це білкові добавки, отримані з кислотного казеїну шляхом обробки його розчинами гідроксиду лужних металів та їх солей методом екструзії. Багатофункціональний молочний білок.

Застосування:
У молочній промисловості: як стабілізуюча добавка для кисломолочних продуктів, морозива, капучіно та багатьох інших продуктів; для збільшення виходу готового продукту при виробництві сиру; як структуроутворювач при виробництві плавлених сирів та інших продуктів.

У м’ясній промисловості: при виготовленні ковбас, шинки, гамбургерів та інших продуктів.
У хлібопекарській промисловості: для збагачення хлібобулочних виробів молочним білком.
У виробництві харчових концентратів: як емульгатор при виготовленні супів, соусів, заправок для салатів, як білковий компонент у виробництві харчових добавок для спортсменів.

Міжнародні експерти з аналізу світових ринків не беруться точно оцінювати обсяг світового виробництва казеїну/казеїнатів через брак надійної інформації. Проте, якщо уважно проаналізувати дані, що оприлюднювали профільні світові дослідницькі компанії протягом останніх 5 – 7 років, то це, приблизно 330 тис. тонн казеїну на рік, з якого харчовий продукт становить біля 250 тис. тонн[1].

Принципово іншій підхід до оцінки глобального ринку казеїну/казеїнатів у експертів дослідницької компанії Persistence Market Research. За їхньою оцінкою, світове виробництво казеїну у 2014 році становило 333, 3 тис. тонн. Їх підхід до аналізу світового ринку імпонує тим, що вони розподіляють його в залежності від типу казеїну, області його застосування та регіону виробництва й продажу. Відзначаючи, що світовий ринок казеїну розділений на сегменти: харчовий і промисловий казеїн, вони заявляють, що, як раз, домінуючим сегментом є саме промисловий казеїн. При цьому, за їх оцінками, суб-сегмент промислового казеїну залишиться домінуючим, і до 2025 року його частка становитиме 90,2% від загального світового ринку, а частка харчового казеїну буде, відповідно, 9,8%.

Вартість світового ринку казеїнів і казеїнатів оцінювалась аналітиками Persistence Market Research в 2014 році у $ 2 143 100 000 (два мільярди 143 мільйони 100 тис. дол. США). Експертами прогнозується, що сукупний темп його зростання (CAGR) становитиме в середньому 4,7% щорічно і до 2025 року обсяг ринку сягне порядку 3 564,4 млн. дол. США.
Ринок казеїнатів сегментований на сектори з продажу казеїнатів натрію, кальцію і казеїнатів калію.

Що ж до застосування казеїну/казеїнатів, попит надходить від виробників напоїв, промислових товарів, фармацевтики, косметики та інших. На сегмент продуктів харчування та напоїв припадало 72,9% частки світового ринку харчового казеїну і казеїнатів в 2014 році. Зараз експерти прогнозують, що середньорічний темп зростання (CAGR) цього сегменту стабільно становитиме 5,0% до 2025 року. Сегмент продуктів харчування та напоїв додатково розбивається на сектор особливого харчування та напоїв, дитячого харчування і молочних продуктів. Особливі харчові продукти і напої класифікуються як харчові замінники, лікувальне харчування, харчування спортсменів і продукти для схуднення[2].

Зростання глобального ринку казеїну і казеїнатів, на думку експертів, в основному, обумовлено кращою поінформованістю споживачів про вплив здорового харчування на якість життя, появою нових функціональних харчових продуктів, зростаючим наявним доходом населення країн, що розглядаються, збільшенням та активністю рекламної діяльності та зростаючим попитом на збагачені білком харчові продукти.

Північна Америка домінує на ринку казеїну і казеїнатів з більш ніж 33,8% часткою ринку в 2014 році і, як очікується, залишиться домінуючою до 2025 року. На країни Західної Європи (на які прогнозувалася частка ринку до 24%) та Азійсько-Тихоокеанського регіону, за винятком Японії, в сукупності припадала частка понад 37% від загального ринку казеїну і казеїнатів в 2014 році. Серед усіх учасників ринку, країни Азійсько-Тихоокеанського регіону, за винятком Японії, як очікується, будуть мати найвищий середньорічний темп зростання (CAGR) обсягу ринку казеїну/казеїнатів в період між 2015 і 2025 роками. За ними будуть слідувати країни Латинської Америки, за рахунок розширення ринку дитячого харчування та зниження торгових бар'єрів у регіоні країн ASEAN у поєднанні із загальним зростанням попиту на продукти харчування і напої.

Ключовими гравцями на світовому ринку казеїну/казеїнатів залишатимуться Nestlé S.A., Danone S.A., Arla Foods Groupe Lactalis, FrieslandCampina, Fonterra, Westland Milk Products та Saputo.