Новинки селекції від практичного фермера
Современная агрономия: прозрачная, управляемая и прогнозируемая

Насіння Aspria seeds відомого фермера-селекціонера Фредеріка Шавіньї, перевірене на 400 демополях , обіцяє стабільність урожаїв і страховку від погодних ризиків. Планується також презентація у 2017 році принципово нової генетики соняшнику.

 

Інна ПИЛИПЕНКО, спеціально для "АС"

Ельдорадо для француза
Фредерік Шавіньї має в обробітку близько 20 тис. га землі біля Шполи на Черкащині і вже 25 років вважає себе українцем. «Європа — це не Ельдорадо! — запально наполягає фермер. — Треба розуміти, що там суцільні обмеження. Я у Франції не зміг би так вільно творити свій бізнес, розвивати свої думки і свій ринок. Профільні інститути там займаються глибинною наукою, натомість аграріям потрібні дослідження, близькі до їх практики. А в Україні (дякувати доброму вітрові, який мене свого часу сюди заніс!) бізнесові можливості широченні».

  • Невже така невелика компанія, як Ваша, може конкурувати з відомими світовими фірмами, котрі активно продають свою продукцію в Україні?
 Конкурувати можна тоді, коли достеменно знаєш ринок і його головні очікування. Я точно знаю, бо в одній особі одночасно є і селекціонером, і фермером. На 100% застосовую на товарних посівах насіння власної селекції. За понад 20 років своїми руками перебрав усе. Цього року на демоділянках у майже 400 точках у різних зонах ми навіть наполягали на тому, аби наше насіння висівали й порівнювали саме із найвідомішою світовою продукцією. Гібриди Aspria зарекомендували себе гідно. І хоч ми молода фірма, але я горджуся, що наша перспектива розвитку відносин із партнерами дуже хороша.

Головне — стабільність

  • Якими саме основними рисами вирізняється ваша селекція?
 Кожен виробник хоче бачити в насінні страховку стабільного врожаю, який очікує навіть за дуже несприятливих погодних умов. На максимальний результат реально можуть розраховувати десь 5% виробників. Об’єктивно — рекорди не усім до снаги. Але 95% агропідприємств можуть досягнути з нашим насінням стабільно високого врожаю. Тоді можна спокійно складати бізнес-план, розраховувати подальший розвиток. Наша генетика якраз створена для такої стабільності.

Ми завбачливо продумали, що рослинам у найкритичніший для них період між 15 червня і 15 вересня особливо потрібна стійкість від жорсткої посухи і надвисоких температур. Під таку вимогу і створювали гібриди. На 80% дослідних локацій наші гібриди дали дуже достойний урожай (скажімо, за 100 ц/га 
по кукурудзі та за 35 ц/га по соняшнику), в тому числі на точках, де була велика посуха і шалена спека, що негативно вплинуло на більшість конкурентів.

Багато хто нинішнього сезону мав проблеми з виляганням через слабке стебло чи сильне враження фузаріозом. Наші гібриди міцно стояли до самого збирання, тому що ми їх вивели спеціально під українські умови. Дуже важливо мати селекційний центр саме в тому регіоні, де власне реалізовується товар. Одразу в розпліднику можемо оцінити якість генетики в тих умовах, де вона застосовуватиметься. Швидко отримуємо зворотній зв'язок. Завжди дуже важливо мати повернення інформації від споживача, тим паче, коли кілька сот точок випробування дозволяють масштабувати результат. Чіткіше видно риси нашої генетики, наших гібридів. Можемо рекомендувати українським споживачам, що конкретно їм треба вибрати. Аналітична інформація доступна.

Усе насіння обов’язково проходить інсектицидну обробку на нашому заводі — це ще один надзвичайно важливий фактор страховки для споживача.

Ціна не головне

  • Більшість ваших клієнтів підмітили, що насіння Aspria дешевше інших пропозицій на ринку.
 Ми разом із клієнтами намагаємось вийти на оптимальні ціни, знайти золоту середину, щоби будь-який споживач — як маленький, так і великий — міг використовувати наше насіння. Але я би не назвав фактор ціни першочерговим. Упевнений, якщо наші споживачі будуть мати стабільно гарний урожай, то з готовністю купуватимуть найкраще насіння незалежно від його вартості. А от працювати виключно у гривні, не прив’язуватись до інших валют — це для нас принципово, бо наш ринок — саме український.

У мене немає керівництва, я сам керую ціновою політикою. Знаю, що таке собівартість і що конкретно очікують наші сусіди, клієнти, споживачі, бо не живу в акваріумі закордоном, як більшість наших крупних конкурентів. Можу підтвердити, що наші стратегії щодо цінової політики не будуть змінюватися найближчими роками.

