Антистресанти HUMINTECH: досвід практиків
Современная агрономия: прозрачная, управляемая и прогнозируемая

24 листопада 2016 року у готелі Hilton, що в Києві, відбулась масштабна науково-практична конференція «Антистресова та стимулююча дія гуматів HUMINTECH та їх використання у рослинництві».

 

Дмитро СІРИЙ, спеціально для "АС"

Урочисто відкрили конференцію слова директора компанії ТОВ «Агротехносоюз» Валентини Охрімчук: «…наша компанія вже 8 років є ексклюзивним імпортером препаратів HUMINTECH в Україні». Вона привітала присутніх аграріїв із минулим днем працівника сільського господарства та побажала плідної співпраці.

Конференція зібрала понад сотню аграріїв середніх та великих господарств усієї України. Всі вони об’єднані одним — пошуком ефективних препаратів для допомоги рослинам в умовах стресових факторів. Адже стреси здатні суттєво знизити генетичну врожайність гібридів і сортів сільгоспкультур від 30 до 50%. «Всі стреси можна поділити на 4 категорії, — зазначає заступник директора з розвитку продуктів «Агротехносоюз» Дмитро Козаренко. — Стреси, викликані кліматичними факторами, забирають 10-50% генетичної урожайності, гербіцидами — 3-5%, порушенням живлення — 10-55%, а шкідниками й хворобами — 5-25%». При цьому він розповів, як ці шкодочинні фактори впливають на культури (табл. 1).
 
Таблиця 1. Вплив шкодочинних факторів на культури


 
 
 
Суттєво зменшити цей негативний вплив на культури можуть гумати — суміш солей гумінових та фульвових кислот, які активізують і прискорюють дію природних захисних механізмів рослини, підвищують імунітет. Тим більше це стосується німецьких препаратів HUMINTECH, які за 8 років на українському ринку заслужили собі репутацію високоякісних, дієвих і, водночас, доступних препаратів.

Секрет успіху під час заходу розкрив торговий і технічний менеджер із розвитку продуктів компанії HUMINTECH Яссер Дергхам: «Від моменту появи на ринку — початок 1970-х — ми виготовляємо наші препарати з леонардиту. Це найбільш якісна сировина найвищим вмістом 75-83% гумінових і фульвових кислот (які і проявляють на рослину антистресову та рістстимулюючу дію). Ми експортуємо наші препарати в 60 країн світу».

Препарати HUMINTECH вирішують вище перелічені проблеми та ефективно працюють на с/г культурах по всій території України. Про це свідчать виробничі результати, отримані у господарствах з різних грунтово-кліматичних умов України, які на конференції навів агроном-дослідник ТОВ «Агротехносоюз» Богдан Аврамчук (табл. 2).
 
Таблиця 2. Результати польових дослідів
 

«За усередненими даними, використання нашої технології (застосування гуматів разом із протруйником, а також 2-4 обробки під час вегетації), збільшить рентабельність за інтенсивної технології на 8-12%, а прибутковість +20%, та за екстенсивної, відповідно, на 10-14%, а прибутковість +40%. Тобто у виробничих умовах додатковий прибуток від застосування гуматів становить 1840-2300 грн/га. Для збільшення прибутковості на 20-40% за рахунок землі потрібно на кожні 10 000 га додатково ввести в обіг ще 2000-4000 га, або застосувати гумати», — переконує голова наглядової ради ТОВ «Агротехносоюз» Василь Поддубний.

Дискусія завершилась на високій ноті! Представниками «Агротехносоюз» у дискусії було наведено, проілюстровано та підтверджено результати застосування препаратів для вирішення ряду проблем на конкретних прикладах господарств України. В обміні досвідом застосування активну участь взяли агрономи та керівники більш ніж 15 агрокомпаній України, таких як: ТОВ «Агро Регіон Бориспіль», ТОВ «АФ Батьківщина», ПАТ «Зернопродукт» (МХП), «Кернел АгроХолдинг», ПАТ «Дашківці», «Агрейн Менеджмент АгроХолдинг» та багато інших.

