Професійний захист зернових від грибних захворювань
Современная агрономия: прозрачная, управляемая и прогнозируемая

До найбільш поширених і небезпечних захворювань зернових культур експерти відносять різні види іржі — буру, жовту та стеблову. Наприклад, бура іржа може знищити до 30% врожаю. А в окремі, особливо сприятливі для розвитку цієї хвороби роки, втрати можуть бути навіть більшими.

 

Cергій КНЕЧУНАСканд. с.-г. наук,
директор з розвитку та управління портфелем продуктів 
 
Захворювання рослин, такі як гнилі, іржа та плямистості, знайомі людству з найдавніших часів, ще коли почалося цілеспрямоване вирощування певних культур. Задовго до нашої ери з’явилися і перші рекомендації щодо захисту цінних рослин. А перші відомості стосовно застосування хімічного захисту рослин датуються ще 400 р. до н.е., хоча основна кількість сучасних фунгіцидів була синтезована вже в XX ст. Проте проблема захворювань рослин і досі актуальна та потребує постійного поліпшення технологій захисту, способів і засобів обробки культур та комбінації фунгіцидних діючих речовин, що використовуються.

До найбільш поширених і небезпечних захворювань зернових культур експерти відносять різні види іржі — буру, жовту та стеблову. Наприклад, бура іржа може знищити до 30% врожаю. А в окремі, особливо сприятливі для розвитку цієї хвороби роки, втрати можуть бути навіть більшими. Не меншої шкоди зерновим культурам завдають також різні види плямистостей — гельмінтоспоріоз, фузаріоз, септоріоз та піренофороз. Приміром, втрати врожаю у результаті ураження рослин септоріозом в епіфітотійні роки часом сягають 40% і вище. Такі захворювання, як септоріоз, піренофороз, гельмінтоспоріоз, стали активно розвиватися лише останніми роками у зв’язку з переходом на технології мінімального та нульового обробітку ґрунту та впровадження сівозмін із короткою ротацією. При використанні цих технологій рослинні залишки не заорюються, в результаті на полі залишається багато джерел інфекції, які активізуються в сприятливих умовах. Окрім цього, останніми роками почастішали спалахи хвороб колоса (фузаріоз, септоріоз). Хвороби зернових культур можуть поширюватися дуже швидко. Так, при швидкості наростання борошнистої роси у 2% в день, втрати врожаю можуть досягати 1,2–1,5 ц/га (з урахуванням урожайності близько 60 ц/га).

Для захисту посівів від захворювань листя, стебел і колоса впродовж вегетації варто проводити від однієї до трьох обробок. Кількість обробок залежить передусім від фітосанітарної ситуації впродовж сезону, планованої урожайності і деяких інших чинників. В Україні у більшості господарств уже стало нормою триразове внесення фунгіцидів. Найбільш поширеною є орієнтовна схема, згідно з якою перше внесення проводять на початку виходу в трубку, друге — по прапорцевому листку, третє — у фазі колосіння-початку цвітіння. Саме для забезпечення ефективного захисту зернових культур від комплексу грибних захворювань лінійка фунгіцидів компанії ALFA Smart Agro представлена трійкою сучасних фунгіцидів: Фенікс Дуо, КС (флутриафол, 187 г/л + тіофанат-метил, 310 г/л), Болівар Форте, КС (тебуконазол, 240 г/л + крезоксим-метил, 125 г/л) та Тезис, КС (тебуконазол, 500 г/л).

Наразі агрономи переконалися, що однокомпонентним препаратом якісно захистити посіви зернових від низки хвороб майже неможливо. Слід збільшувати кількість обробок або використовувати різні препарати, що у будь-якому разі призводить до зростання витрат на захист врожаю. Двокомпонентні препарати у цьому плані значно ефективніше захищають від збудників хвороб, збільшують спектр дії та зменшують вірогідність появи резистентності.