Є серйозні інвестори

  • Як вам вдається виділяти величезні кошти на наукову селекційну роботу?
 Справді, така робота, дослідження потребують вкладання великих грошей на тривалий термін. Та я ніколи і не прагнув миттєвих прибутків. Сьогодні усі наші ресурси ідуть в науку, у два селекційних центри в Україні (у Шполі) та Чилі. Усвідомлюємо, що результат зможемо отримати тільки через 5-7 років. Маємо власну лабораторію, наукові центри. Загальні селекційні програми на 65% реалізуються в Україні, 35% — у Чилі. Контролюємо ділянки розмноження в Україні і закордоном — у Європі та у південній півкулі. Півроку доводиться проводити у літаках.

За цими напрямами дуже щільно працюємо з інвесторами, з європейськими фінустановами. Наші дослідження дуже цікавлять інші країни, Європу загалом, тому що такі програми спрямовані на селекцію для посушливих зон, засолених грунтів, а це дуже болюча актуальна проблема для майбутнього. Треба розуміти, що через 20-50 років людству бракуватиме вологи, щоби забезпечити себе продуктами. Отже, ми в тренді. І про наших крупних інвестпартнерів та ширші можливості ви ще почуєте.

Рослини-агенти

  • Кажуть, Ви дуже часто спілкуєтеся з партнерами, які засівають демополя гібридами Aspria. Що найперше цікавить Вас на їхніх ділянках?
 Багато їжджу, щоб обмінятися досвідом і спостереженнями за динамікою розвитку гібридів у різних зонах, за різних умов. Спілкуватися з людьми — важливо, але для мене ще важливіше порозмовляти зі своїми рослинами…

  • Навіть так? І про що ж вони Вам розповідають?
 Коли їх бачу, все про них розумію. Хай навіть на чужому полі, але ж то мої рослини. У мене з ними особливі відносини. Одні плачуть через те, що агроном вкрав у них комфортну дозу ЗЗР, інші переповідають, що з цієї ділянки вкрадено врожай. Рослині рот не закриєш. Надійні агенти.

Коли вчасно і якісно внесено засоби захисту, інших рекомендацій дотримано, тоді й відповідний високий урожай є. Найвищий показник з кукурудзи отримали наші партнери на Далекому Сході — 160 ц/га. Рекорд наших гібридів в Україні — 147 ц/га. Їх показали господарства Вінницької, Чернівецької, Тернопільської областей. Там і погодні умови склалися порівняно краще.

  • В Україні досі залишається незібраними до 500 га кукурудзи, особливо у північних регіонах. Фермери запитують, чи збирати її в мороз і з-під снігу, чи залишити до весни?
 Можна було б і залишити — кукурудза на полі не втрачає якостей. Але не як селекціонер, а як фермер я краще сплю, коли моє зерно не в полі, а у сховищі. Тому й іншим рекомендую напружитися і збирати зараз, навіть за критичних умов. Висушити кукурудзу і складувати.

Соняшниковий прорив

  • У яких напрямах триває селекція соняшнику Aspria?
 Маємо класичні гібриди, а також гібриди під Clearfield-технологію, наступного сезону будуть і сульфо-гібриди. Для високоолеїнових гібридів поки що не бачу сформованого ринку в Україні.

Основні наукові програми по цій культурі стосуються різних рас вовчка. Досліджуємо на 20 майданчиках у різних зонах. Уже розуміємо, де і який саме вовчок «розквартирувався». Навіть всередині України є 3 види цього паразита різної природи. Скажімо, вовчок у Полтавській області зовсім інший, ніж, приміром, у Херсонській. Відповідно, сьогодні не точно оголошувати, що певний гібрид просто стійкий до вовчка. Правильніше говорити, що він стійкий до вовчка в якомусь окремому регіоні.

Звісно, лише над стійкістю працювати було б замало. Хто ж із клієнтів захоче стійкий, але маловрожайний гібрид? Тому продовжимо роботу і з підвищення урожайності, яка у соняшнику останніми роками знижується, коли загалом говорити суто про потенціал рослини. Він падає через появу нових рас вовчка та інші нові захворювання, тому селекція постійно зобов’язується впроваджувати стійкість. Це нормальний процес. Але мусимо знайти при цьому і одночасний вихід на зростання врожаю. Вже наступного року продемонструємо на полях рідкісні наукові результати.

Крім того, ми ще й багато працюємо над дослідами із запиленням соняшнику без бджіл. Це дуже актуальний напрям в умовах, коли констатується різке зменшення корисних комах.

