Зерносушіння в Україні – курс на європейські стандарти
Современная агрономия: прозрачная, управляемая и прогнозируемая

Кожна аграрна компанія, що займається сушінням зерна, має бути обізнана з найновішими технологіями цієї діяльності й орієнтуватися на найсучасніші зразки використовуваного нею обладнання.

Про це йшлося у виступах експертів Першої щорічної конференції «Елеватор 2019», яку Група компаній «ПроАгро» провела в столиці України наприкінці січня.

Як повідомив Олександр Кривенко, журналіст газети «Агробізнес Сьогодні», серед промовців події був і Олексій Кривульченко, представник компанії «Bonfanti», який погодився розповісти в ексклюзивному інтерв’ю нашому виданню про найважливіші аспекти сучасних зерносушильних установок і особливості їхнього використання.

  • Пане Олексію, тема вашого виступу на конференції була присвячена, головним чином, якості зерносушіння. За вашими словами, для того, щоби зерно якісно сушилось, мають бути дотримані кілька умов. Які саме?

– Найперша умова – правильний вибір установки для сушіння. Варто використовувати якісне обладнання, тобто сучасні європейські зерносушарки, наприклад, виробництва компанії «Bonfanti». Вони сушать зерно в потоці та поступово його охолоджують. Вони мають певні переваги: забезпечують двох-етапне сушіння: спочатку у верхній, а потім у нижній частині обладнання. Наверху температура сушіння зерна є трохи вищою, ніж унизу, бо зерно на цьому етапі вже втратило більшу частину своєї вологи.

  • Ви говорили про те, що важливо, аби сушарки були виключно автоматичними.

– Так, це суттєво, бо саме таке обладнання є довговічним і має багато переваг, які дозволяють використовувати його для сушіння усіх можливих культур.

  • Представляючи продукцію компанії «Bonfanti», ви зазначили, що вона забезпечує високий рівень енергозбереження. Яким чином це відбувається?

– Велика частина гарячого повітря виробленого пальниками нашої зерносушарки, повертається та заново використовується в циклі сушіння. Це дозволяє досягти економії електроенергії до 35% в порівнянні з традиційним обладнанням.

  • Цікаво було дізнатись про так звані «шумові» й інші норми обладнання компанії «Bonfanti», які впливають на якість сушіння зерна.

– Так, це вимоги європейських стандартів. Наші зерносушильні установки гарантують низький ступінь шумового забруднення завдяки вентиляторам, на яких встановлені великі лопаті з низькою швидкістю обертання, та сучасним пальникам в середині зерносушильної установки. Наші сушарки надійно борються з пилом. Їхні пневматичні клапани, канали з великими отворами, внутрішні збирачі та труби гарантують викид пилу в атмосферу значно нижче за відповідно передбачені норми. Крім того, зерносушильні установки компанії «Bonfanti»устатковані пальниками з повітряним потоком, які працюють на газовому пальному та вбудовані безпосередньо в повітряний канал без застосування камери згоряння. Завдяки подовженій формі вони забезпечують рівномірний розподіл тепла в повітряних коробах для сушіння. Співвідношення між максимальним і мінімальним рівнем потужності є таким, що дозволяє без будь-яких додаткових втручань сушити зерно в літню пору року на низькому термічному режимі, а в зимовий період – із більш високою потужністю.

  • Чи могли би ви на прикладі зерносушарок компанії «Bonfanti» пояснити, яким чином забезпечується контроль процесу сушіння зерна?

– Наше обладнання устатковане так званою системою «антишок», яка безперебійно гарантує високий рівень якості висушеного зерна. Зерносушильна установка має панель управління з рідкокристалічним екраном, призначену керувати всім процесом, зокрема, температурою та ступенем вологості продукту, унеможливлюючи при цьому перепади температури. Завдяки такому контролю обладнання компанії «Bonfanti» може автоматично пристосовуватися до різних умов сушіння зерна, гарантуючи при цьому необхідну для клієнта продуктивність.

  • Ви говорили про те, що європейські сушарки, представлені в Україні, вже використовуються великими підприємствами, малими та середніми. Чи можете назвати сушарки-рекордсмени?

– На вітчизняних теренах уже працюють зерносушильні установки, потужність яких розрахована на 3 тисячі тонн сировини за добу. Зокрема, така сушарка виробництва компанії «Bonfanti» діє вже в Одеському порту «Южний», де вона добре себе зарекомендувала.

  • Наостанок прошу вас дати кілька ключових порад аграріям із сушіння їхніх зернових врожаїв, які базуються на досвіді використання обладнання компанії «Bonfanti»!

– Найперше правило звучить, як у відомій приказці «Чистота – запорука здоров’я». Якщо зерно, яке засипається в сушарку, не буде брудним, то і не станеться небажаних наслідків, тобто небезпеки займання обладнання. Це особливо стосується соняшника, адже його пилок містить олійні домішки. Зерно має бути чистим, а робочі температури сушіння – низькими, тобто не перевищувати 50 градусів. Для кукурудзи ж цей показник має бути 110 градусів. По-друге, потрібно максимально ощадливо поводитись із зерном. Я маю на увазі, що воно не має пріти, перепалюватись, а також не недосушуватись. Третій момент стосується персоналу, тобто операторів – техніків, які працюють із сушаркою. Вони мають виявляти постійне зацікавлення в коректній роботі зерносушильної установки, задля чого мати відповідну технічну підготовку та ретельно дотримуватись специфічних правил поводження із обладнанням.