Компанія «Сингента» провела семінар для аграріїв Київщини
Современная агрономия: прозрачная, управляемая и прогнозируемая

Компанія «Сингента» відзначає настання нового сезону новими продуктами й технологіями для аграріїв. І 1 грудня 2016 року виробники столичного регіону отримали чудову нагоду ознайомитися з кращими світовими стандартами та рішеннями у сфері насінництва та захисту рослин.

 

Олекса СТЕРНІЙ, спеціально для "АС"

У кожному куточку країни є потреба й простір для розвитку інноваційних технологій, впровадження нових інструментів ефективного агровиробництва. То ж недарма керівники та фахівці господарств Київської області висловлювали щиру зацікавленість та вдячність організаторам семінару за знайомство з новинками у сфері захисту рослин, кращими здобутками в селекції соняшнику та кукурудзи.

Захист на упередження
Час сіяти, і час дбати про посіви. Менеджер з розвитку напряму гербіцидів та інсектицидів на зернових культурах Валерій Дубровін зупинився на такій актуальній темі, як системи захисту зернових від «Сингента». Серед шкідників озимим найбільше загрожують клоп черепашка, попелиці, трипс і хлібний турун. Водночас, за даними опитувань фахівців, тільки близько 52% зернових обробляються інсектицидами, особливо нехтують такими культурами, як ячмінь, жито та овес. Також більшість посів обробляється у фазі від колосіння до наливу зерна, коли вже основна шкода завдана. Таким чином, отримуємо низьку ефективність систем захисту.

«Але ті, хто обґрунтовано підходять до захисту, отримують прекрасний результат, — наголошує Валерій Дубровін. — Наша стратегія — працювати на упередження, не дозволяти шкідникам навіть заселяти посіви». Для цього не так багато треба: три інсектициди за весь вегетаційний період. Перший — у протруйнику Селест® Макс, який забезпечує захист проти шкідників осіннього періоду: злакових мух, попелиць, цикад, хлібного туруна, дротяників. А навесні рекомендуються дві інсектицидні обробки. Першу — контактно-системним препаратом Енжіо® у фазі виходу в трубку. Він забезпечує довготривалий контроль основних шкідників, має додатковий ефект проти кліщів, ефективний за несприятливих умов. На друге внесення у фазі прапорцевого листка використовують Карате® Зеон, що додатково стримує заселення посівів шкідниками, зокрема, перезимувалими імаго клопа черепашки. Витрати на таку систему захисту окупаються завдяки збереженню врожаю, щонайменше, уп’ятеро.

Проти хвороб теж рекомендується працювати превентивно. У фазі кінець кущення-початок виходу в трубку застосовується Тілт® Турбо, який прекрасно працює вже від +6°С. З появою 2-3-х нових листків навесні — це фаза 1-2 міжвузля — рекомендується Амістар® Екстра на пшениці. А на ячмені — спеціально розроблений саме для цієї культури новий препарат Бонтіма® (Ізопірозам + Ципродиніл). Завдяки унікальному підбору діючих речовин він забезпечує захист до 60 днів. Що важливо, фунгіцид прекрасно і безпечно працює у бакових сумішах з гербіцидами. У фазі прапорцевого листка рекомендується Альто Супер®. А для захисту колосу є нове рішення — Магнелло™ (Дифеноконазол + Тебуконазол). Препарат забезпечує максимальний ефект захисту від септоріозу, чудову ефективність проти фузаріозу, чорного зародку тощо, знижує ризик накопичення мікотоксинів.

Забур’яненість посівів залежить від строків сівби та попередників. На ранні посіви, де превалюють зимуючі види бур’янів, рекомендується або осіннє внесення бакової суміші Логран + Пік®, або весняне Дербі™. Якщо в полях переважають падалиця соняшнику та ярі види бур’янів — краще рішення новий гербіцид Пріма™ Форте (Флорасулам + Амінопіралід + 2–етилгексиловий ефір 2,4–Д). Він демонструє виключну ефективність проти найширшого спектра бур’янів навіть за складних погодних умов, контролює наступні «хвилі» падалиці соняшнику (в т. ч. сульфо- та імі-стійку) й амброзії через ґрунт, має швидку дію, та не має післядії на такі культури сівозміни, як озимий ріпак, соняшник тощо.

Кукурудзяний феномен
Компанія «Сингента» має широке портфоліо насіння кукурудзи практично для всіх зон та умов вирощування. Високий потенціал урожайності, якість зерна, технологічність, адаптивність, стійкість до хвороб та стресових факторів — така комбінація господарсько-цінних ознак є запорукою успіху для виробників по всій Україні. Асортимент гібридів постійно зростає, щоб максимально задовільнити запити й потреби аграріїв. Скажімо, новий Феномен ФАО 220 — це дійсно феноменальне поєднання високої продуктивності та вологовіддачі, посухостійкості. Цього року він скрізь давав понад 100 ц/га при вологості 14-16 %.

