Вітазим — світовий досвід на українській землі
Современная агрономия: прозрачная, управляемая и прогнозируемая

Що таке Вітазим? — з цього риторичного запитання розпочав свою доповідь президент американської компанії-виробника унікального біостимулятора, що випередив свій час. Вітазим — це повністю натуральний рідкий біостимулятор для рослин та ґрунтових організмів, що містить низку біологічних активаторів, які є побічними продуктами запатентованого процесу ферментації.

 

Ці активні речовини включають у себе новітні стимулятори росту, такі як брасиностероїди — гормони росту 6 класу та тріоконтанол — речовина спиртової природи, яка збільшує вміст хлорофілу в листі, вітаміни групи В, ферменти та інші. Гормони росту класу брасиностероїдів за своєю дією на рослини є найпотужнішими і більш фізіологічно активними, ніж гібереліни, ауксини і цитокініни, амінокислоти, гумінові та фульвокислоти, адже вони викликають як розтягування клітин, так і їх ділення та диференціацію.

Цей нетоксичний та екологічно безпечний продукт застосовується як у насиченому агрохімікатами, так і органічному землеробстві.

Вітазим дозволяє:

  • ЗБІЛЬШИТИ ВРОЖАЙНІСТЬ І ПРИБУТКИ, ПОЛІПШИТИ ЯКІСТЬ УРОЖАЮ,
 
  • ПІДНЯТИ СТРЕСОСТІЙКІСТЬ ДО ПРИРОДНІХ (ПОСУХА, ЗАМОРОЗОК) ТА ТЕХНОЛОГІЧНИХ (ЗАСТОСУВАННЯ ЗЗР) ФАКТОРІВ,

  • ЗМЕНШИТИ ПОТРЕБУ В АЗОТНИХ ДОБРИВАХ ТАПОЛІПШИТИ ЇХ ВИКОРИСТАННЯ

  • ПОКРАЩИТИ СТРУКТУРУ ТА ІНФІЛЬТРАЦІЮ ҐРУНТУ,
 
  • ПРИСКОРИТИ ПРОРОСТАННЯ І ДОЗРІВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ КУЛЬТУР.

Вітазим у натуральний спосіб подовжує життєвий цикл ґрунту завдяки більш інтенсивній біологічній фіксації азоту і стимулюванню природних організмів прикореневої зони, створює необхідні фактори для росту рослини.

Він містить метаболічні тригери (біологічно активні речовини), які стимулюють рослини краще здійснювати фотосинтез, накопичуючи більше енергії сонячного світла у вигляді вуглецевих сполук, що, своєю чергою, покращує переміщення вуглеводів, білків та інших необхідних для росту речовин до прикореневої зони. Ґрунтова біота (бактерії, актиноміцети, гриби), яка живиться вуглеводними сполуками, що надходять з кореневої системи, вивільняє мінеральні елементи живлення, антибіотики, стимулятори росту рослин та інші сполуки, необхідні для живлення і розвитку рослин. На довготривалій основі поліпшуватимуться властивості ґрунту, такі як його структурна міцність, проникність і об’ємна щільність.

Вітазим підвищить урожайність та якість урожаю усіх сільськогосподарських культур. Аналіз агрономічної ефективності застосування в умовах України (протягом 2008–2016 рр.) свідчить, що Вітазим забезпечує збільшення продуктивності сільськогосподарських культур на 7–10% за обробки насіння та 10–22% за обприскування рослин, що вегетують.

Зменшення обсягу використання азотних добрив на 25–50% з одночасним використанням Вітазиму часто забезпечує урожаї на рівні, що відповідає 100%-му обсягу застосування азотних добрив.

Препарат ефективно виводить рослини із температурних стресів (заморозки, посуха), підвищує стійкість до грибкових захворювань. За пригнічення рослин, викликаного дією пестицидів, застосування Вітазиму виводить рослини зі стресу на 3–5 день.

Вітазим підвищить вміст протеїнів у бобових і зернових культурах та мінеральних речовин у насінні, фруктах, листі та корінні. Він покращує якість зерна озимої пшениці на 1–3 класи, збільшує цукристість цукрових буряків на 1–2%, вміст білка в насінні сої на 1,5–2%, вміст олії у насінні соняшнику на 0,8–1%, вміст цукрів у плодах томатів на 0,4–0,5%. Одночасно значно покращується колір, консистенція та придатність до зберігання (лежкість) урожаю.

Завдяки цим якостям Вітазим міцно зайняв своє вагоме місце в технологічних картах агропідприємств — від агрохолдингів до фермерських господарств.

В. В. ПЛОТНІКОВ
З виступу Майкла Худака, компанія «Плант Дизайн»,
на конференції компанії «Агро Експерт Інтернешнл»