Фенікс Дуо, КС — двокомпонентний контактно-системний фунгіцид із широким спектром активності (борошниста роса, септоріоз та інші плямистості, іржа, церкоспорельоз) поєднує діючі речовини принципово різного механізму фунгіцидної дії. Завдяки поєднанню активних складових з різних хімічних класів (триазоли+бензамідазоли) ефективно посилюється захист сільськогосподарських культур. Фунгіцид Фенікс Дуо, КС запобігає виникненню резистентності у патогенів, має широкий спектр дії проти змішаних інфекцій. Окрім цього, його діюча речовина флутриафол швидко пересувається по рослині (розчинність у воді при t +20 °C становить 95 мг/л) і захищає її навіть на тих частинах рослини, куди під час обробки не потрапив робочий розчин. Важливим є й те, що Фенікс Дуо, КС має 4 напрями дії: профілактичний, лікувальний, фумігаційний і добре виражений «стоп-ефект», а також не справляє фітотоксичного впливу. Його період захисної дії доволі тривалий — від 2 до 4 тижнів, залежно від культури, інфекційного навантаження та погодних умов у період застосування на посівах.

Болівар Форте, КС — комбінований мезо-системний фунгіцид із двома різними механізмами дії для контролю найнебезпечніших хвороб (септоріоз листя та колоса, іржа, альтернаріоз, фузаріоз). Поєднання фунгіцидів із класів триазолів (тебуконазол) та стробулуринів (крезоксим-метил), окрім запобігання виникнення резистентності та розширення спектра дії, забезпечує подовження періоду вегетації. Захисні особливості препарату полягають у фізико-хімічних відмінностях діючих речовин. Так, на відміну від тебуконазолу, який має розчинність у воді на рівні 36 мг/л та є, власне, системним фунгіцидом, крезоксим-метилу властива трансламінарна дія, оскільки його розчинність у воді не перевищує 2 мг/л. При цьому механізм дії крезоксим-метилу полягає у проникненні всередину листа та надходженні до протилежної необробленої поверхні, а також у високій контактній активності на обробленій поверхні рослини з одночасним поглинанням її восковим шаром листя, що зумовлено високим коефіцієнтом ліпофільності діючої речовини (3,4 при ph 7 та t +20 °C).

Застосування стробілуринів забезпечує високий захисний ефект внаслідок гальмування проростання спор і конідій, первинного росту міцелію та запобігання спороутворенню, особливо на ранніх стадіях розвитку інфекції. Ще однією перевагою крезоксим-метилу є його висока ефективність занизьких температур (нижчих за +5 °C) та стійкість до змивання, навіть при випаданні значної кількості опадів, що зумовлено створенням на поверхні листків «запасів» діючої речовини за рахунок зв’язування із восковим нальотом.

Не слід забувати і про «зелений ефект» від застосування препарату, що проявляється у призупиненні старіння рослини за рахунок пролонгації фотосинтезу та подальшого підвищення якісних та кількісних показників врожайності.

Однак використання стробілуриновмісних фунгіцидів має певні особливості. Внесення фунгіцидів у фазі прапорцевого листка у південних та східних регіонах здебільшого припадає на посушливий період, коли запаси продуктивної вологи в ґрунті є обмеженими, денні температури піднімаються до +35 °C і вище, а в рослин спостерігаються ознаки в’янення. Якщо стимулювати біохімічні процеси в рослині, яка перебуває у стресі, може відбутися прискорення її виснаження, адже надходження елементів живлення і вологи не відбувається через посуху. Але все ж це не означає, що використання фунгіцидів, які містять стробілурини, недоцільне в умовах Півдня та Сходу України. Для отримання максимального ефекту від застосування таких продуктів їх внесення необхідно змістити на більш ранні фази росту і розвитку зернових — початок виходу в трубку, коли в ґрунті міститься достатньо запасів продуктивної вологи, і рослини активно вегетують. Застосування Болівар Форте, КС у цей період сприяє кращому розвитку кореневої системи та вегетативної маси рослин, ефективному захисту від комплексу грибних захворювань, посиленню стійкості до стресових умов, що в сукупності забезпечує формування вищого рівня врожайності.