Нові та перспективні для вирощування у Київській області гібриди заслуговують серйозної уваги. Критерії підбору кукурудзи залежать від вологозабезпеченості, різних умов вирощування тощо. Так, Київську область можна розділити на три кукурудзяні зони щодо підбору гібридів, строків посіву і густоти посіву. Важливим є питання стабільності гібридів, баланс посухостійкості та вологовіддачі.

Фахівці компанії констатують, що серед гібридів інтенсивного типу дуже добре в цій зоні показують НК Канзас (ФАО 290) зі стійкістю до гнилей, НК Термо (ФАО 330) з гарним компенсаційним потенціалом, НК Люціус (ФАО 340) зі швидкою вологовіддачею та посухостійкістю. А скоростиглий чемпіон урожайності СИ Новотоп (ФАО 240) також характеризується доброю посухостійкістю, стабільністю врожаю та найбільш вираженою ознакою Stay green.

У лінійці середньопластичних гібридів слід відзначити той же Феномен (ФАО 220) з дуже гарними перспективами на ринку, високоврожайний та посухостійкий гібрид НК Кобальт (ФАО 320) з листям еректоїдного типу, що дозволяє дещо збільшити густоту посіву, врожайний, стійкий до фузаріозу качана та гнилей СИ Аладіум (ФАО 280), стабільний та продуктивний СИ Ірідіум (ФАО 350).

З високоадаптивних гібридів перлина класики — Делітоп (ФАО 220) не має собі рівних на ринку з толерантності до летючої сажки, відзначається високою стабільністю. НК Джитаго (ФАО 210) характеризує висока посухостійкість у своїй групі стиглості. СИ Респект (ФАО 240) — ідеальний варіант для бідних ґрунтів, косогорів тощо, дозволяє суттєво зменшувати норму висіву завдяки гарному компенсаційному ефекту. Посухостійкий, толерантний до основних хвороб Селест (ФАО 390) відзначає висока здатність формувати два качани. Фахівці підкреслюють, що хоча це гібриди так званого екстенсивного типу, за відповідних умов вирощування вони здатні реалізувати свій потенціал на найвищому рівні урожайності.

Також було розглянуто питання раннього посіву кукурудзи, що особливо важливо у засушливі роки, адже дає змогу використати зимово-весняні запаси вологи. Досліди та практика свідчать, що кремнисто-зубовидні гібриди можна сіяти в одні терміни з соняшником, а часом навіть дещо раніше. Такі гібриди, як СИ Ротанго (ФАО 200), НК Неріса (ФАО 200)Фалькон (ФАО 220)НК Термо (ФАО 330) придатні для сівби у ранні строки вже при 6 °С ґрунту на глибині загортання насіння.

Соняшник від лідера
Кошик гібридів соняшнику компанії «Сингента» завжди займає чільне місце серед вподобань аграріїв у будь-якому куточку країни. Окрім перевіреної класики, для виробників Київської області, зокрема, великий інтерес представляють такі гібриди, як СИ Купава інтенсивного типу вирощування, який показував найвищу урожайність цьогоріч на демоділянках у цій зоні, гібрид помірно-інтенсивного типу СИ Ласкала, який характеризується високим потенціалом урожайності та генетичною стійкістю до хвороб. Було підкреслено, що ці гібриди, генетично близькі до НК Кондівирізняє толерантність до нових рас вовчка, хоча це й не настільки актуально саме для умов Київщини.

Осінній чемпіон урожайності — СИ Фламенко характеризується високим вмістом олії, високою урожайністю (на рівні НК Армані), доброю посухостійкістю й толерантністю до хвороб. Гібрид Арізона на основі нових батьківських ліній забезпечує найвищу посухостійкість та високу урожайність, стійкість до хвороб.

У високоолеїновому сегменті слід відзначити СИ Експерто для вирощування за системою Clearfield®, серед основних характеристик якого стійкість до хвороб та продуктивність. Clearfield®-гібрид олеїнового типу Таленто за інтенсивних умов вирощування при помірному та достатньому зволоженні чудово розкриває свій потенціал. Урожайність високоолеїнових гібридів «Сингенти» цьогоріч, як і щороку, становила на рівні їх класичних «братів». СИ Діамантіс, новий високоінтенсивний Clearfield®-гібрид, генетично близький до гібрида НК Конді, відрізняється найвищим потенціалом урожайності в своєму сегменті, посухостійкостю, пластичністю і високою стабільністю, відмінною толерантністю до фомопсису, фомозу, склеротинії, сірої гнилі.

СИ Бакарді КЛП (генетично близький до НК Конді), спеціально розроблений для вирощування за новою виробничою системою Clearfield® Plus, задає нові стандарти з урожайності в сегменті, має високий вміст олії — 49-52% та гарну толерантність до хвороб. СИ Неостар КЛП (генетично близький до НК Бріо й НК Неома) недарма має славу як найкращого генетичного потенціалу серед Clearfield® Plus-гібридів. Його характеризує висока стабільна врожайність та пластичність, стійкість до хвороб.

