Захист яблуневих садів від хвороб
Современная агрономия: прозрачная, управляемая и прогнозируемая

Хвороби яблуні порушують фізіологічні процеси у рослинному організмі, що зумовлює негативний вплив на ріст і розвиток, внаслідок чого знижується урожайність, погіршується якість продукції, скорочується продуктивний період та виникає передчасна загибель дерев.

 

В. В. ВОЄВОДІНканд. с.-г. наук, технічний експерт 

Пріоритетним напрямом сучасного розвитку плодівництва в Україні є впровадження інтегрованого захисту рослин. У нинішніх умовах інтенсифікації виробництва плодів яблуні в інтегрованих системах захисту домінуючим вважається хімічний метод, оскільки він є і порівняно простим у застосуванні і достатньо ефективним.

Завдяки високотехнологічним розробкам світового рівня та широкій лінійці засобів захисту яблуні компанія «Сингента» пропонує садівникам комплексну програму професійного захисту садів, яка буде ефективною на всіх етапах розвитку рослини.

Розвиток інфекційних хвороб починається з ураження рослин збудником захворювання. Безпосередньо після ураження розвиток хвороби протягом деякого періоду протікає приховано, без зовнішніх ознак, лише через деякий час на уражених органах або на всій рослині проявляються симптоми захворювання.

Серед найбільш поширених і небезпечних хвороб яблуні в Україні є парша, борошниста роса, моніліоз, альтернаріоз.

Збудники парші зимують у сумчастій стадії, яка розвивається на уражених листках, а також у формі грибниці, що зберігається взимку в тканинах кори уражених пагонів. Ранньої весни у псевдотеціях формуються сумки із сумкоспорами. На одному листку може сформуватися до 2000 псевдотецій, у кожному з яких утворюються по 100-200 сумок, а у кожній сумці — по 8 сумкоспор.

Масово яблуня уражується паршею під час розпускання бруньок, цвітіння й утворення зав’язі. Для проростання сумкоспор і конідій потрібні крапельна волога й температура повітря від 4 до 30 °С (оптимальна — 18-20°С). Сприятливі умови для розвитку парші створюються в ущільнених, погано провітрюваних насадженнях, а також у садах із високими загущеними кронами дерев. Шкідливість парші полягає в обмеженні асиміляційної поверхні внаслідок ураження й передчасного опадання листя. У випадку сильного пошкодження квіток та зав’язі парша може повністю знищити врожай, до того ж, товарна якість плодів значно знижується.
 
Фактори, що визначають розвиток парші на плодах яблуні
 
 
Частки факторів, які визначають масу плоду від розвитку парші яблуні
 
Збудник борошнистої роси — гриб, що уражує листки, молоді пагони, суцвіття, рідко зав’язь і плоди. Перші ознаки хвороби з’являються відразу після розпускання бруньок. Прояви первинної інфекції у вигляді борошнисто-білого нальоту з’являються на розетках молодих листків і суцвіттях. Листки деформуються та стають ланцетоподібними, листкові пластинки закручуються краями вниз, грубшають, втрачають тургор і засихають.

Уражені суцвіття відстають у розвитку, цвітуть недружньо, тичинки та пелюстки на їхніх квітках деформуються, пелюстки стають жовто-зеленими. Потім квіти засихають й обпадають, не утворюючи зав’язі. Іноді на молодій зав’язі утворюється борошнистий наліт, який згодом зникає, унаслідок чого на шкірці плодів, якщо ті й далі розвиваються, залишається слід від міцелію — сітка.

У період цвітіння збудник альтернарії інфікує квітки, рухається до квітколожа або середини плода, потім інфекція перебуває у стані спокою.

В міру достигання плода патоген розвивається у насіннєвій камері, де він має сприятливі умови вологості й живлення. Це викликає гниття серцевини.

Плід передчасно забарвлюється, на розрізі в насіннєвій камері добре видно сірий пухнастий міцелій. Інфіковані плоди погано зберігаються, втрачають тургор та стають гіркуватими на смак. Часто хвороба розвивається на фоні ураження плодів підшкірковою плямистістю (гіркою ямковістю), сильним загаром, низькотемпературним опіком та іншими функціональними хворобами.

З початку формування плодів збудник моніліозу проникає у плоди через насіннєву камеру сортів, які мають відкритий доступ до неї (сорти типу Голден Делішес, Ренет Симиренка, Джонагольд та інші). Впродовж вегетації збудник проникає через фізичні мікротравми або пошкодження шкідниками в плоди і ягоди та викликає загнивання. Особливо інтенсивно хвороба розвивається у вологі роки під час вегетації. Після збирання врожаю продовжується ураження плодів та ягід плодовою гниллю у сховищах і холодильниках. Надзвичайно небезпечним є прояв захворювання у вигляді моніліального опіку, оскільки уражується багаторічна деревина.

При проведенні багаторічних досліджень, які проходили по всьому світі, зокрема й в Україні, найкраща ефективність фунгіциду Хорус® проти парші листя яблуні та моніліозу спостерігалася на початку вегетаційного сезону. Низькі температури повітря під час проведення обробки не впливають на активність Хорус®.

Крім високої ефективності проти парші, Хорус® також забезпечує захист від борошнистої роси та монілії, тому в системі боротьби з паршею оптимальним для застосування фунгіциду Хорус® є період від фази зеленого конуса і до цвітіння.