Наша робота найближчі 2-3 роки буде дуже помітна на ринку. З 2017 року до вже відомих і стабільних гібридів соняшнику додаємо абсолютно нову генетику. І за всіма результатами, котрі вже маємо зараз, очікуємо зростання урожаю цієї культури на 20-25%.

  • Ловлю Вас на слові. Обіцяєте науковий прорив?
 Обіцяю. За гороскопом я Бик. Іду вперед наполегливо і не зважаю на перешкоди.

 


Віктор КРАСНОПЕРТОВ Агрофірма «Злагода», Мелітопольський р-н, Запорізька обл.
 Ми з 4 тис. га загального масиву соняшник висіваємо на площі 600 га. Я експериментував із вітчизняною селекцією і насінням світових фірм. Оптимально за співвідношенням ціна-якість вибрав насіння соняшнику ASPRIA. Торік отримав від насіння ASPRIA найбільше — 20 ц/га, цьогоріч через сильну спеку — по 17,5 ц/га. Тоді як соняшник інших селекцій дав максимум по 14-15 ц/га. І за якістю ASPRIA теж показала себе краще. Добре, дружньо і швидко це насіння сходить, цим і відрізняється від інших.

Василь ГОНЧАРТОВ «Авангард», Білгород-Дністровський р-н, Одеська обл.
 У нас великі проблеми з посухою. Нинішнього сезону соняшник більше 3-х місяців не бачив жодної краплі дощу. Але гібриди ASPRIA вистояли і дали пристойний урожай. Наприклад, АС 33101КЛ — 27,9 ц/га, АС 33102КЛ — 27,2 ц/га, АС 33104КЛ — 27,6 ц/га. Дозріває цей соняшник рівно й одночасно добре. І подібна ситуація протягом уже 3-х років.
З насінням ASPRIA проблем не буває — вони добре відкалібровані, протравлені. Сходи дружні.

Ігор САНДУЛСФГ «Володимирське», Вознесенський р-н, Миколаївська обл.
 Другий сезон поспіль ми використовуємо насіння ASPRIA і дуже задоволені. Випробували кілька гібридів та отримали врожайність в середньому на круг 32 ц/га вологістю 7-9 %. Завдяки чудовій вологовіддачі гібридів ми економимо кошти на досушуванні. Особливо добре цього року показав себе гібрид Хорнет. У нас навколо дуже жорстко наступає вовчок, а цей гібрид соняшнику стійкий до 8 рас і добре впорався із паразитом.
Підбираючи гібриди, особливу увагу звертаємо на селекційну чистоту. Також для нашого господарства важливо, щоб вегетаційний період тривав 100-115 днів, і це якраз характерно для ASPRIA. Їздив дивитися на ділянки гібридизації, був на їхньому заводі в Шполі. Є довіра до цього виробника. Урожай хороший, а для мене головне — результат. І цінова політика приваблива: насіння ASPRIA коштує дешевше, ніж у конкурентів.

Юрій ЩЕТИНІНканд. с.-г. наук, ФГ «Одарочка», Вінницька обл.
 Добре вже знаю насіння і кукурудзи, і соняшнику ASPRIA. Кукурудзу ця селекція дає з хорошою вегетативною масою, вологовіддача при дозріванні чудова. Важливо, що ці гібриди на тиждень, а то й на 10 днів раніше готові до збирання, а значить швидше звільняють мені поля для посіву пшениці. Це важливо.
Соняшник ASPRIA вибираємо за показниками врожайності, вологовіддачі та олійності. Він стійкий до хвороб, вилягання. Вибрали для себе два гібриди соняшнику — середньо- і пізньостиглий. Вони дали урожай за 40 ц/га. Інші, імениті, трохи відстали, в середньому на 2 ц/га, хоча агрофон був однаковий. І торік, і цьогоріч соняшник ASPRIA ми не досушуємо. За олійністю він теж випереджає інших. Вінницький олійно-жировий комбінат зафіксував 50-52%. Та й ціни на гібриди ASPRIA дешевше аналогів десь на 15-20%.
Ми раніше практикували закладання демопосівів з гібридами різних селекцій по 2,5 га кожен, потім перейшли на ділянки по 10 га. Орієнтувалися на схожість і врожайність класичних, найпопулярніших гібридів. Цей рік видався дуже специфічним для соняшнику — корзина і стебло були зелені, а зерно вже сухе. Оскільки пересохло, втратили у врожайності. Будемо радитися із консультантами. Але є і своє бачення у виробництві. Наприклад, досліджуємо залежність від кількості азотних добрив, експериментуємо з термінами посіву, кількістю фунгіцидних обробок і застосуванням рострегуляторів. Наприклад, хотілося б соняшник бачити не вище 2 м.