Тезис, КС — системний фунгіцид для високоефективного контролю ключових захворювань колоса (септоріоз, фузаріози). Завдяки сучасній препаративній формі препарат має подовжену захисну дію, яка забезпечується за рахунок повільнішого випаровування робочого розчину, більшого проникнення діючої речовини в рослину, а також розширенню температурного діапазону застосування.Тезис, КС має меншу летючість і кращі токсико-гігієнічні показники: препарат безпечний для культурних рослин та для людей, які працюватимуть з препаратом на полі.

Звісно, для ефективного вирішення питання захисту посівів зернових культур проти комплексу хвороб, наростання яких іде з різною інтенсивністю, орієнтуватися треба на захворювання, що найшвидше розвивається. При цьому потрібно звертати увагу також і на локалізацію збудника. Так, при прояві на посівах зернових культур прикореневих та кореневих гнилей вибір слід акцентувати на діючих речовинах з високою розчинністю у воді, що можуть забезпечувати високу системність, переміщення по рослині та концентрацію фунгіциду в місцях ураження. Серед препаратів компанії ALFA Smart Agro для контролю прикореневих та кореневих гнилей на посівах озимих зернових культур також варто відзначити фунгіцид Фенікс Дуо, КС, оскільки його розчинність є вищою, ніж у більшості фунгіцидних діючих речовин.

Ефективність продуктів ALFA Smart Agro обов’язково тестується у польових умовах. Наприклад, у 2016 році на демонстраційному полі в СТОВ «Іскра» (Черкаська обл.) на посівах озимої пшениці випробовувались 2 варіанти комбінації фунгіцидів:
 
1) перше внесення — Фенікс Дуо, КС (0,6 л/га) + друге — Болівар Форте, КС (0,75 л/га) + третє — Тезис, КС (0,5 л/га); 
2) перше внесення — Болівар Форте, КС (0,75 л/га) + друге — Фенікс Дуо, КС (0,6 л/ га) + третє — Тезис, КС (0,5 л/ га).
 
 
Перед та після кожного внесення проводилось обстеження вказаних ділянок. У результаті встановлено, що величина збереженого врожаю при використанні першої комбінації була майже на 2 ц/га вищою за другу та на 15,6 ц/га вище традиційної фунгіцидної системи захисту господарства.
 

У Черкаській області на площах СТОВ «Колос» (ТОВ АПК «Маїс») застосовували таку комбінацію: перше внесення — Фенікс Дуо, КС (0,5 л/га), фаза вихід у трубку + друге — Болівар Форте, КС (0,75 л/га), фаза прапорцевого листа. Перед першим внесенням на посівах озимої пшениці візуально відмічено ознаки ураження рослин борошнистою росою та септоріозом на рівні 10–15%. При наступному обстеженні через 9 та 20 днів після внесення виявлено, що завдяки препарату Фенікс Дуо, КС на нижніх листках розповсюдження інфекції припинено, прапорцевий лист вийшов здоровий. У профілактичних цілях на цій ділянці було рекомендовано внести комбінований мезо-системний фунгіцид Болівар Форте, КС. У підсумку після обмолочення збіжжя відмічено прибавку врожаю на рівні 10,4 ц/га порівняно з традиційною системою захисту господарства.
 
Таким чином, грибні хвороби є одним з основних джерел пошкодження сільськогосподарських культур. Тому, обираючи препарати для їх ефективного захисту, треба враховувати багато факторів. Зокрема, кількість обробок, рівень стійкості сортів, погодні умови, кількість та види внесених добрив, наявність інфекційного фону тощо. Але завжди важливо пам’ятати, що для якісного захисту посівів зернових треба враховувати механізм дії діючих речовин препаратів, кількість та фазу внесення фунгіцидів. Саме тому ALFA Smart Agro надає своїм клієнтам можливість отримувати професійні консультації агрономів та постійний супровід у розумному захисті посівів від будь-яких хвороб.