Під час активного ураження паршею потрібно застосовувати Скор® — найкращий системний препарат для захисту садів, діючою речовиною якого є дифеноконазол (250 г/л). Під час обприскування Скор® поглинається листками, має захисну та лікувальну дії. За умови використання препарату з профілактичною метою тривалість дії становить 6-7, а з лікувальною — 4-5 днів. Скор® використовується не тільки проти парші, а й проти борошнистої роси, альтернаріозу, кучерявості листя персика. Окрім захисної дії, препарат позитивно впливає на рослину (збільшує площу листкової поверхні, довжину пагонів та кількість листя), забезпечує закладання врожаю на майбутній рік.

Завдяки системній дії Скор® спричинює стопефект — зупиняє та лікує вже пошкоджені ділянки листя та плодів.

Переваги фунгіциду Скор®:

  • Найнадійніший і найефективніший фунгіцид із хімічного класу триазолів для захисту від основних хвороб плодових культур.
  • Широкий період застосування (малиновий бутон, початок цвітіння, цвітіння, зав’язування і ріст плодів).
  • Швидке проникнення у тканини рослини (не змивається дощем через дві години після обприскування).
  • Повна відсутність фітотоксичності для різних фенофаз яблуні.
  • Відсутність перехресної резистентності з фунгіцидами інших хімічних класів.
  • Поліпшує якість продукції, збільшує кількість плодових утворень.
  • Низька норма витрати (0,15-0,2 л/га).
 
Прекрасні результати в боротьбі проти парші та альтернарії після цвітіння у фазі зав’язування плодів, плід «ліщина» і у фазі «грецький горіх» показує застосування бакової суміші препаратів Скор® і Хорус® (при цьому останнього можна додавати лише половину норми). Поєднання двох препаратів з різними механізмами дії унеможливлює прояву резистентності та спричиняє ефект синергії у боротьбі проти основних хвороб яблуні.

У найбільш відповідальний період розвитку яблуні — фазі цвітіння — компанія «Сингента» пропонує застосовувати новий інноваційний фунгіцид Ембрелія.

Цей фунгіцид для захисту плодових культур від комплексу захворювань. Препарат з унікальним потужним механізмом захисту плодів і листя від парші, моніліозу й борошнистої роси. Забезпечує подовжений надійний захист завдяки технології подвійного зв’язування молекул. Рекомендований для професійних садівників.

Ембрелія складається із двох діючих речовин — дифеноконазолу та ізопіразаму. Ізопіразам — інноваційна діюча речовина з класу піразолкарбоксамідів, що належить до другого покоління SDHI-фунгіцидів. Це єдина речовина у підкласі бензопіразоли, яка вирізняється унікальними властивостями навіть у межах класу. Вона інгібує активність ферменту сукцинатдегідрогеназу в мітохондріях патогенів. Активність ферменту — це обов’язковий етап мітохондріального циклу трикарбонових кислот, який є основним маршрутом для виробництва енергії у клітинах. Перешкоджання цьому завдяки ізопіразаму призводить до зупинки виробництва енергії в клітинах.

Препаратом Ембрелія можна проводити до трьох обробок. Норма витрати становить 1,2-1,5 л/га, інтервал — 10-14 днів, починаючи з фази рожевого бутона до фази дозрівання плодів. Дощі, що випали через годину після обробки, не впливають на ефективність препарату.

Цього року на ринку України з’явиться новий препарат Циделі Топ — надійний засіб запобігання резистентності до основних хвороб (різновидностей справжньої борошнистої роси) завдяки використанню 2 активних речовин із різних класів хімічних речовин з різними механізмами дії.

Час застосування. Рекомендується включити до системи захисту плодових культур у період одночасного розвитку борошнистої роси та парші (до цвітіння, і особливо в період закладання та диференціації плодових бруньок — фази плід «ліщина» та «грецький горіх»), а також при епіфітотії борошнистої роси.

Спектр активності:

  • борошниста роса (Podosphaera leucotricha, Sphaerotheca pannosa);
  • парша (Venturia inaequalis, Venturia pirina);
  • альтернаріоз (Alternaria spp.).
 
Серед основних хвороб, які завдають значної шкоди наприкінці сезону, — моніліоз яблуні та інші різні види гнилей і хвороби плодів під час зберігання у сховищах.

Для ефективної боротьби з основними хворобами (моніліозом, альтернаріозом, сизою пліснявою, фузаріозною гниллю, сірою гниллю) та захворюваннями плодів під час їх зберігання важливо провести хімічну обробку препаратом Світч® компанії «Сингента». Це двокомпонентний фунгіцид контактно-проникної дії. Діючими речовинами препарату Світч® є ципродиніл (375 г/л) та флудиоксоніл (250 г/л), які мають короткий період очікування (7-15 днів).

Норма витрати цього фунгіциду становить 0,75-1,0 кг/га. Препарат високоефективний для захисту рослин за різного інфекційного навантаження, а також за низьких температур. Світч® швидко поглинається рослиною, не змивається дощем, нефітотоксичний, діє проти зимуючих стадій збудників хвороб. Обприскування препаратом проводять у період вегетації й до збору врожаю. Світч® має неперевершену лікувальну дію щодо захисту плодів від механічних пошкоджень і граду. Після останнього Світч® рекомендується внести в баковій суміші з мікродобривом ізабіон, що дасть змогу швидко залікувати пошкодження та прискорити регенераційні процеси як листків, так і плодів.