Досвід практиків

Віктор ЧОРНИЙзаступник директора з виробництва ПАТ «Зернопродукт» (МХП)
 Є такі речі, коли картинку запам'ятовуєш на все життя. Навесні 2012 року соняшник потрапив в екстремальні умови. Вирішили внести Гуміфілд по сходах. За 4-5 днів по тому я приїхав на це поле і побачив таку картину, що якби мені хтось таке розказав — ніколи б не повірив. Це були різні рослини, посіяні в різні строки: ті, що не оброблялися Гуміфілдом, були кволими з висвітленим забарвленням, ті, що оброблялися — мали чітко виражене темне забарвлення та живу гофровану структуру. Як зібрали врожай — різниця була відчутна. З того часу ми обробляємо 100% насіння сої, соняшнику, пшениці гуматами.
Один рік 92% насіння кукурудзи обробили сумішшю інсектициду та Гуміфілда, а 8% просто інсектицидом, і посіяли. Густоту ми зберегли і там, і там, але тільки за рахунок Гуміфілда додатково отримали приріст + 1,5 ц/га. Вносили його і як антистресант після заморозків: посіви кукурудзи потрапили під весняні заморозки -1-3˚С, кукурудза тоді була в стадії 3-4 листка. Листки стали соломою, лишився тільки конус наростання, але ми не пересівали поле: тільки почав відростати конус, обробили Гуміфілд і мікродобривами за нашою технологією. Отримали 11,5-12 т/га, хоча всі думали, що нічого не буде. Продукт дуже добре виводить рослини зі стресу, але нам не потрібно стояти на місці. Приходять нові продукти на основі морських водоростей — Гуміфілд Форте Брікс . Треба йти в ногу з часом, не боятися нового, і тоді все буде добре.

Олег ПАЩЕНКОдиректор Бориспільської філії ТОВ «Агро-регіон»
 Ми обробляємо 11 тис. га землі, вирощуємо кукурудзу, соняшник, сою, озиму пшеницю. З «Агротехносоюзом» працюємо з 2012 року. На той час ми мало знали про гумати — орієнтувались більше на добрива та мікроелементи. Весною 2012 року заклали дослід на пшениці озимій: 3 ділянки по 10 га. На першому випробовували ефективність двох обробок Гуміфілдом, на другій — Гуміфілд і Фульвітал Плюс, на третій — двічі Фульвітал Плюс. Під час вегетації дуже важко було побачити велику розбіжність навіть тоді, коли була фаза повної стиглості. Зрозуміли після збирання: на першому полі +3 ц/га і здали на якісні показники — 2 клас. Від тоді почали це застосовувати на виробничих програмах і на всіх культурах. Рентабельність можна порахувати: додаткові витрати 7-8 євро/га на 2 обприскування гуматами = приросту врожайності + 2-3 ц/га.
 
Олексій ВОЛОШИНголовний агроном ТОВ «АФ Батьківщина» (Запорізька обл.)
 За соняшником ми прораховували економічну ефективність до врожайності 20 ц/га, бо гібрид із таким потенціалом давав 11-12, іноді 15 ц/га. Шукаємо способи мінімізувати шкоду засухи: проводимо багато дослідів. Зокрема, розділили поле гібриду соняшнику з потенціалом 20 ц/га на дві половини: наша технологія та вона ж із Гуміфілдом. На контролі отримали 15 ц/га, а на досліді — 17,4 ц/га. Приріст становить +2,4 ц/га. З цього почалася наша співпраця з компанією «Агротехносоюз», яка триває вже 4 роки. Дуже задоволені. Особливо новинками групи Форте: протруїли насіння озимого ячменю Гуміфілд Форте Брікс® в нормі 0,8 л/т + протруйник і отримали швидші та більш вирівняні сходи. Препарати працюють, тому їх застосовуємо в нашій технології.

Юрій ПАРФЕНЮКголовний агрохімік (філія «Рідний край») ПАТ «Миронівський хлібопродукт»
 Цьогоріч на 400 га посіяли цукрові буряки. На одному полі культура у фазі першої пари справжніх листочків попала під заморозки — буряк став. Пізніше шкоди завдали суховії, які переміщали ґрунт і пісок, що дуже пошкодили листки. Стрес дуже сильний був: буряк зробився фіолетовим — зеленого практично не було. До нас приїжджали виробники насіння, казали, що треба пересівати поле. Але вирішили застосувати Гуміфілд ВР-18®. Перша обробка: мінімальна норма 0,2 л/га + половинна доза мікроелементів. За 4 дні буряк почав змінювати колір, тож повторили обробку. За 7 днів по тому обробили Гуміфілд ВР-18® 0,4 л/га та повною нормою мікроелементів. Буряк дав урожайність 400 ц/га. Так, завдяки Гуміфілду негативний досвід зробився позитивним