Віктор КОРОВЕНКОФГ «Коровенко», Савранський р-н, Одеська обл.
 У мене всього 300 га землі, але я дуже відповідально і трепетно до них ставлюся. Практикую шість культур у сівозміні. Застосовую виключно оригінальні препарати тільки авторитетних фірм. І так само вибірково ставлюся до якості насіння — купую лише у перевірених та кращих. Спробував у себе і насіння ASPRIA. Дивлюся за ними на тлі модних марок. Потенціал у них хороший. Насіння якісне, протруєне. І при цьому ціна майже вполовину менша. Приємно спілкуватися з їх консультантами, добре порозумілися, та й компанія викликає довіру. Обираю середньопізні, пізні гібриди, з великим ФАО. Цього року було важко: з липня до серпня без дощів. Урожайність кукурудзи сягала 70-80 ц/га.

Ярослав ЧОРНИЙагроном, ТОВ VITAGRO, Хмельницька обл.
 Третій рік поспіль вирощуємо на своїх демополях гібриди кукурудзи ASPRIA. Цього року взяли і соняшник. Порівнюємо з селекцією ще п'яти-шести провідних фірм.
До якості насіння у нас ніяких претензій — воно все добре відкаліброване, чисте. Відповідно, рівномірно розвивається, дає одночасно дружні сходи. Помітив, що посіви ASPRIA дуже стійкі до хвороб і шкідників.
У 2014 році висівали у себе три гібриди ASPRIA. Тоді за сприятливих умов вони показали урожай 109-112 ц/га при вологості 30%. У посушливий 2015-й — до 80 ц/га. Зараз спостерігали за шістьома гібридами. Думаю, буде десь такий же достойний результат. Ці гібриди несуттєво відстають з урожайності від світових марок. Правда, вони дешевші за ціною. Завдяки цьому економіку можна побудувати нормальну.
4 гібриди соняшнику ASPRIA ми взяли під Євролайтнінг (дали до 26 ц/га), а також під звичайну обробку (по 28-30 ц/га).

Олександр МУРЗАК, агроном-дослідник, агрохолдинг HarvEast, Донецька обл.
 Цього року ми тестували насіння ASPRIA на демополі і частково в товарних посівах. У нашому регіоні є небезпека вовчка. Також докучає посуха. Але цей соняшник розвивався нормально, рівно. Ніяких морфологічних відхилень я не помітив. Особливо спостерігав за розвитком кошика, його наповненістю, структурністю. Цілком можу зробити висновок про те, що гібриди ASPRIA хороші. Рослини стояли зелені, посуха не покрутила листя. Пізній гібрид мав трохи високу вологість, але претензій щодо захворюваності або негативних вражень не було ніяких. Урожайність — близько 2 т/га, для нашої зони це нормальний показник. Наше господарство активно впроваджує систему точного землеробства, застосовуємо спеціальну техніку, а тому, відповідно, намагаємося вибирати, зокрема, низькорослі гібриди. Насіння ASPRIA підходить нам і за цими параметрами. Ще й наступного року будемо досліджувати їх, щоб впевнено рекомендувати і для товарного виробництва.

Юрій КОРНЄВголовний агроном ТОВ «Доброулянівка», Олександрівський р-н, Кіровоградська обл. — «Приват-Агро»
 Два роки уважно досліджуємо насіння соняшнику ASPRIA на наших демоділянках поряд із уже визнаними лідерами ринку. Торік гібрид АС33101КЛ забезпечив урожайність 29 ц/га, АС33103 — 22 ц/га. Їх конкуренти — десь у таких же рамках, правда, мали більш однорідні високі показники. А ось нинішні експерименти з ASPRIA ми ставили поруч із лідерським контрольним гібридом і на новій для нас технології прямого посіву. Будемо поступово переходити на ноу-тіл. Орієнтувалися на Клеарфілд-гібриди АС33102 Кл і АС33104КЛ. Одне з полів уразила борошниста роса, відсотків на 40, через що недобрали урожай. Отримали 16,9 і 17,2 ц/га. На кращій ділянці — 17,5 ц/га. Збирали 15 вересня, фіксували вологість 7,5%.
Характерно, що на початку вегетації соняшник ASPRIA на вигляд трохи відставав від свого знаменитого конкурента, а ось у результаті дав показник врожайності кращий десь на 3 ц/га. Дуже задоволені ми і якістю цього насіння, воно добре відкаліброване; немає пошкоджень, протравлене. Сівалка у нас чудова, нова, рахує кожну зернину, і не було претензій по тисячі під час посіву насіння ASPRIA. Передали всі наші спостереження і рекомендації керівництву нашого агрохолдингу і сподіваємося, що отримаємо насіння ASPRIA для вирощування й надалі.