Перший у сегменті сульфогібридів Суміко НTS (генетично близький до НК Бріо), оптимізований для гербіциду Експрес® гарно показав себе цього року. Цей інтенсивний гібрид має високу урожайність, стійкість до хвороб, середню посухостійкість. Гібрид Субару НTS (генетично близький до НК Армоні) помірно-інтенсивно типу вирізняється високою стійкістю до посухи, вилягань та хвороб, гарною олійністю.

На конференції надали предметні рекомендації щодо вибору гібриду з урахуванням зон зволоження, типу вирощування, групи стиглості, поради стосовно оптимальної густоти посівів. І звичайно, не обійшли увагою новинку в системі захисту соняшнику — Амістар® Голд (Азоксистробін + Дифеноконазол). Цей системно-контактний фунгіцид, завдяки спеціальній формуляції для збільшення ефективності на широколистих культурах, забезпечує надійний захист соняшнику проти широкого спектра хвороб, має тривалу комплексну лікувально-профілактичну дію.

Загалом захід для аграріїв Київщини відзначався виваженим та комплексним підходом у повному сенсі цього слова. Окрім насіннєвих та агрохімічних рішень, учасники проаналізували ситуацію на ринках основних культур, розглянули фінансові рішення для аграріїв («Підтримка Плюс»«Агрі Плюс», Форвард Плюс» та нова програма «Кукурудзяна опція»), ознайомилися з новими стандартами якості та співпраці з клієнтами компанії «Сингента». Менеджер із продажів компанії «Сингента» у Київській області Олег Хмарський недарма підкреслив: «Як бачите, ми надавали слово насамперед науковцям, аналітикам та фахівцям, а не спеціалістам із продажів». Звичайно, в програмі семінару знайшлося місце й для зацікавленої дискусії, обміну думками, вікторини зі справжньою зливою призів. А під час культурно-розважальної програми гості заходу навіть обрали козацького старшину. Що ж, вибір кращих продуктів і рішень світового рівня від компанії «Сингента» дозволяє кожному аграрію бути гетьманом своїх полів — впевненим у власних силах та можливостях.

Співпрацюємо та дружимо

Юрій СТРУМІНСЬКИЙдиректор Центрального бізнес-регіону компанії «Сингента»
 На наступний сезон «Сингента», як завжди, пропонує гарне насіння соняшнику, кукурудзи, ріпаку, цукрових буряків, озимого ячменю, силосного сорго та широкий асортимент сучасних засобів захисту рослин. Щороку у нас з’являється щось нове — нові технології, нові гібриди, нові препарати. Так, із соняшників відзначу нову лінійку сульфогібридів Суміко та Субару, під систему Clearfield® Plus вийшли на ринок СИ Бакарді та СИ Неостар, нові гібриди СИ КупаваСИ Ласкала та Естрада толерантні до семи рас вовчка, що дуже актуально для багатьох регіонів. Щодо нових препаратів, то фунгіцид Амістар® Голд чудово вирішує проблеми в посівах соняшнику, а новинка — гербіцид Пріма™ Форте — прекрасне рішення на посівах озимих зернових та кукурудзи.
Я бажаю хліборобам Київщини хороших урожаїв та перенести цін на врожай. Щоб ви отримували від своєї праці повне задоволення, а ваші статки дозволяли придбати найкраще насіння і ЗЗР та отримати ще ліпші результати.

Надія ЛЯШголовний агроном «Агро-Лідер-Україна», Білоцерківський р-н, Київська обл.
 У компанії «Сингента» багато цікавих продуктів. Наше господарство передусім дуже цікавить їх насіння, яким ми надзвичайно задоволені, бо воно дає рекордні врожаї. Цього року дуже добре себе показали гібриди кукурудзи НК Канзас та НК Кобальт, із соняшнику — НК Бріо та НК Конді.
Пестициди компанії «Сингента» у нас також на першому місці. Скажімо, я абсолютно впевнена в гербіциді Пріма™ на зернові, протруйнику Круїзер® на соняшник. А цей захід дозволяє отримати нову інформацію, придивитись до нових гібридів, ввести нові препарати в систему захисту. Своєю чергою, спеціалісти компанії завжди приходять на допомогу, ми з ними співпрацюємо та дружимо.

В’ячеслав НЕСКОРОМНЮКголовний агроном ТОВ «ТАК-АГРО» Тетіївський р-н, Київська обл.
 Я завжди відвідую заходи, які проводить «Сингента». Адже це нагода дізнатись про продукти, результати досліджень та випробувань, зустрітися зі своїми колегами, щось почути, самому щось підказати.
В нашому господарстві левова частка соняшнику компанії «Сингента», зокрема, НК Бріо, НК Конді. Цього року висівали новий гібрид СИ Фламенко, і він дав 45 ц/га. На півдні у нас є господарство, там ми ще сіємо НК Неома за системою Clearfield®. Із препаратів широко використовуємо ті ж Амістар® Екстра, Примекстра® TZ Голд. Ми також користуємося такими сервісами, як фітоекспертиза, контроль якості обприскування. Загалом мені дуже імпонує підхід компанії «Сингента»: постійно проводяться семінари, навчання, можна отримати потрібну консультацію у будь-який час.